Kategorier

Meny

Konto

Mal mahognykommode.

Mahognymøbler kan males. Ofte er de polert inn med silikonholdige poleringsoljer. De må derfor vaskes, mattslipes og påføres en heftgrunn for at malingstrøkene ikke skaller av fra underlaget. Møbler med finerplater skal males med oljebaserte malinger. Ellers kan finerlaget løsne hvis det blir utsatt for fuktighet for lenge.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Mal mahognykommode.

Foto: Jon Halvorsen

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stort sett kan alle flater males. Det er grunnarbeidet som avgjør om malingen sitter godt. En skikkelig vask, mattsliping og grunning tilhører en malingprosess hvis du ønsker et varig resultat. Og jo flere strøk med maling, jo mer slitesterkt blir overflaten. På møbler som brukes ofte bør man spandere et ekstra strøk eller toppstrøk med lakk.

Vær nøye med grunnarbeidet og vær opptatt av å få jevne flater. Det er ingenting som "retter" seg i siste strøk. Merker og hakk lar seg ikke male vekk.

Dørene demonteres og legges på dekkepapp før de males.

Vask overflaten. Vaskekost forenkler jobben.

Skyll godt av såperestene med natursvamp.

Tørk av med ren fille.

Matt ned lakken med slipepapir.

Støvsug overflaten for å få bort alt pussestøv.

Oljebasert heftgrunn brukes for å få god vedheft til senere malingstrøk. Bruk rull.

Så fordrives heftgrunningen med en fordriverpensel for å få vekk rullestruktur og få en pen overflate på malingen. Dette er grunnlaget for å få et pent utseende helt til slutt.

Helsparkle topplaten fordi den er full av skader og hakk. Påfør sparkelmasse med en bred sparkel. Å bruke et sparkelbrett forenkler jobben. Trekk av overflødig sparkelmasse med en sparkel. Det er alltid to faser i sparkeljobbing: påføring og avtrekking. Trekk av overflødig sparkelmasse med en sparkel. Det er alltid to faser i sparkeljobbing: påføring og avtrekking.

Så rulles to strøk med toppfargen på. To strøk trengs for å dekke det hvite underlaget og for å hindre ujevnt inntrekk og matte skjolder fra underarbeidene. Så fordrives rullestrukturen på toppfargen. Og så strekes mønsteret opp med blyant.

. og masker med tape. Bruk kniv og skjær i tapen med godt skjæreverktøy.

Bruk en tykk lakkpensel for å påføre og jevne ut. Da unngår man at malingen blir ujevn og siger ut. Her påføres farge nr 2 i et diagonalt mønster.

Og slik ble kommoden til slutt.

©ifi 2002

Dette trenger du:

Vaskekost

 

Vaskemiddel

 

Svamp

 

Rene filler

 

Slipepapir 100

 

Støvsuger

 

Heftgrunn

 

Minirull med to ruller

 

Rullekar

 

Fyldig lakkpensel

 

Fordriverpensler - en til heftgrunn og en til toppstrøk

 

Sparkel

 

Sparkelmasse

 

Sparkelbrett

 

Maskeringstape

 

Blyant

 

Les også:

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]