IFI logo
Se flere bilder
Norgesmesteren legger gull på gulv

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Norgesmesteren legger gull på gulv

Hos Bjørn Simonsen & Sønn AS er gulvleggerlærling Petter i full gang. Han sikter mot stjernene. For kort tid siden vant han NM i sitt fag. – Lærlinger er det viktigste vi har, sier malermester Morten Simonsen.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Isaksen (20) ligger på alle fire og smiler. Han måler og skjærer mens han forklarer et komplisert regnestykke om areal. Solbrillene hviler på det lange håret. Petter er i storform. Snart er entreen i leiligheten ferdig lagt med vinylfliser fra Noranger og lim fra Casco.

− Kappet sparer jeg. Du vet aldri om det kan brukes til noe, sier han.

Se flere bilder
Gulvleggerlærling

Foto:

LETTLÆRT: Å bli en god gulvlegger krever mye kunnskap. – Å jobbe tett på de beste gjør læringen lettere, sier lærlingen Petter Isaksen.

Sjelden rase

Han startet læretiden for snart to år siden. Og da Norgesmesterskapet i malerfag 2017 ble arrangert på Bygg Reis Deg for kort tid siden, ble han kåret til beste gulvleggerlærlingen. Petter vet at han tilhører en sjelden rase. Bransjen skriker etter nye lærlinger og oppdragene står i kø.

− Fetteren min er gulvlegger. Han inspirerte meg til å prøve dette faget. Det har jeg ikke angret på. Jeg vet at vi er ettertraktet, og det vil alltid være jobb for en flink gulvlegger. Jobben er fysisk samtidig som vi må bruke hodet, sier han mens han finregner på et millimetersnitt.

Se flere bilder
Vinner av gulvlegger-NM

Foto:

VINNER: Stein Hesstvedt fra MLF overrekker vinnerdiplomet i gulvleggerklassen til Petter Isaksen under NM i malerfag 2017. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Fra lærling til mester

Et par skritt lenger bak står Kurt Bastiansen (24) klar med gode tips og råd. Han vet hva en lærling tenker på. Han har selv vært lærling hos Malermester Bjørn Simonsen & Sønn. Nå er han svenn og skal snart starte på mesterutdanningen.

− Jeg skulle egentlig bli rørlegger, men etter å ha fått en smakebit av alle håndverksfagene på Stovner videregående, ble det til at jeg valgte malerfaget. Og da vi skulle velge fag i utplasseringsuka, var det bare jeg og en til som valgte gulvlegging. De 20 andre valgte maling, sier han.

Se flere bilder
Lærlinger og gulvleggere

Foto:

GULL VERDT: – Lærlinger er det viktigste vi har, sier malermester Morten Simonsen (foran). Det er Kurt Bastiansen enig i. Han tok læretiden sin hos Simonsen.

Fornøyde kunder

Etter ei uke hos Bjørn Simonsen & Sønner var han solgt.

− Jeg ble tatt veldig godt imot og fikk tett oppfølging hele veien. Jeg kan ikke annet enn å anbefale dette yrke til alle som vil ha en spennende jobb, tjene godt og aldri ha mangel på jobb. Det blir ikke bedre enn det, sier han, og legger til at det beste med alt sammen er å møte fornøyde kunder hver eneste dag.

Startet i 1931

Bak det hele står sjefen sjøl, Morten Simonsen. Han tok over Malermester Bjørn Simonsen & Sønn etter sin far, som igjen tok over etter sin far. Selskapet ble etablert i 1931. Den gang da, på Grünerløkka. Midt mellom hippe kaffebarer og dyre vintagebutikker holder det erfarne håndverkskorpset til. Hos Bjørn Simonsen er alle malerfagene representert. Mortens sønn, Mats, er også i gang med sin mesterutdannelse. Familiebedriftens fremtid er med andre ord sikret.

Se flere bilder
Malermester Bjørn Simonsen & Sønn

Foto:

GOD TRADISJON: Bjørn Simonsen & Sønner ble etablert i 1931. I dag ledes den tradisjonsrike bedriften av Morten Simonsen. Han er tredje generasjon malermester.

Verdt sin vekt i gull

− Vi må ha lærlinger. Uten lærlinger stopper det opp. Derfor må vi se på lærlingene som en meget viktig ressurs. Dagens lærlinger er verdt sin vekt i gull, sier han og peker på Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) og opplæringskontorene rundt i landet.

− Jeg har stor tro på at MLF vil skape mer blest rundt malerfaget. Vi trenger gode kampanjer rettet mot foreldre og ungdommer som viser hvilke muligheter som ligger i dette yrket. Og vi som mesterbedrifter har et særlig ansvar for å ta vare på lærlinger som vil prøve seg. Vår jobb er å gi de unge utfordringer og variasjon slik at de vokser inn i rollen og blir der, sier han.

Mer spesialisering

Morten Simonsen mener det er naturlig at gulvlegging tilhører malerfaget, men han ønsker seg mer spesialisering for gulvleggerne.

− Det har vært snakk om å dele opp faget i moduler slik at man kan spesialisere seg og ta svennebrev og fagbrev i flere moduler. Vi får se hva som skjer. Det som også hadde vært bra for bransjen er om vi hadde fått på plass en slags fagautorisasjon slik som rørleggere og elektrikere har fått til, sier han.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.