IFI logo
Se flere bilder
Brannhemmende tekstiler

Foto:

Brannhemmende tekstiler

Brannhemmende tekstiler har hatt sin revolusjon. De ?fete? og syntetiske stoffene som før var ekle å ta i, har blitt til både flortynne, kraftige og vevede kvaliteter med mange flotte farger og mønstre. Vi verken ser eller kjenner forskjell på vanlige og brannhemmende tekstiler.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brannhemmende tekstiler kan enten være bomullsvare, syntetiske tekstiler eller en blandingskvalitet av disse to.

Syntetisk

Det mest kjente syntetiske fiberen heter Trevira CS. Tekstilen vil smelte ved brann istedenfor å antenne. Fordi den brannhemmende egenskapen ligger i selve fiberen, vil den flammehemmende virkningen være like god, uavhengig av antall vask. 40 grader er anbefalt, men tekstilet tåler 60 graders vask hvis nødvendig. En annen variant er Kanecaron som forkuller ved brann. Den kan blandes med vanlig naturfiber og likevel ha en god brannklassifisering. Den kan vaskes på 60 grader, men en 40 graders vask er anbefalt.

Rene, syntetiske tekstiler krymper minimalt. En blandingsvare krymper mer. Tørketrommel bør ikke brukes på noen av kvalitetene, så den beste tørkemåten er å henge tekstilene opp dryppvåte. Da slipper man å stryke dem. Hvis man likevel synes lett sletting bør til, brukes strykejernsvarme "en prikk" på Kanecaron og to prikker på Trevira CS.

Også denne kvaliteten opprettholder den flammehemmende egenskapen selv om tekstilet vaskes. Før avtok effekten etter flere gangers vask, men dagens metoder for behandling gjør at noen leverandører faktisk garanterer samme effekt etter 50 ganger vask.

©ifi 2002

Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.