Kategorier

Meny

Konto

Flere veier til slett vegg

Har du vegger med struktur og ønsker slett vegg? Her kommer noen tips til hvordan problemet kan løses.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Flere veier til slett vegg

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Jan Larsen/ifi.no, Nordsjö

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har i hovedsak tre alternativer: sette opp nye veggplater eller restaurere eksisterende vegg med fiberduk eller sparkel. Hva du velger beror på hva slags overflate du ønsker og hva du liker å jobbe med.

Plater

Det finnes et bredt utvalg i veggplater. Et alternativ til rehabiliteringsgips er MDF-plater spesialdesignet for vegg. Disse krever ikke noe forarbeid etter oppsetting, men er klar for maling eller tapet i hvilken som helst farge eller mønster. Det finnes også ferdigmalte og ferdigtapetserte plater.  

Dele på Pinterest Veggplater som er klare for maling eller tapet er en enkel vei til slett vegg. Her er Walls2Paint fra Byggma.

Veggplater som er klare for maling eller tapet er en enkel vei til slett vegg. Her er Walls2Paint fra Byggma.

Sparkel

Her står valget mellom håndsparkling/bredsparkling eller rullesparkel. Produktene er litt forskjellig, men resultatet blir likt. Overflaten blir hard og fast og kan males eller tapetseres. Sparkelen skal legges på i et par tynne lag og slipes lett mellom lagene og til slutt. Dette for å fjerne kanter og ujevnheter før videre behandling. Flaten grunnes og males to strøk, eller tapetseres.

Dele på Pinterest Ved håndsparkling legges sparkelmassen på med en bred sparkel og trekkes av med en litt smalere.

Ved håndsparkling legges sparkelmassen på med en bred sparkel og trekkes av med en litt smalere.

Dele på Pinterest Rullesparkel påføres med rull og slettes med en bred sparkel. Veggen må sparkles i flere omganger og slipes mellom hvert lag.

Rullesparkel påføres med rull og slettes med en bred sparkel. Veggen må sparkles i flere omganger og slipes mellom hvert lag.

Fiberduk

Dette er et produkt med mange navn, men felles er at det er en spesialduk laget for å dekke mindre ujevnheter i underlaget, for eksempel mønstret glassfiberstrie eller murstruktur. Duken settes opp som tapet, og finnes i mange varianter og tykkelser. De tykkeste, vil sammen med lim, dekke ujevnhetene i grov glassfiberstrie bra. Det finnes duker som både kan males og tapetseres, mens andre kun er egnet som underlag for tapet. Man kan også velge mellom forgrunnet og helt ubehandlet fiberduk. Vær oppmerksom på at den som er ubehandlet vil suge til seg mer maling og lim enn den som er forgrunnet.

Dele på Pinterest Fiberduk, også kalt underlagsduk, stettes opp som tapet og dekker ujevnheter i underlaget.

Fiberduk, også kalt underlagsduk, stettes opp som tapet og dekker ujevnheter i underlaget.

La glassfiberstrien sitte

Eventuell glassfiberstrie skal ikke fjernes før sparkling eller oppsetting av fiberduk. Den er bortimot umulig å fjerne og du risikerer å skade veggen den er festet til og får masse merarbeid. 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]