IFI logo
Se flere bilder
Et gammelt nattbord våkner til live

Foto: Frode Larsen/ifi.no Faglig bistand

Et gammelt nattbord våkner til live

En liten tur til en lokal brukthandler ga nytt liv til et gammelt nattbord. I løpet av kort tid hadde nemlig møbelet gått fra slitt treverk til stilig pastell.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Man kan finne mange skatter rundt omkring hos forskjellige brukthandlere. De kan kanskje se kjedelige og ordinære ut der de står midt i et hav av lignende møbler, men med hjelp av litt fantasi og noen strøk maling kan man fort gi gamle møbler et nytt liv.

Ifølge vår ekspert, malermester Stein Hesstvedt i Malermester Bratfoss AS, var dette nattbordet av furu, som tidligere hadde blitt påført vannbeis og lakk.

Noe alle klarer

- Det er ikke vanskelig å pusse opp et slikt gammelt møbel. Men man må være grundig med forarbeidet. Det er viktig å vaske bort fett, gammel polish og lignende samt å pusse ned ordentlig før man setter i gang med malingen, forteller malermester Hesstvedt.

I vårt tilfelle var overflaten jevn og fin, men hvis møbelet har mye hakk og skader, kan det være lurt å gå over med litt sparkel før man maler. Husk å benytte en sparkelmasse beregnet for treverk. Etter at sparkelen er påført, puss ned, og avstøv overflaten. Det bør også grunnes over flekken.

Slik gjorde vi:

1. Vask

En grundig vask er en selvfølge før man begynner på noe som helst. Benytt et kraftig, alkalisk rengjøringsmiddel, for eksempel kraftvask eller grovrent.

2. Puss ned overflaten

Puss ned overflaten i treverkets lengderetning. På den måten får man en pen overflate, og god heft til videre behandling. For å få et best mulig resultat begynte vi med 150 korning, og avsluttet med 180.

3. Avstøve

Det er viktig å fjerne alle rester av støv fra pussingen før malingen kommer på. Avstøvingen kan skje ved hjelp av en kost, støvsuger eller en avstøvingsklut.

4. Heftgrunn

For å sikre vedheft, går man først over med en heftgrunn. Det ideelle er en heftgrunn i samme farge som toppstrøket, men det er ikke avgjørende for et godt resultat. Vi benyttet en vanntynnet heftgrunn, men en oljeheftgrunn vil også fungere fint.

5. Toppstrøk

Til toppstrøket kan du bruke en vanlig vannbasert veggmaling. Vi benyttet en vanlig vannbasert veggmaling på sidene, mens toppen og detaljer fikk en stilig metallmaling. Både veggmalingen og metallmalingen trengte to strøk for å dekke.

Mer informasjon

www.nordsjo.no

www.beckers.no

www.bratfoss.no

Dette brukte vi
 • Kraftvask
 • Pusseklosser i korning 150 og 180
 • Avstøvingsklut
 • Heftgrunn V farge S 2000-N fra Nordsjö
 • Vanntynnbar interiørmaling, farge S 1010-R20B, glans 40 fra Nordsjö
 • Decor Metall Krom 4 fra Beckers
 • Flat, smal syntetpensel
 • Rull- og etterstryker

:

  Huskelisten din
  Finn din nærmeste
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.