IFI logo
Se flere bilder
Ny sommer. Ny terrasse.

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Ny sommer. Ny terrasse.

Terrasselivet er selve symbolet på «utekos» om sommeren. Men før vi får satt barbeinte føtter på treplankene må det gjøres en jobb.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En terrasse bør alltid starte sesongen fri for snø, sot, salt, sur nedbør og vintermøkk. Derfor må vi vaske. Det er også smart å se om terrassen trenger ekstra behandling. 

Vann og såpe

Vi trenger ikke å fyre opp høytrykkspyleren når terrassen skal vaskes. For mye trykk kan skade overflaten og gjør ikke treverket rent. Det er to ting som gjelder: Mye vann fra hageslangen og en rengjøringskjemikalie som er beregnet for oppgaven. Du kan velge mellom midler som fjerner både gammel behandling og vinterens møkk, eller en som kun rengjør godt.

Bruk rengjøringsmidlet i henhold til bruksanvisningen fra produsenten. Det er viktig å gi midlet tid til å virke uten at det tørker inn, og å skylle godt etterpå.

Også nytt trykkimpregnert terrassegulv, og komposittmaterialer har godt av en rens. 

Se flere bilder
Slitt terrasse

Foto:

VÆRBITT: Naturen setter sine spor. Også på terrassen. Derfor trenger den jevnlig behandling.

Se flere bilder
Vaske terrasse

Foto:

SÅPE OG VANN: Det gjelder å vaske grundig og skylle enda grundigere før terrassen beises, oljes eller behandles på annet vis.

Det gode beiseværet

Trenger plattingen ny beis, må denne påføres rent og tørt underlag. Gjør jobben en dag da solen ikke stråler for sterkt og direkte. Temperaturen bør være over null grader. Sjekk også værmeldingen for regn det kommende døgnet. 

LES OGSÅ: Her er maleoppgavene du kan gjøre i ulikt vær.

Se flere bilder
Behandle terrasse

Foto:

BLÅ HIMMEL: For et perfekt resultat bør det ikke være for kaldt eller for varmt. Husk også at gulvet må vare helt tørt for beis eller olje påføres.

Beis skal bare mette

Terrassebeis finnes fargeløs, og i mange ulike kulører. Noen vil beholde grunnfargen i treverket, mens andre vil ha farge. Beisen skal trekke inn i treet, ikke danne en film på overflaten. Derfor anbefales å påføre beisen i lengderetningen av bordene, 2-3 bord av gangen. 

 

HUSK!

  • Terrassebeisen skal trenge inn i treverket og ikke danne film.
  • Unngå påføring i sterkt sollys.
  • Unngå påføring i fuktig vær og ved lave temperaturer.
  • Beisen må være tørr før den utsettes for fukt.
  • Les produktenes bruksanvisning nøye.

Beis for beskyttelse

Terrassebeis trenger godt inn i treverket, forhindrer uttørking og oppsprekking, og stopper regnvann fra å trekke inn. Beiser kan brukes upigmentert, men siden fargepigmentene beskytter mot solens nedbrytende UV-stråler, har pigmentert beis lengst levetid. Pigmentene reduserer også faren for misfarging av treverket.

En beis vil beskytte treverket i 2-4 år før du må behandle på ny. Hvert år bør plattingen rengjøres godt. Ved annen hver gjenbehandling bør treverket rensens slik at restene av den gamle beisen fjernes. Da får du lyse og fine bord som igjen er klare til å behandles. Alle malingprodusenter har egne beiser og rengjøringsmidler. Følg produsentens anbefalinger for vedlikehold og påføring. 

Naturlig beskyttelse med silisium

Det finnes også andre alternativer for å holde terrassen frisk og sommerlig. Silisium er et grunnstoff som finnes naturlig i tresorter som teak, bambus og asp og som beskytter materialet og gjør det slitesterkt. Nå finnes også silisiumbehandling for fasade og terrasser. Produktet kan brukes på trykkimpregnert tre, lerk, furu, gran, eik og teak, og fremstilles fra naturlige råstoffer, uten bruk av giftstoffer. Behandlingen gjør at treverket raskt får en jevn, sølvgrå farge. Overflaten blir hard og jevn og er behagelig å ta på og gå barbeint på. Produktet hemmer også sprekkdannelse, fiberreisning og nedbrytning fra UV-strålene. Følg produsentens anbefalinger for vedlikehold og påføring.

Se flere bilder
NATURLIG GRÅTT: Silisiumbehandling kan brukes på trykkimpregnert tre, lerk, furu, gran, eik og teak. Behandlingen gjør at treverket raskt får en jevn, sølvgrå farge. Overflaten blir hard og jevn og er behagelig å ta på og gå barbeint på.

Foto:

NATURLIG GRÅTT: Silisiumbehandling kan brukes på trykkimpregnert tre, lerk, furu, gran, eik og teak. Behandlingen gjør at treverket raskt får en jevn, sølvgrå farge. Overflaten blir hard og jevn og er behagelig å ta på og gå barbeint på.

Mer informasjon:

Beckers

Alfort

Butinox

Flügger

Nordsjö

Osmo

Owatrol

Sioo:X

WOCA

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.