Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Et gammelt nattbord våkner til live

En liten tur til en lokal brukthandler ga nytt liv til et gammelt nattbord. I løpet av kort tid hadde nemlig møbelet gått fra slitt treverk til stilig pastell.

cloud_download
fullscreen
 • Et gammelt nattbord våkner til live

  Foto: Frode Larsen/ifi.no Faglig bistand

 • Resultatet ble et lyst og lekkert nattbord i rosa og grønn metallmaling.

  Foto:

 • Slik så nattbordet ut før oppussingen.

  Foto:

 • All oppussing begynner med en real vask!

  Foto:

 • Deretter må flaten pusses. Vi begynte med korning 150.

  Foto:

 • .. Og avsluttet med 180.

  Foto:

 • Deretter ble overflaten avstøvet med en avstøvingsklut.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Man kan finne mange skatter rundt omkring hos forskjellige brukthandlere. De kan kanskje se kjedelige og ordinære ut der de står midt i et hav av lignende møbler, men med hjelp av litt fantasi og noen strøk maling kan man fort gi gamle møbler et nytt liv.

Ifølge vår ekspert, malermester Stein Hesstvedt i Malermester Bratfoss AS, var dette nattbordet av furu, som tidligere hadde blitt påført vannbeis og lakk.

Noe alle klarer

- Det er ikke vanskelig å pusse opp et slikt gammelt møbel. Men man må være grundig med forarbeidet. Det er viktig å vaske bort fett, gammel polish og lignende samt å pusse ned ordentlig før man setter i gang med malingen, forteller malermester Hesstvedt.

I vårt tilfelle var overflaten jevn og fin, men hvis møbelet har mye hakk og skader, kan det være lurt å gå over med litt sparkel før man maler. Husk å benytte en sparkelmasse beregnet for treverk. Etter at sparkelen er påført, puss ned, og avstøv overflaten. Det bør også grunnes over flekken.

Slik gjorde vi:

1. Vask

En grundig vask er en selvfølge før man begynner på noe som helst. Benytt et kraftig, alkalisk rengjøringsmiddel, for eksempel kraftvask eller grovrent.

2. Puss ned overflaten

Puss ned overflaten i treverkets lengderetning. På den måten får man en pen overflate, og god heft til videre behandling. For å få et best mulig resultat begynte vi med 150 korning, og avsluttet med 180.

3. Avstøve

Det er viktig å fjerne alle rester av støv fra pussingen før malingen kommer på. Avstøvingen kan skje ved hjelp av en kost, støvsuger eller en avstøvingsklut.

4. Heftgrunn

For å sikre vedheft, går man først over med en heftgrunn. Det ideelle er en heftgrunn i samme farge som toppstrøket, men det er ikke avgjørende for et godt resultat. Vi benyttet en vanntynnet heftgrunn, men en oljeheftgrunn vil også fungere fint.

5. Toppstrøk

Til toppstrøket kan du bruke en vanlig vannbasert veggmaling. Vi benyttet en vanlig vannbasert veggmaling på sidene, mens toppen og detaljer fikk en stilig metallmaling. Både veggmalingen og metallmalingen trengte to strøk for å dekke.

Dette brukte vi

Kraftvask

remove_circle_outline

Pusseklosser i korning 150 og 180

remove_circle_outline

Avstøvingsklut

remove_circle_outline

Heftgrunn V farge S 2000-N fra Nordsjö

remove_circle_outline

Vanntynnbar interiørmaling, farge S 1010-R20B, glans 40 fra Nordsjö

remove_circle_outline

Decor Metall Krom 4 fra Beckers

remove_circle_outline

Flat, smal syntetpensel

remove_circle_outline

Rull- og etterstryker

remove_circle_outline
 
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]