IFI Logo

− Kunnskap sitter også i hendene

Maling
− Kunnskap sitter også i hendene
Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert

I år er det Yrkesfagenes år. – Kunnskap trenger ikke bare sitte i hodet, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

− Jeg er malermester. Jeg er unik. Mine dager er aldri like. Jeg forandrer og forskjønner. Det er verdens beste jobb.

Det sier svenske Anna Furhoff Jensen. Hun er malermester hos Malermestrene Jensen AS i Sandefjord. I dag står hun på talerstolen på Teknisk Museum og snakker om sitt yrkesvalg på konferansen som markerer Yrkesfagenes år 2018.

Malermester

ALDRI ANGRET: Anna Furhoff Jensen er malermester hos Malermestrene Jensen AS i Sandefjord. Hun mener hun har verdens beste jobb. − Mine dager er aldri like. Jeg forandrer og forskjønner. Et yrkesfag er givende på så m...

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Et modig valg

− Jeg var 22 år og møtte en norsk, nyskilt tobarnsfar fra Norge. Vi giftet oss, og jeg begynte i lære i hans firma. Det var veldig langt unna det min familie hadde planlagt for meg. Ikke i sin villeste fantasi hadde de trodd at jeg skulle bli malermester. Men det ble jeg. Nå eier jeg selskapet sammen med min mann, forteller Jensen til de fremmøtte, som representerer store aktører innenfor blant annet bygg, helse, fiskeri og innovasjon.

Fagbrev kan være starten

I salen sitter også kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Han nikker og han smiler og han er så glad. For slike taler vil han gjerne ha.

− Det er dette det handler om. Det er langt flere muligheter innen yrkesfag enn det mange kanskje tror. Nå sørger regjeringen blant annet for at utviklingsmulighetene styrkes. Jeg vil si til foreldre og ungdom som før har tenkt at dørene lukkes når du velger yrkesfag at den tiden er forbi. Du kan nå bygge på utdanningen din gjennom å ta en høyere yrkesfaglig utdanning, og du får rett til å ta påbygg når du er ferdig med fagbrevet ditt, slik at du kan gå på høyskole og universitet, sier han.

Jan Tore Sanner, Yrkesfagenes år

FLERE MULIGHETER: − Du kan nå bygge på utdanningen din gjennom å ta en høyere yrkesfaglig utdanning, og du får rett til å ta påbygg når du er ferdig med fagbrevet ditt slik at du kan gå på høyskole og universitet, sie...

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Trenger folk i arbeid

Det synes Anna Furhoff Jensen er positivt. Men hun er også opptatt av at de som tar fagbrevet i overflateteknikk også jobber med faget sitt. 

− Fordi vi trenger flere faglærte malere her i landet. Bransjen trenger lærlinger og vi trenger aktive malere som setter farge på landet, sier hun.

Sveiseblind teknologi

I dag får også statsminister Erna Solberg sette farge på omgivelsene. Hun er tilstede for å åpne en utstilling som viser et bredt spekter av yrkesfag. Her vises nye og mer etablerte fag gjennom tekst og bilder. Besøkende kan også prøve seg innenfor ulike fag. På standen til sveiserne er hun ikke vond å be da læreren spør om hun vil sveise. I sveisebrillene er det VR-teknologi. Hjelmen må også på. Solberg prøver og feiler.

Erna Solberg om malerbransjen

SOLBERGS RÅD: − Mitt råd til malerbransjen er å vise bredden i faget. Vis hvor gøy dere har det på jobb. Husk at malerfaget er viktig for fremtiden i Norge, sier statsminister Erna Solberg.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Gøy på jobben

− Det er dette ungdom liker. Mer øvelse og teknologi i opplæringstiden vil bidra til å gjøre det mer spennende. Slik som piloter gjør før de får fly på ordentlig. Mitt råd til malerbransjen er å vise bredden i faget. Vis hvor gøy dere har det på jobb. Husk at malerfaget er viktig for fremtiden i Norge. Vårt budskap er at det er trygt å velge yrkesfag. Jobbene er der. Utviklingsmulighetene er der. Og behovet for fagfolk blir bare større, sier hun.

Har angret i 20 år

Det vet også basketballspilleren og TV-profilen Marco Elsafadi. Han er hovedambassadør for Yrkesfagenes år. I dag er han toastmaster for konferansen, og han benytter anledningen til å fortelle om egne erfaringer.

− Jeg har i 20 år angret på at jeg ikke valgte snekker- og tømrerfag. Det er det jeg brenner for. I stedet ble det idrett. Det er fint, men jeg burde ha valgt annerledes. Det var snekker jeg skulle blitt. I voksen alder har jeg forsøkt å ta det fagbrevet, men med full jobb og tre unger er ikke det enkelt, sier han.

Marco Elsafadi ville bli snekker

MESTER: TV-profilen Marco Elsafadi mener foreldre og lærer må bli flinkere til å snakke om alt det positive med yrkesfagene. – I Norge er et mesterbrev like viktig som en master, sier han.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Heier på ungdom

Elsafadi brenner for håndverk. Han vil at ungdom som føler at dette er rett vei skal stole på hodet og hjertet.

− Da jeg snakket om yrkesfag for 20 år siden, ble det snakket ned. De voksne lurte meg til å tro at det var en dårlig investering. De tok feil. Vi voksne må gi ungdommene råd basert på kunnskap. Ikke fordommer. Det er gledelig å se at søkertallene til yrkesfag går opp. Vi skal heie på ungdom som vil bygge landet, sier han. 

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Mer fra Maling
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.