IFI logo
Se flere bilder
Hytteprosjekt i tjærebeis

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Hytteprosjekt i tjærebeis

På vel 800 meter over havet, i bjørkebeltet rett før høyfjellet, er det oppført ei tømmerhytte i furu, håndlaftet sådan. I valget av utvendig behandling bestemte eier seg for bruk av tjærebeis.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er alltid en fordel å ha en idé, en plan, ved valg av produkter, noe som gjør at man også kan lage en økonomisk ramme. Tidsperspektivet er viktig for at sluttresultatet skal bli bra - utendørs behandling i norsk klima stiller krav.

Tradisjonelt er bruk av tjærebeis, eller enda mer ved bruk av ren tjærebehandling, knyttet til hyttemarkedet, men det er selvsagt ingen ting i veien for å benytte tjæreprodukter i vanlige boligstrøk hvor det passer inn i en helhet som beliggenhet og valg av treverk.

Denne hytta har en grunnflate på 115 kvadratmeter, pluss ei oppstugu på 50 kvadratmeter. Den ble oppført i løpet av sommer og tidlig høst. Allerede ved oppsettingen er det viktig å holde underlaget rent; noe av tømmeret var her blitt møkkete i forbindelse med lasting og lossing og oppbevaring på byggeplassen. Der det var nødvendig ble tømmeret børstet med en egnet stålbørste.

Ved førstegangsbehandling rett etter oppsetting ble det påført to strøk tjærebeis. Den påfølgende sommer fikk hytta så et tredje strøk. Produsenten anbefaler alltid tre strøk på høvlet treverk, mens to kan være nok på uhøvlet treverk.

Tjærebeisen leveres i ferdig blandede farger - i en skala fra lys til helt mørk. Her falt valget på en mellombrun farge. Uansett er bruk av tjærebeis en transparent behandling som fremhever treverket og den gir en spesiell glød i fargene. Vær oppmerksom på at den mørkner for hvert nytt strøk. På fargeskalaen, hvis man i større grad vil beholde den opprinnelige fargen, kan man derfor velge en lysere variant ved andre eller tredje strøk. På grunn av tjæreinnholdet vil tjærebeis tørke forholdsvis sent, faktisk fra et par døgn til flere uker, avhengig av vær og klima.

Se flere bilder
Hytteprosjekt i tjærebeis

Foto:

Oppstrøksprøver gjort med de forskjellige ferdigblandede tjærebeiser.

Som ved bruk av tradisjonell beis kan vi generelt si at vedlikeholdsintervallene er mellom tre og fem år, noe avhengig av lokale forhold. Beliggenheten er avgjørende, hvor værutsatt er hytta/huset. Sør- og vestside er mest utsatt for sollys som bryter ned; dermed kan man få et noe variert vedlikeholdsbehov på de forskjellige veggflater.

Holdbarheten vil ellers være avhengig av fargen på beisen og tykkelsen ved påføring.

Tjærebeisen lar seg ellers overmale med andre beiser, men har man valgt bruk av tradisjonell tretjære er man bundet av dette i hele byggets levetid. Tretjære er vanskelig å overmale med brukbart resultat.

Fargevalget på denne hytta utenom tjærebeisingen er gjort på vinduer og dør. Vinduer og dør kom fabrikkmalt fra produsent i en rød farge, mens hytteeier selv har behandlet omramming/listverk i samme farge på tradisjonell vis med grunning og to strøk maling.

Dette ble brukt
 • Beskyttelsesfolie
 • Arbeidshansker
 • Stålbørste med rem (en kardask) med flat herdet tråd
 • Eksteriørpensler
 • Langpensel
 • Grov rull spesielt for utendørsprodukter
 • Forlengerskaft
 • Malerullbøtte

:

  Kommentar: I forholdet bruk av rull eller pensel kan man bruke rull ved påføring av tjærebeis, men ikke av tretjære.   :

   Huskelisten din
   Finn din nærmeste
   Mest lest
   Annonse
   Nyhetsbrev
   Motta tips og ideer!

   Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.