IFI logo
Se flere bilder
Kunsten å innrede med tregulv

Foto: Tarkett

Kunsten å innrede med tregulv

Med treverk på gulvet får du et vakkert, naturlig og holdbart gulv. Det blir også ofte utgangspunktet for valg av stil og innredning.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange vil skape unike og personlige hjem. Derfor er det plass til mange ulike design. Når det gjelder tregulv har mange latt seg begeistre av det tradisjonelle fiskebeinsmønsteret, den brede og lange 1-stavsparketten - og det klassiske rutemønsteret.

Skap rom med ruteparkett

– Ruteparkett har lang historisk forankring, og kan sees i forskjellige varianter fra 1700-tallet og frem til i dag. Mens et langplanket gulv gir rommet retning, og kan få det til å virke bredere eller smalere, vil en ruteparkett være retningsløs. Ruteparketten kan få mindre rom til å føles større, og alle varianter passer i et rom med takhøyde på 240 cm. Et stort rom kan tåle større mønstre enn et lite rom og omvendt, forteller Dagny Thurmann-Moe, Kreativ leder i KOI Fargestudio.

Se flere bilder
Tregulv

Foto: Tarkett

RUTER MED HARDVOKS: Her er et tregulv med nøye utvalgte eikestaver og et klassisk rutemønster. – Overflaten er behandlet med hardvoksolje, noe som gir en vakker struktur og fremhever treets naturlige farge, skriver Tarkett. («Noble Eik Soho»)

Følg dagslyset

Thurmann-Moe forteller at plankenes størrelse og fasong, valgt leggeretning og gulvets overflatestruktur, påvirker i stor grad hvordan vi oppfatter rommet.
– Et generelt tips for leggeretning er å legge plankene i samme retning som dagslyset faller inn i kvadratiske rom, og følge rommets lengderetning i rektangulære rom, sier hun.

Se flere bilder
Tregulv

Foto: Tarkett

LYST OG LETT: Gulvet mellom nivåforskjellene i rommet er lagt på en måte som får det til og kjennes som at det fortsetter på en naturlig måte. Dette gulvet forsterker den lyse og skandinaviske innredningen, mener Tarkett i sin pressemelding («Prestige Eik White Sand»)

Lite eller mye kvist

Overflatestruktur og fargevariasjoner i tregulvet kan merkbart forandre rommets uttrykk. Børsting er en teknikk som brukes for å løfte frem mønsteret i treet, og kan gjøres med ulike dybder alt etter hvilken effekt som er ønsket.
– Mengden av kvist påvirker også gulvets visuelle uttrykk. Et gulv med lite kvist skaper en rolig overflate, passende i en minimalistisk og skandinavisk stil, mens et gulv med mye kvist vil være mer interessant i en rustikk innredningsstil, mener Thurmann-Moe.

Farger og kombinasjoner

Gulvets farge har også stor innvirkning på hvordan et rom oppfattes. Treets evne til å absorbere lys, gjør at mørke gulv vil kunne skape en varm og lun atmosfære i store rom. Et lysere gulv vil reflektere lyset, og kunne skape en illusjon av større romfølelse i mindre rom.
– Mørke gulv passer best der det er høyt under taket, mens lyse gulv kan brukes hvor som helst, sier Dagny Thurmann-Moe.

Se flere bilder
Tregulv

Foto: Tarkett

LIKE UNDERTONER: Gulv og kjøkkeninnredning med samme undertone, og farger som går ton-i-ton, skaper et harmonisk og spennende uttrykk, mener Dagny Thurmann-Moe, Kreativ leder i KOI Fargestudio

Varmt og kaldt

Hun mener også at dersom tregulvet skal kombineres med møbler eller annen innredning av tre, er tipset å kombinere materialer med samme undertone.
– Akkurat som med farger, har tre en undertone som er enten kald, varm eller nøytral. Treets naturlige undertone påvirkes av overflatebehandlingen. Et ubehandlet gulv i eik har for eksempel en varm undertone, men dersom det hvitpigmenteres vil denne endres og oppleves som kald, sier hun.

Se flere bilder
Tregulv

Foto: Tarkett

EIK PÅ KJØKKENET: Dette tregulvet behandlet med beskyttende lakk og passer ifølge Tarkett bra på kjøkkenet. («Noble Eik Retro»)

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.