IFI logo
Se flere bilder
Fliser til badet: Hva skal jeg velge?

Foto:

Fliser til badet: Hva skal jeg velge?

Aldri før har utvalget av fliser til badet vært større enn nå. Men prisene og kvaliteten varierer mye.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

  

Hvorfor er det så store prisforskjeller på flisene til badet?

- Først og fremst gjenspeiler de store prisforskjellene store forkjeller i kvaliteten, sier Kristian Myrhagen hos Höganäs Byggkeramikk AS. Baderomsfliser blir utsatt for mye fuktighet, så det er viktig at de ikke trekker til seg for mye vann.

I følge Europanormen skal gulvfliser ha et vannoppsug på maks 6 %, mens veggfliser kan ha et vannoppsug på opp til 15 %.

- Denne informasjonen skal stå på pakkene til flisen, men hvis den ikke gjør det, er det viktig at forbrukeren forsikrer seg om at flisene tilfredsstiller denne normen. En flis av svært god kvalitet, kan ha et vannoppsug ned til 0,05 %, sier Myrhagen.

Hva er problemet med at flisen trekker til seg vann, hvis det er membran under?

- Membranen skal hindre fukt- og vannskader, så det er ikke flisenes oppgave først og fremst. Men en flis som trekker til seg mye vann, kan derimot fort bli skjoldete og stygg i fargen, sier Myrhagen.

Spesielt på gamle bad, ser man ofte at flisene er blitt gule fordi de inneholder mye smuss og fuktighet. I tillegg kan man risikere at flisene løsner fra underlaget hvis de har trukket til seg for mye vann.

Hva er forskjellen på glasuren på en dyr og billig flis?

- Billigere fliser har gjerne en svært tynn glasur, sier Bjarte Fagersand hos Flisekompaniet AS. Det gjør flisen mindre holdbar og mer utsatt for sprekker og skjolder.

Men det er hovedsakelig rent utseendemessig, at glasuren på en dyr og billig flis skaper forskjeller. - Fargen på en kvalitetsflis vil ofte sitte dypere og gi en bedre glød, sammenlignet med en billigere flis, sier Fagersand. Dekorerte og håndmalte fliser vil selvfølgelig også heve prisen, og det samme gleder importert fliser fra utlandet.

Hvor mye penger bør man bruke på fliser for å være sikret en god kvalitet?

- Det er vanskelig å komme med en bestemt sum, sier Fagersand, men et par hundre kroner per kvadratmeter bør du nok regne med.

- Å pusse opp badet er en forholdsvis dyr affære, men det er alt det som skal være bak flisene som koster - og ikke selve flisene, påpeker han.

Hvis du for eksempel skal pusse opp et bad på 30m2, og velger å benytte en flis med god kvalitet til 100 kr mer per kvadratmeter sammenlignet med en billigflis, så vil det totalt bare øke kostnadene dine med 3000 kr.

- Tre tusen kroner fra eller til, når de fleste bad koster mellom 100 - 150 000 kr å pusse opp, er ikke store investeringen, sier Fagersand, spesielt med tanke på hvilken betydning det kan få på sikt for resultatet og holdbarheten.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.