IFI logo
Se flere bilder
Derfor liker nordmenn parkett

Foto: Boen

Derfor liker nordmenn parkett

Nordmenn elsker natur og friluft, og har alltid hatt et sterkt forhold til parkett. Et parkettgulv gir et varmt og lunt utrykk, og du får naturen inn i hjemmet. Her er fem ting som er verdt å vite om parkett.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Med de mange nye gulvene på markedet kan det til tider være vanskelig å vite hva du skal velge. En bauta i gulvmarkedet er parkettgulvet. Det finnes mange gode grunner til hvorfor du bør velge et parkettgulv, her er noen av dem.

1. Lang levetid

Et parkettgulv er en langsiktig investering. Med regelmessig vedlikehold har et parkettgulv en levetid på opptil 50 år, om ikke lenger.

 – Parketten eldes med verdighet, alt den trenger er litt kjærlighet. Da lever den lenge, sier Evelyn Schedelberger hos Boen.

 

– Mange parkettgulv blir stiligere jo eldre de blir, et godt parkettgulv er tidløst, sier hun.

Se flere bilder
Oak fresh white

Foto: Boen

LEVETID: – Å kjøpe et parkettgulv er en langsiktig investering, men med jevnlig vedlikehold og fin bruk har du et gulv som varer en generasjon. Mange parkettgulv eldes veldig godt, og kan ofte bli stiligere med årene, sier Schedelberger.

2. Lett å reparere, renovere og resirkulere

Et parkettgulv er relativt enkelt å reparere om det blir skadet. Det er også mulig å slipe ned gulvet og etterbehandle det om du ønsker et nytt utrykk uten å måtte legge nytt gulv.

Velger du å slipe ned overflaten for å behandlet gulvet på nytt, kan du velge mellom flere overflatebehandlinger, som for eksempel lakk og hardvoksolje. Om du skal legge nytt gulv og så kan mye av parkettgulvet resirkuleres.

 

– Parkett består av naturlige materialer, og kan derfor resirkuleres, og brukes til andre formål, sier Schedelberger.

Se flere bilder
Oak White Nights

Foto: Boen

REPARERE, RENOVERE og RESIRKULERE: – En parkett kan repareres om du får skader i overflaten, du kan renovere det i form av å slipe ned toppsjiktet og behandlet det på nytt, og det kan resirkuleres og brukes til andre formål om det skal legges nytt gulv, sier Schedelberger.

3. Et levende gulv

– Tremateriale er ikke bare beroligende å se på, men det sørger for et godt inneklima ved å regulere luftfuktigheten i rommet. Det gir av fukt når det er for lite og trekker til seg fuktighet når det er for mye, sier Schedelberger.

– Det er helt normalt at gulvet vil trekke seg mer sammen på vinteren, da er fuktigheten i luften ofte lavere, sier hun.

Har du gulvvarme under parketten er det viktig å passe på at temperaturen ikke overstiger den anbefalte temperaturen produsenten anbefaler. Har du i tillegg gulvteppe kan det bli ekstra varmt der det ligger. Nyere hus med ventilasjonssystemer kan av og til føre til tettere hus med lavere luftfuktighet. Da bør du vurdere tiltak som kan tilføre riktig luftfuktighet tilbake til rommet. Luftfuktigheten i et vanlig oppholdsrom bør ligge mellom 30 og 60 prosent.

Det finnes tiltak du kan gjøre for å regulere fuktigheten i hjemmet ditt.        

Se flere bilder
Oak white nights

Foto: Boen

LEVENDE GULV: Det er viktig å huske på at tre er et levende materiale. Det er derfor ikke uvanlig at gulvplanken krymper og utvider seg alt etter temperatur og luftfuktighet.

4. Miljøvennlig gulv

– Parkettgulv er bra for miljøet. Det er laget av naturlige materialer, og et gulv du kan ha i opp til 50 år, er bærekraft i seg selv. Treverket absorberer og lagrer også CO2 lenge etter det har blitt omgjort til gulvplanker, som gir et lavere miljøavtrykk, sier Schedelberger.

– Parkett består hovedsakelig av treverk, da er prosessen fra råvare til sluttprodukt kortere, kombinert med at gulvet har en lang levetid om du tar vare på det, så gjør det at parkett er et miljøvennlig valg, sier hun.

 

Se flere bilder
Oak White Nights

Foto: Boen

MILJØ: – Et gulv som du kan ha opp imot 50 år om du tar vare på det, er bærekraft i seg selv, sier Schedelberger.

5. Utseende og sortering

– Parkettgulv kan fås i ulike typer tre, og i forskjellige farger og sorteringer. Sorteringsklasser ved parkettgulv sier noe om antall kvist, men også variasjon i farge, tekstur, sprekker og andre ting som påvirker utseendet. Ingen tre er like, derfor er også ethvert parkettbord unikt, sier Schedelberger.

I tillegg til at treverkets natur bidrar til disse valgmulighetene, får man overflatebehandlinger i omtrent alle fargene du kan se for deg. Parkett er derfor et gulv hvor det tilbys stor variasjon i utseende.

 

– Det store utvalget gir muligheter for å finne det estetiske utrykket som passer akkurat deg og ditt hjem. Du får parkett i 1, 2 eller 3-stavs, men også i fiskeben eller andre mønster, sier hun.

Se flere bilder
Oak White Nights

Foto: Boen

UTSEENDE OG SORTERING: Sorteringsklasser ved parkettgulv sier noe om antall kvist, men også variasjon i farge, tekstur, sprekker og andre ting som påvirket utseendet.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.