Gode råd fra interiørarkitekten: Bevare tømmerveggene
"Tømmerveggene var det første jeg la merke til," sier Wenche Aurland. "De bidro mye til sjarmen, er autentisk gamle, og det synlige beviset på at huset er helt fra 1700-årene. For meg styrte de mye av innredningen. Jeg var opptatt av at tømmeret ikke måtte males, men bevares med den gamle løden i treverket. Men tømmeret sluker lys, og det er bare ett vindu i stuen. Så for at ikke stuen skulle bli en liten, mørk hule, måtte vi kompensere med lyse farger på de andre veggene, som samtidig ble en kontrast mellom glatt og rustikt.Så åpnet vi opp veggen mot gangen for å få rommet til å virke større, og fikk i tillegg glede av lyset fra vinduet i utgangsdøren."
Tilføre en sterk farge
"Det som var morsomt nå, var å få inn en sterk farge fra vår egen tid, som vitner om at de som bor her er unge. Et moderne preg som kontrast til det gamle. Jeg ga dem valget mellom to grønnfarger, og var glad de valgte den friskeste - eplegrønn. Grønt er en naturlig farge, på samme måte som tømmeret, og den ble fortsatt opp veggen til annen etasje for å heve takhøyden visuelt."
Nye gulv
"Beboerne ville ha fliser på kjøkkengulvet, og jeg foreslo å ta igjen disse flisene i gangen. Tre ulike gulv på et så lite område hadde blitt forvirrende. Gulvet på kjøkkenet er 7 cm høyere enn i stuen. Derfor var det naturlig å heve gulvet i gangen til samme nivå. Høydeforskjellen bør være såpass stor at det blir et lite trinn, ikke bare en snublekant.
Før var det terrakottafliser på kjøkkenet som gjorde rommet mørkt. Det ble lagt nye gulv av sandsteinfliser både i kjøkkenet og gangen. Stuens parkett ble skiftet ut med ny parkett i en lysere tresort. Askeparketten har samme fargetone som sandsteinsflisene."
Oppbevaring
"Tømmeret i stuen går ikke helt ned, så da brystpanelet ble fjernet, måtte vi finne på noe morsomt derfra og ned. Vi valgte skap med skyvedører, der dørene ikke tar plass ut i rommet. Dører istedenfor åpne hyller er mer ryddig i små rom. Topp-platen er en rest etter kjøkkeninnredningen, og ga plass til pyntegjenstander i små grupper.
Også på soverommet "skreddersydde" vi skap. Slike plassbygde skap behøver ikke bli dyrere enn ferdigskap, og er en fordel i gamle hus hvor det meste er skjevt og har ukurante mål."
Dette ble gjort:
- Brystpanelet i stuen ble revet. Tømmerveggene ble vasket.
- For å skjule at tømmeret ikke går helt ned, og samtidig få nyttig oppbevaringsplass, ble det bygd lave skap med skyvedører langs den ene tømmerveggen i stuen.
- Lettveggen som deler kjøkken og stue ble fjernet frem til pipen.
- Peisovnen ble skiftet ut med en peis med glassdører bygget inntil pipen. Peisen er to-veis, slik at man har glede av bålet både i stuen og kjøkkenet.
- Gulvene ble skiftet i hele første etasje. Gang og kjøkken fikk sandsteinsfliser, mens stuen fikk askeparkett.
- Høydeforskjellen mellom kjøkken og stue på 7 cm ble laget like stor mellom gang og stue.
- Takene og veggene som ikke var av tømmer ble malt hvite.
- Den tidligere doble glassdøren mot gangen ble solgt, og veggen her fjernet. At det nå er åpent til gangen gjør at stuen virker større, og vinduet i utgangsdøren gir lys også fra denne kanten .
- Kjøkkenet fikk ny, moderne innredning.
- Over komfyren ble det satt opp mosaikkfliser, mens resten av veggene bare ble malt.
- Furutrappen ble malt eggehvit.
- Endeveggen i kjøkkenet ble malt eplegrønn for å få inn et fargeinnslag. Fargen fortsetter opp i 2. etasje for å binde etasjene sammen.
- Soverommet fikk skap til oppbevaring rundt sengen. Fondveggen fikk et flott tapet.
"Med gamle hus som dette gjelder det å ta vare på det spesielle. Det var viktig for oss å bevare den gamle sjarmen med tømmerveggene og høydeforskjellene. Vi ville jobbe sammen med huset, og ikke lage det om til noe helt annet vi tilfeldigvis hadde sett et sted."
- Anniken Elle