IFI Logo

Usikker? - bruk interiørhjelp

Interiørhjelp / fargesetting
Usikker? - bruk interiørhjelp
Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert

Stadig flere mennesker er opptatt av interiør og oppussing. Noen trenger også hjelp til styling før salg. Å kikke i interiørmagasiner kan gi nye ideer, men er ofte ikke nok for å få et funksjonelt og vellykket resultat. Interiørbistand kan lønne seg både på kort og lang sikt. Flere ønsker å kontakte fagfolk som kan hjelpe i interiørprosessen, men vet ikke helt hvem de har mest nytte av.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Hvem gjør hva?

I jungelen av interiøreksperter kan det være nyttig å vite hva interiørarkitekter, interiørkonsulenter og boligstylister faktisk tilbyr av hjelp. Noe er likt, men det finnes også forskjeller som kan være nyttig å kunne.

Interiørarkitekten - for de store endringer

Interiørarkitekten planlegger interiører i offentlige og private bygninger. Mange interiørarkitekter jobber med arbeidsplasser, institusjoner, restauranter, butikker, hoteller m.m. Rominndeling, funksjonsutredning og brukerbehov er sentrale stikkord. En del interiørarkitekter designer også møbler og andre gjenstander for interiør og industriproduksjon. 

Interiørarkitekt er ikke en beskyttet tittel, men tittelen interiørarkitekt/møbeldesigner MNIL betyr at man er medlem av NIL - Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening - og er spesialist på formgivning av interiører og/eller møbler. Medlemskap forutsetter høgskoleutdanning; master eller tilsvarende kvalifikasjoner.  

- En interiørarkitekt planlegger interiører, offentlige og private, i nye og eldre bygninger. Store kategorier for utøverne er kontorer og andre arbeidsplasser, institusjoner, kafeer og restauranter, butikker, hoteller og utstillinger. Privatboliger har vært en mindre nisje, men bruken av interiørarkitekter øker også her, sier daglig leder i NIL, Magdalena Eckersberg.

I privatboliger kan tjenestene gjelde alt fra ombygg, tilbygg og andre bygningsmessige forandringer til valg av materialer, farger, møbler og belysning. Det siste arbeider også mange interiørkonsulenter og interiørdesignere med.

- Det er viktig å tenke gjennom hvilke brukerbehov man har når man kontakter en interiørarkitekt for å få en god dialog med vedkommende. Hvilken livsfase og familiesituasjon befinner man seg i, og i hvilken retning kan behovene endres? Hvordan skal funksjonene organiseres, og hvor mye plass trenger de? På grunnlag av disse, og andre forholdlager interiørarkitekten et førprosjekt, som må godkjennes, før man går videre i arbeidet, forklarer Eckersberg.

Det skal alltid lages en avtale med kostnadsoverslag mellom interiørarkitekten og oppdragsgiveren. Timeprisen varierer, men i Oslo ligger den for tiden vanligvis på mellom 600 og 800 kroner ekskl mva.

Interiørkonsulenten - farger, lys og materialer

En interiørkonsulent planlegger og gjennomfører innredning og rehabilitering av varierende slag, som oftest i privatboliger. Å forene et roms funksjon med kundene sine ønsker er viktig. Gjennom behovsanalyser finner man ut hva som må til for å dekke de funksjoner rommet skal brukes til. En interiørkonsulent jobber også med farger, lys og materialer for å skape det inntrykket kunden ønsker å ha i rommet. Interiørkonsulenten har ofte utdanning fra NKI, NKS, Næringsakademiet eller Norges Kreative fagskole.

En vanlig kunde kan be om hjelp til farge- og materialvalg til tepper, vegger og gulv. En interiørkonsulent kan også lage en belysningsplan og plantegning med møbleringsforslag, lage plansjer med farge- og materialvalg og sette opp budsjett og handlelister. Prisene varierer, men en enkel rådgivningstime med hjemmebesøk av konsulent kan koste 1250, inklusiv mva. En full prosjektering av for eksempel en tre-roms -leilighet koster ca 10.000 kroner.  

 - For å få mest mulig ut av interiørkonsulentens tjenester, bør man ha tenkt nøye igjennom hvordan man ønsker at boligen skal fungere til daglig. Hvordan skape et hjem det er lett å holde ryddig og lett å komme til for rengjøring. Hvor ønsker man å oppbevare ting man bruker ofte eller sjelden. Dette er noen spørsmål det kan være lurt å tenke gjennom på forhånd. Konsulenten hjelper videre til med å skape en funksjonell bolig. Når man har sett klart for seg hva slags funksjonalitet man ønsker, er det viktig å finne rett stil, sier interiørkonsulent Hilde Josdal ved Interiør Deal AS i Oslo. Til daglig jobber Josdal med rådgivning og prosjektering av boliger.

- Alle slags typer mennesker bruker interiørhjelp, men de som helst kommer er har ofte feilet med egne forsøk og innser at det vil lønne seg med profesjonell assistanse. Ikke minst gjelder dette folk som ikke har tid til å løse dette på egenhånd, men ønsker å komme til "dekket bord", forteller interiørkonsulenten.

Boligstylisten - innbyr til salg

En boligstylist gir veiledning, assistanse og møblering til kunder i forbindelse med boligsalg. Boligstylisten har kunnskap til å få fram det beste i en bolig. Han eller hun ser hva som passer og fremstiller boligen så delikat og innbydende som mulig. En boligstylist nøytraliserer også boligen for private effekter som bilder og lignende. Stylisten legger også vekt på å ikke overmøblere en bolig.

Prisene varierer også blant boligstylister med en ca. pris på 12.000 inklusiv mva. for full møblering av opptil 60 kvm. Skal man bare ha assistanse, dvs. at stylisten bare bidrar med dekor med blomster, puter, pledd og bilder, og ikke møbler er det rimeligere. En boligstylist har gjerne bakgrunn fra Interiør og dekoratørskolen eller fra NKI Interiørskole.

- Det viser seg at boliger som er møblert for salg får en høyere kjøpssum, men hvis man har nøytrale møbler, kan det være nok å få inn riktige detaljer og farger på puter, pledd, bilder og annet. Da må man tenke igjennom om det lønner seg å handle inn og dekorere leiligheten selv, og om man klarer å se hva som må gjøres for skape et delikat inntrykk, eller få inn en boligstylist som har kompetanse til å se detaljene, sier boligstylist Trine Engh i Etage Interiør.

Boligstylisten råder folk til å rydde bort personlige detaljer og smånips, rydde i skap og hyller, ta bort unødvendige småting på gulvet og rengjøre boligen ordentlig før et eventuelt salg. God belysning er også viktig. Stadig flere bruker boligstylister før salg av bolig.

- Mange meglere har en time med interiørhjelp inkludert i prisen, avslutter boligstylist Trine Engh.   

Søk interiørhjelp hos ifi.no

På ifi.no kan du finne interiørhjelp. Trykk på "Finn interiørhjelp" til høyre i menyen og søk på navn, postnummer eller sted. Da får du opp en liste over interiørbistand på ditt hjemsted.

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Vi anbefaler
Mer fra Interiørhjelp / fargesetting
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.