IFI Logo

Terrasser for glade dager

Uterom og hage
Terrasser for glade dager
Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert

Vi nordboere trives på terrassen når sola titter frem. Dess mer bruk, dess viktigere er det at den tåler både vær og mange tær. En terrasse med keramiske fliser er både praktisk og pent.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Om våren og sommeren er det deilig å være mye ute. En flislagt terrasse kan fungere som en forlengelse av stuen - et sted der du kan slappe av, lese en bok eller nyte et godt måltid sammen med familie og venner. Ikke bare er det pent - det er også lett å holde rent og er vedlikeholdfsritt - med andre ord kan sommerdagene nytes i stedet for å stresse med mye renhold og arbeid. Og om sommerdagene ikke er varme nok (!) eller du ønsker å nyte de første vårdagene eller kjøligere høstdager ute, kan en flisbelagt terrasse med varmekabler under være til god hjelp.

Trender fra syd          

I Syd-Europa har folk brukt mer fliser enn her i Norden, men nå begynner vi nordboere å komme etter.

- Vi har kommet på etterskudd først og fremst fordi største delen av fliser blir laget i middelhavsland der tilgangen på leire har vært stor. I dag finns de nærmeste flisfabrikkene i Tyskland og Finland, og salget av fliser i Norden øker stadig, forteller Henrik Andersson hos flisleverandøren Golvabia.

Fliser gir utallige valgmuligheter i forhold til farger, format og mønsterlegging,  og keramiske fliser eldes med en vakker patina. Store fliser er en trend akkurat nå.

- Svært store format på 300 x 600 mm, samt fliser i grå og svart fargeskala er veldig populært nå, sier han.

Velg riktig flis 

Fliser kan brukes både på balkonger, terrasser og trapper, men de vakre flisene man beundret på en terrasse på Santorini eller en balkong i Nice passer ofte ikke i et værhardt klima i Norge. Utvendig fliskledte flater her til lands er kontinuerlig utsatt for frost, fukt og temperaturbevegelser. Noen flater blir også belastet med bilkjøring. Alle disse faktorene gjør at man må være svært nøye med valg av materialer og løsninger. For å være på den sikre siden bør man velge fliser med vannopptak på under 0,5 prosent. Uglaserte fliser med vannopptak på under 0,5 prosent er 100 prosent sikre. Glaserte fliser med vannopptak på opp til 3 prosent kan brukes, men er ikke sikre under norske forhold. Hvis vannopptaket er over 3 prosent, kan flisene sprekke.

- Det også viktig at flisene er installert med rett lim og fugemasse, slik at man ikke får luftlommer under flisene der det kan samles vann, forklarer Andersson. Hvis det samler seg vann under flisene, vil flisene kunne sprenges løs når vannet fryser. Det er derfor viktig at flisene festes godt på et stabilt underlag, gjerne et jevnt puss- eller betongdekke, og at de legges med litt helling slik at eventuelt vann renner ut.

De beste flisene for nordiske forhold er granitofliser og porselenatofliser, fordi de trekker inn lite vann. I tillegg bør flisene være sklisikre, spesielt om man legger fliser i trapper eller områder med mye vann som for eksempel en terrasse uten overbygg eller rundt et basseng.  

Flisene kan festes på ulike måter. Liming direkte på avrettet, stabil flate som tåler fukt, liming med tykkere limtyper eller legging på avspennings- eller drenasjematter. Diskuter med fagfolk om hvilke metoder som er best.

Valgets kval? Tenk over egne behov, praktiske muligheter og begrensninger. Snakk med fagfolk og sett i gang, så kan det bli flisefint hos deg også!    

10 praktiske råd ved flislegging ute

- Legg flis om våren eller sommeren. Temperaturen i underlaget må være over fem grader, ellers fryser underlaget, og limet fungerer ikke.

- Avklar først hvilken funksjon det flisbelagte området skal ha. For eksempel må en stor terrasse over et oppvarmet rom ha andre betingelser enn en liten balkong av betong.

- Velg frostsikker flis. På grunn av spesielle værforhold i Norge vil det si i flis som har under 0,5 prosent vannopptak. Granitofliser og porselenatofliser egner seg godt fordi de er lagd av finmalt leire og tar opp lite vann. Europanormen for utefliser er 3 prosent vannopptak, men det holder nødvendigvis ikke i Norge. Be derfor om dokumentasjon om egnethet i norsk klima.

- Tenk over om du trenger ekstra sklisikre fliser for eksempel i trapp eller våte områder

- Underlaget bør være stabilt. Mur - og betong - er bra.

- Velg lim og fugemasse som passer til utebruk. Flytelim tetter best.

- Unngå vann mellom underlaget og flisene, noe som oppnås med liming uten hulrom.

 - Del store felt inn i mindre med ekspansjonsfuger.

 - Bruk også ekspansjonsfugemasse langs alle sidekanter for å kunne ta opp bevegelser i flisene under skiftende værforhold.

- Snakk alltid med fagfolk før du kjøper fliser og verktøy og setter i gang arbeidet.

Mer informasjon

 www.hoganes.no

 www.golvabia.se

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Uterom og hage
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.