Kategorier

Meny

Konto

Drømmebolig på 1-2-3

- Jeg satte tre betingelser for å kjøpe huset: Jeg ville ha større kjøkken, større vinduer og den svære kolossen av en peis måtte vekk, forteller den nye eieren. Dama fikk det som hun ville og mye mer attpå.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Drømmebolig på 1-2-3

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun og mannen husket boligen fra år tilbake da de kjente noen som bodde der. Dengang var det regnet som et stort og moderne hus. Hyggelig var det også. Men det var lenge siden. Nå hadde en gjeng unggutter leid det en tid og satt sitt umiskjennelige preg på huset. Det vil si en litt upersonlig og gold merkelapp. Hjemmeinnredning og interiør var definitivt ikke deres sterkeste side og interessefelt. "Kåken", en gang en trivelig familiebolig, så ganske tilfeldig og sammenrasket ut.

Men ekteparet hadde ikke problemer med å se at huset hadde potensialet: - Vi visste at det kunne bli fint. Vi måtte bare få et større kjøkken, mer lys og kvitte oss med den svære peisen som gjorde møbleringen så vanskelig,sier de.

Kjøkkenet var den største utfordringen. For å gjøre det større, måtte man bygge på huset og dette berørte fasaden.. Interiørarkitekt Wenche Aurland synes akkurat dét var litt skummelt: - Man skal være varsom med å bygge på et hus. Arkitekten har hatt en mening med å tegne det opprinnelige huset og påbygg kan fort ødelegge helhetsinntrykket. Det blir en del nye kriker og kroker når man gjør om et hus. Det gjelder å tenke helhet og sørge for å få til en fin flyt mellom rommene, sier hun. Aurland synes resultatet i dette tilfellet er blitt veldig bra: - Dette påbygget fungerer, sier hun. - Arkitekten har tegnet et påbygg som er harmonerer med husets øvrige uttrykk. Han har ikke ødelagt det opprinnelige, slik man dessverre så ofte ser.

De nye beboerne hadde flere enn tre ønsker på lista si - de ville også ha lyse, lette farger og en enklere stil. Kort sagt mer moderne. I tillegg ønsket de mer lys inn på kjøkkenet samtidig som de ikke ville ha mer innsyn fra gangveien rett utenfor. Enda en nøtt å knekke, med andre ord!

Takesset ble panelert og malt hvitt. Ønsker man å skjule takesset, kan man legge nye trepanel direkte oppå og male. Skal du ha downlights i taket, er det best å fjerne takess-platene først. Tapeten ble revet ned. Nye gipsplater ble lagt på og deretter ny tapet. Man kan gjøre det enklere ved bare å sparkle oppå det gamle tapetet for deretter å legge ny, men her ønsket eierne mer isolasjon. Den gamle parketten ble erstattet av ny eikeparkett. Når man legger ny parkett, må man som regel fjerne den gamle fordi det gjerne er skjevheter under. Gammelt tregulv har som regel en del svake punkter og ny parkett lagt oppå risikerer å sprekke.

Dele på Pinterest

Teglsteinspeisen i det gamle huset ruvet stolt, men så mye nytte for seg gjorde den ikke. Den dominerte og ble en ting man hele tiden måtte ta hensyn til ved møbleringen. Gardiner foran de små vinduene gjorde at de ikke slapp inn så mye lys som de burde. Helhetsinntrykket av stua var at den så litt kald og upersonlig ut, litt sammenrasket av tilfeldige elementer.

Dele på Pinterest

De nye eierne får like mye varme og vel så det fra denne lille, nette ovnen med synlig flamme. Koselig, den også! Legg merke til det grønne teppet foran ovnen. Det har samme farge som benkeflisene på kjøkkenet. De lette stolene og det lille bordet utgjør en hyggelig krok til tête-à-tête og stolene kan lett flyttes bort til sofaavdelingen dersom man har mange gjester. De små vinduene på veggen kommer best til sin rett uten gardiner.

Dele på Pinterest

Lette møbler i sofakroken. Det kan være lurt å velge varige, diskrete farger på de største møblene slik som her hvor sofaen og stolene er grå. Så kan man heller slå seg løs etter humør og moteluner på tilbehør som puter og pyntegjenstander. Liftgardiner i de store vinduene sørger for deilig dagslys. Teppet under sofaen går i samme grønnfarge som teppet foran ovnen og flisene på kjøkkenbenken.Legg merke til sofaputer. Den røde puten tar opp trekket på spisestuestolene, mens de grønne harmonerer med teppet. Heller ikke blomstene i de små vinduene er valgt tilfeldig - røde blomster tar opp fargen fra spisestoltrekket og potteskjulerne er grønne.

Dele på Pinterest

Kjøkkenet var smalt og lite med spiseplass til maks tre personer. Det var også sparsomt med skapplass på kjøkkenet. Dessuten kunne alle som gikk forbi på gangveien utenfor kunne se inn. Et mye mer funksjonelt kjøkken med kjøkkenskap på tre vegger. Skapene er i eik, det samme materialet som går igjen som parkett i stua og på garderobeskapene i gangen. De sjatterte flisene over benkeplatene er i en frisk grønnfarge som gjør seg godt på et kjøkken: Og potteskjulerne i de små vinduene tar opp grønnfargen. Her er det gjennomført ned til minste detalj.

Den kvinnelige nye eieren jobber i gulvfirmaet Forbo Flooring og mer enn vanlig opptatt av hva slags gulv vi tråkker på. Hun bestemte seg raskt for linoleum på kjøkkenet og falt pladask for dette i sjakkmønsteret. - Linoleum er sterkt undervurdert. Vi forbinder det gjerne med 70- og 80-tallsinnredning, men det er faktisk topp moderne. Og det fortjener den renessansen det nå opplever:

Linoleum er et naturmateriale, det er miljøvennlig og det anbefales av Norges astma- og allergifborbund. Dessuten tåler det mye og er lett å vedlikeholde, forteller hun. Linoleumet hun valgte er delt opp i fliser med klikksystem som gjør det enkelt å legge. Vanligvis må man ty til håndverkere for å få sveiset linoleumet, men denne typen kan alle legge selv. Her er det valgt grå linoleum i sjakkmønster. Mønsteret fortsetter litt utover arbeidsplassen på kjøkkenet, men går ikke under spiseplassen. Der ville ikke mønsteret kommet til sin rett uansett.

Mange lysrør sørger for godt arbeidslys i kjøkkenkroken. Ved spiseplassen har man små vinduer høyt oppe på veggen som gir fint lys uten å gi innsyn for forbipasserende.

Dele på Pinterest

Interiørarkitektens tips:

1. TEPPER OG GULV: Unngå mønstrete gulv og tepper under møblene, da synes ikke mønsteret, det blir lett litt kaotisk. La mønsteret stå der det ikke er møbler slik at det kommer til sin rett! Plassér heller ikke et mønstrete teppe på mønstrete gulv.

2. DAGSLYS: La gardinene henge ned ved siden av vinduet om dagen, ikke foran. Intet kunstig lys kan erstatte dagslys. På smale vinduer kan det være fint med liftgardiner som trekkes opp eller ned. Gardiner har sin misjon først og fremst om vinteren når vinduene blir til gapende, svarte hull mot mørket utenfor.

3. PRAKTISK PÅ STUA: Tenk renhold og ekstra gjester når du møblerer en stue. I tillegg til sofakroken er det lurt å ha en liten avdeling med lette stoler som du kan flytte bort til sofaen ved ekstra besøk. Det er et poeng at stoler og sofa er lette slik at du slipper å bære deg ihjel når du må flytte dem for å vaske under teppet. Det er også en idé å unngå at teppet er stå stort at det ligger under mange møbler.

4. SKAP ET HJEM: Ikke kjøp alt nytt når du pusser opp et hus, husk at resultatet skal være hjemlig og personlig. Husk at det går fort å lage en utstilling, men det tar tid å skape et hjem.

5. OPPVARMING: Spør deg selv om det du skal ha peisen eller ovnen til er oppvarming eller kosevarme. Vanlig, åpen peis er å betrakte som hygge-ild. Trenger du å varme opp et rom, er det mer fornuftig med en ovn. Den varmer mer enn en peis. Ønsker du litt hygge i tillegg, kjøper du en ovn hvor du ser flammen. Det er også viktig å ha en oppvarmingskilde som står i forhold til hvor mange kvadratmeter du skal varme opp. Mange kjøper ovn med så stor kapasitet at det blir sprengvarmt. Drømmen om peis på kjøkkenet, kan når den blir virekliggjort vise seg å være en sotete og svett affære. Du skal ha veldig stort kjøkken for å kunne ha glede av en peis på det rommet.

6. FIN FLYT: Velger du åpne løsninger på huset eller leiligheten, bør du være bevisst på å binde rommene sammen slik at helheten ikke blir som et lappeteppe. Pass på at enkelte farger "går igjen", eller at gulvet er likt.

Dette ble brukt

Kjøkken:

Kjøkkeninnredning: Sigdal, eik, design Trendo - JON E. LARSEN

Benkeplater: MDF-plater, kantet m/eik og belagt m/ linoleumsbelegg Marmoleum 63139 - FORBO

Gulv: Marmoleum Click, lyse 63146 og mørke 63139 - FORBO

Vask: Blancoaxis 6 S-M - NIBU

Blandebatteri: Blancolinus S - NIBU

Avtrekksvifte: BVR 990 - BEHA

Fliser: Stripe Vertigo, farge Kiwi - BELLA FLISER OG INTERIØR

Vegg, under maling: Miljøstrie - BORGE

Veggmaling: Butinox Interiør 10 silkematt, farge Krem 5502 - SCANOX

Tak: Panellakk, farge Antikkhvit - SCANOX

Vinduer: Butinox Interiør 40, farge 0500-N - SCANOX

Kjøkkenbord og stoler: IKEA

Lampe: PRIVAT

Annet løsøre: SKEIDAR OG PRIVAT

 

Peiskrok:

Vinduer: Butinox Interiør 40, farge 0500-N - SCANOX

Tapet: Rhinoceros 25795 - BORGE

Tak: Panellakk, farge Antikkhvit - SCANOX

Gulv: Oljet Eik Tilja 14 mm - FORBO

Lenestoler: Epos med stoff Sign Stone - BRUNSTAD

Puter i stolene: SKEIDAR

Grønt teppe: KASTHALL

Ovn: Contura 560 T - ARNE SKARRA

Løsøre: SKEIDAR OG PRIVAT

 

Sofakrok:

Vinduer: Butinox Interiør 40, farge 0500-N - SCANOX

Tapet: Rhinoceros 25795 - BORGE

Tak: Panellakk, farge Antikkhvit - SCANOX

Gulv: Oljet Eik Tilja 14 mm - FORBO

Sofa: Elania med oljet eik ramme og stoff Elania 1-3011-390 - SLETTVOLL MØBLER

Salong- og lampebord: Stavern - KLEPPE MØBELFABRIKK

Rutete teppe: KASTHALL

Sofaputer med prikker: Tuvalu rødt 1991-01 og grønt 1991-02 - INTERIØRAGENTURER

Sofapute, ensfarget: SKEIDAR

Gardiner: D.O.O.T. Tailor Made Pepper - NOMA

Annet løsøre: SKEIDAR OG PRIVAT

  

Spisestue:

Vinduer: Butinox Interiør 40, farge 0500-N - SCANOX

Tapet: Rhinoceros 25795 - BORGE

Tak og taklister: Panellakk, farge Antikkhvit - SCANOX

Gulv: Oljet Eik Tilja 14 mm - FORBO

Teppe: PRIVAT

Setetrekk: Dörflinger Senegal Tomate 13368 - INTERIØRAGENTURER

Løs pute med prikker: Tuvalu 1991-01 - INTERIØRAGENTURER

Gardiner: D.O.O.T. Tailor Made Pepper - NOMA

Rekkverk: TRE TRAPP

Pledd og tøfler: NORWAY DESIGNS

Annet løsøre: SKEIDAR OG PRIVAT

  

Gang:

Tak og taklister: Panellakk, farge Antikkhvit - SCANOX

Vegger, grunning: Butinox heftgrunn oljebasert - SCANOX

Vegger, maling: Butinox Interiør 20, silkematt oljemaling, farge Elfenben - SCANOX

Gulv: Oljet Eik Tilja 14 mm - FORBO

Skap: Maxi garderobe i oljet eik - TALGØ

Løsøre: SKEIDAR, NORWAY DESIGNS OG PRIVAT

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]