IFI logo
Se flere bilder
Farget, matt lakk til kork?

Foto:

Farget, matt lakk til kork?

Jeg har et hyttegulv med 30 år gammel lakkert korkflis. Slitasjen er beskjeden, men løden er i årenes løp blitt i guleste laget. Det er brukt blank lakk tidligere, og jeg kunne tenke meg en mattere overflate, gjerne med en fargetone. Hvordan lakk kan jeg bruke, og kan jeg blande i farge uten videre?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hytteeieren ønsker seg en mattere overflate, med en fargetone – gjerne grålig. Han vil ha et lysere inntrykk, men ønsker at det fortsatt skal synes at det er kork. Han håper at han ikke trenger å slipe. Men en liten slipejobb må nok til allikevel.

– Sliper du ikke, vil du ikke få tilstrekkelig vedheft, særlig siden det er brukt en blank lakk før, konstaterer Thor-Ingar Røneid, sjef for teknisk service hos malingsprodusenten Scanox.

Men du trenger ikke nødvendigvis å slipe lakken helt ned. Det kan holde å gå over med et slipebrett, som om du skulle vasket gulvet. Da rugger du opp den blanke overflaten, og sikrer bedre vedheft for den nye lakken.

Mattlakk

Røneid anbefaler at hytteeieren rengjør gulvet godt med gulvrens før han mattsliper. Deretter råder han at det påføres TreStjerner Gulvmatt, da denne har lav glans, og hytteeieren ønsker en mattere overflate. Denne lakken gir en matt, «usynlig overflate», og kan anvendes på ubehandlet eller tidligere lakkert eller oljet tre- og parkettgulv – eller korkflis. Røneid påpeker imidlertid at en oljebasert lakktype tørker senere og kan være enklere å få pen når den tilsettes farge.

Tilsette pigmenter

Når det gjelder ønsket om en fargetone i lakken, anbefaler Røneid hytteeieren å ta en tur i fargehandelen.

– Vi har ikke ferdigpigmenterte lakker, men du kan gå til en butikk og høre om de kan tilsette pigmenter. En del butikker er vant til å gjøre dette, forklarer Røneid.

– Rent teknisk skjer det ikke noe med lakken når du tilsetter pigmenter, så det bør gå bra. Men det kan bli litt utfordrende å få et jevnt og fint resultat, og utførelsen skjer da på eget ansvar, sier Røneid.

Rør hele tiden

Inge Hansen hos Ehrenborg har jobbet med korkflis i mange år. Han er enig i at gulvet må slipes først, så det blir matt. Og etter at det er tilsatt pigmenter i lakken, gjelder det å være nøye med påføringen.

– Sett en prøve først, så du får en følelse av fargen. Du bør være helt sikker på at den er slik du ønsker før du påfører, sier han.

– Det er viktig at du stryker alt jevnt for å få et godt resultat. Blir ikke lakken påført jevnt, risikerer du å få synlige skjøter. Det er veldig viktig å røre i lakken hele tiden, forteller Hansen.

Dette er fordi når du tilsetter pigmenter til lakken, risikerer du at pigmentene faller til bunn av spannet hvis du ikke rører godt nok. Rør derfor før hver gang du dypper penselen eller rullen.

Etter at du har påført den pigmenterte lakken i fargen du ønsker, kan du med fordel legge et strøk med klarlakk oppå, så du får et beskyttende sjikt øverst. Da unngår du at riper i overflaten går ned i den fargede lakken der de vil være synlige.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.