Hun og mannen husket boligen fra år tilbake da de kjente noen som bodde der. Dengang var det regnet som et stort og moderne hus. Hyggelig var det også. Men det var lenge siden. Nå hadde en gjeng unggutter leid det en tid og satt sitt umiskjennelige preg på huset. Det vil si en litt upersonlig og gold merkelapp. Hjemmeinnredning og interiør var definitivt ikke deres sterkeste side og interessefelt. "Kåken", en gang en trivelig familiebolig, så ganske tilfeldig og sammenrasket ut.
Men ekteparet hadde ikke problemer med å se at huset hadde potensialet: - Vi visste at det kunne bli fint. Vi måtte bare få et større kjøkken, mer lys og kvitte oss med den svære peisen som gjorde møbleringen så vanskelig,sier de.
Kjøkkenet var den største utfordringen. For å gjøre det større, måtte man bygge på huset og dette berørte fasaden.. Interiørarkitekt Wenche Aurland synes akkurat dét var litt skummelt: - Man skal være varsom med å bygge på et hus. Arkitekten har hatt en mening med å tegne det opprinnelige huset og påbygg kan fort ødelegge helhetsinntrykket. Det blir en del nye kriker og kroker når man gjør om et hus. Det gjelder å tenke helhet og sørge for å få til en fin flyt mellom rommene, sier hun. Aurland synes resultatet i dette tilfellet er blitt veldig bra: - Dette påbygget fungerer, sier hun. - Arkitekten har tegnet et påbygg som er harmonerer med husets øvrige uttrykk. Han har ikke ødelagt det opprinnelige, slik man dessverre så ofte ser.
De nye beboerne hadde flere enn tre ønsker på lista si - de ville også ha lyse, lette farger og en enklere stil. Kort sagt mer moderne. I tillegg ønsket de mer lys inn på kjøkkenet samtidig som de ikke ville ha mer innsyn fra gangveien rett utenfor. Enda en nøtt å knekke, med andre ord!
Interiørarkitektens tips:
1. TEPPER OG GULV: Unngå mønstrete gulv og tepper under møblene, da synes ikke mønsteret, det blir lett litt kaotisk. La mønsteret stå der det ikke er møbler slik at det kommer til sin rett! Plassér heller ikke et mønstrete teppe på mønstrete gulv.
2. DAGSLYS: La gardinene henge ned ved siden av vinduet om dagen, ikke foran. Intet kunstig lys kan erstatte dagslys. På smale vinduer kan det være fint med liftgardiner som trekkes opp eller ned. Gardiner har sin misjon først og fremst om vinteren når vinduene blir til gapende, svarte hull mot mørket utenfor.
3. PRAKTISK PÅ STUA: Tenk renhold og ekstra gjester når du møblerer en stue. I tillegg til sofakroken er det lurt å ha en liten avdeling med lette stoler som du kan flytte bort til sofaen ved ekstra besøk. Det er et poeng at stoler og sofa er lette slik at du slipper å bære deg ihjel når du må flytte dem for å vaske under teppet. Det er også en idé å unngå at teppet er stå stort at det ligger under mange møbler.
4. SKAP ET HJEM: Ikke kjøp alt nytt når du pusser opp et hus, husk at resultatet skal være hjemlig og personlig. Husk at det går fort å lage en utstilling, men det tar tid å skape et hjem.
5. OPPVARMING: Spør deg selv om det du skal ha peisen eller ovnen til er oppvarming eller kosevarme. Vanlig, åpen peis er å betrakte som hygge-ild. Trenger du å varme opp et rom, er det mer fornuftig med en ovn. Den varmer mer enn en peis. Ønsker du litt hygge i tillegg, kjøper du en ovn hvor du ser flammen. Det er også viktig å ha en oppvarmingskilde som står i forhold til hvor mange kvadratmeter du skal varme opp. Mange kjøper ovn med så stor kapasitet at det blir sprengvarmt. Drømmen om peis på kjøkkenet, kan når den blir virekliggjort vise seg å være en sotete og svett affære. Du skal ha veldig stort kjøkken for å kunne ha glede av en peis på det rommet.
6. FIN FLYT: Velger du åpne løsninger på huset eller leiligheten, bør du være bevisst på å binde rommene sammen slik at helheten ikke blir som et lappeteppe. Pass på at enkelte farger "går igjen", eller at gulvet er likt.