Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Stoler med ny stil

Når luft og sol gjennom flere år har mørknet og gulnet treverket, frister det med fornyelse. Her ble tre jærstoler malt og dekorert.

 • Jærstolene kler farger og dekor.

  Foto:

 • Jærstolen for oppussing.

  Foto:

 • Stolen er vasket og her påføres heftgrunning brukket i samme farge som malingen.

  Foto:

 • Mellom hvert malingstrøk pusses overflaten lett med finkornet slipepapir.

  Foto:

 • En enkel dekorasjon med svamptrykk

  Foto:

 • Den hvite stolens gull-dekor er sjablonmaling

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Å male møbler er en billig fornyelse. Om møblet er syrebeiset, lakkert eller malt fra før, kan denne fremgangsmåte følges: Vask/rens treverket først for at malingen skal hefte. Man kan bruke salmiakkvann eller spesielle midler for rens/avfetting som fås hos fargehandelen. Etter rengjøringen kan treverket føles kornete å ta på fordi fibrene i treverket reiser seg når det blir fuktig. Derfor bør man få bort fibrene ved å slipe lett med et finkornet slipepapir. Det bør også gjøres mellom hvert malingstrøk.

Bruk kvistlakk

Har treverket kvister behandles disse med kvistlakk - en lakk som hindrer at kvae og harpiks siver ut etter at malingen er påført. Møbler er mer utsatt for slitasje enn vegger og tak, så et godt grunnarbeid er nødvendig for at et pent resultat skal vare.

Deretter grunnes treverket. Her sitter en heftgrunning best. Den kan brekkes i nesten alle farger, så velg en farge nært opp til fargen på malingen. Når heftgrunningen dekker treverket, synes eventuelle hakk og sprekker bedre. Hvis man vil reparere på slike skader anbefales det å jevne ut med sparkelmasse og slipe når massen er herdet. Det finnes sparkelmasser som er beregnet spesielt til møbler og de fås hos fargehandleren.

På møbler bør man velge en oljebasert heftgrunning og fortsette med oljebasert interiørmaling. Det anbefales å male to-tre toppstrøk og slipe lett etter hvert strøk har tørket.

Ønsker man å gjøre noe ekstra ut av stolen, finnes mange dekorative maleteknikker. Her er sjablonmaling og svampteknikk benyttet. Sjablonmønstre kan du skjære ut selv eller kjøpe ferdig i butikken. En svampdekor kan utføres på mange måter. Bruk minimalt med maling. Det gir penest resultat. To strøk med lakk, vann- eller oljebasert, til slutt beskytter dekoren.

På treverk kan man bruke både olje- og vannmaling. Uansett: bruk den samme malingtypen i alle strøk. En kombinasjon vil ikke gi like god heft. En oljebasert maling flyter godt ut og man har god tid på å bearbeide den. Vannbasert maling har en tykkere konsistens og en kortere tørketid.

© ifi 2002

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]