IFI logo
Se flere bilder
Malere og gulvleggere lader opp til kamp

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Malere og gulvleggere lader opp til kamp

18-21. oktober skal norgesmestere i malerfag for lærlinger kåres. Oppkjøringen er i full gang og deltakerne er spente. – Det er mye som kan gå galt, sier gulvlegger Petter Strandmo Isaksen.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akkurat nå males og pusses dører. Linoleum skjæres og tepper legges. Alt må stemme før alvorets time kommer. Om en måned arrangeres messen «Bygg Reis Deg». Der skal det også arrangeres NM i malerfag.

Se flere bilder
NM i malerfag

Foto:

ÅPNER DØRER: Thomas Øyen Kristiansen er lærling i Trondheim. Hans favorittøvelse er å male dører. – Jeg håper deltagelsen vil åpne dører for meg, sier han.

Treningsleir på Stovner

Vi er på treningsleir i Oslo. I lokalene til Overflateteknikk VG2 på Stovner videregående skole. Her har NM-deltagerne trent i to dager. De har blitt kjent med hverandre og fått oppgavene som skal løses på selve konkurransedagen.

Trenes av de beste

Støtteapparatet består av noen av de fremste ekspertene Norge har på gulv og maling. Her er Roger Sørlie fra Gerflor og Jan Åge Iversen fra Polyflor. På plass er også Espen Josten fra Tarkett. Han har blant annet erfaring som dommer fra europamesterskap i gulvleggerfaget.

− Ungdommene får god oppfølging før NM. Her på trening får de luket bort feil, og vi tetter kunnskapshull. Jeg er sikker på at de vil levere et strålende show, sier ekspertene.

Se flere bilder
Trener til NM i gulvlegging

Foto:

LÆRER AV DE BESTE: Deltakerne trenes av landets fremste i sitt fag. Her (f.h) Roger Sørlie fra Gerflor, Jan Åge Iversen fra Polyflor og Espen Josten fra Tarkett. På gulvet lærer Petter Strandmo Isaksen og Nicolai Engelbrecht å skjære i linoleum.

Øvelse gjør mester

Det er coach og trener Birger Knutsen enig i. Til daglig er han leder for opplæringskontoret i Oslo og Akershus. Malermesteren vet hva som skal til for å lykkes.

− De må øve og trene litt hver dag. Nivået på oppgavene tilsvarer en svenneprøve, sier han.

Se flere bilder
NM i gulvlegging for lærlinger

Foto:

VIL VINNE: Gulvlegger Petter Strandmo Isaksen gleder seg til NM. – Jeg er med for å vinne, sier han.

Gulv og maling

Lærlingene som skal kjempe om NM-tittelen er malerene Ewelina Sekiw, Heidi Domaas og Thomas Øyen Kristiansen, og gulvleggerne Petter Strandmo Isaksen og Nicolai Engelbrecht. De er i full gang med treningen. I dag er det skjæring av linoleum som skal perfeksjoneres.

Se flere bilder
NM i gulvlegging for lærlinger

Foto:

GIR ALT: Gulvleggerne Petter Strandmo Isaksen og Nicolai Engelbrecht gir alt på trening for å lykkes under konkurransen i oktober.

Fagfolk som imponerer

Kari Silsand Wilsgård fra MLF er en av arrangørene. Hun mener mesterskapet er viktig for å synliggjøre hva malere og gulvleggere egentlig kan gjøre.

− Dette er lærlinger som vil imponere med sine kunnskaper, sier hun.

Se flere bilder
Kari Silsand Wilsgård, MLF

Foto:

UTSTILLING: Kari Silsand Wilsgård fra MLF mener NM i malerfag for lærlinger er en god måte å vise hva faget handler om.

Holder hodet kaldt

Når startskuddet går 18. oktober, har deltagerne tre dager på å levere ferdig oppgave. Med publikum, presse og besøkende til stede, kan det fort bli nerver og feilskjær. Da gjelder det å holde hodet kaldt.

Se flere bilder
NM i maler- og gulvleggingsfaget

Foto:

GULV I EN BOKS: Gulvleggerne må være nøyaktige når parkett, tepper og linoleum skal legges. Oppgavene skal gjøres i egne bokser. – Dommerne ser alt, sier ekspert Espen Josten fra Tarkett.

Verdt å få med seg

Det tror administrerende direktør i MLF, Stein Hesstvedt, deltakerne vil mestre på en god måte.

− Når startskuddet går, vil de vise solid håndverk og god konkurranseånd. Dette blir et arrangement som er verdt å få med seg, sier han.

Se flere bilder
Stein Hesstvedt, MLF

Foto:

SKAPER MEDVIND: Direktør i MLF, Stein Hesstvedt mener NM i malerfag vil skape positiv blest rundt bransjen. – Det er gøy å se lærlinger på dette nivået, sier han.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.