IFI logo
Se flere bilder
Trender i tiden - farger, tekstiler og tapeter

Foto: Kristian Owren/ifi.no og produsentene

Trender i tiden - farger, tekstiler og tapeter

Med høsten kommer nyhetene på interiørfronten. De nye kolleksjonene viser oss store spennende mønster, og duse, dempede og overraskende dype kulører både når det gjelder tapeter og tekstiler til hus og hjem.

Kari Osvold

Kari Osvold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Farger for høst og vinter

Brunt - i hele spekteret fra mørk sjokolade til latte. Selv om den store interessen for de lyseste lattefargene avtar noe. Brunt og treverk hører naturlig hjemme i norske interiører. Det nye er at det ikke er bare i hyller, bord og gulv. Mørke brune stoppmøbler har den siste tiden fått selskap av dyp brune vegger og gardiner. Store brune flater vil vi nok se mer av. Brunt brukes ofte sammen med helt lyse farger, gjerne hvitt. Inntrykket skal være rent og delikat, og det blir det med hvitt som kontrast. De fleste farger er dempet og duse.

Petroleumsblått - kommer som en erstatning for det skarpt turkise vi liker så godt i den lyse årstiden. Den kombineres gjerne med brunt.

Grønt - de klassiske grønntonene, ikke den skarpe gulgrønne. Vi ser dempede toner i mange valører.

Rust og oransje - fra den ganske klare til de dempede, nesten mørke tonene. Dette er farger som er gode å kombinere med brunt. Som vi gjorde det i 70-åra og som vi ser på de populære retromønstrene.

Rødt - i den dempede, gjerne burgunderfargede skalaen.

Lilla- og aubergine kommer mer på interiørsiden. Også her snakker vi om neddempede toner. Husk at lilla er lett å kombinere med de fleste toner, og skaper ofte en overraskende og fin effekt.

Jordfargene vil vi med andre ord se mye av i høst og vinter.

Sort-hvitt vil vi fortsatt se mye til! Og bli ikke overrasket om du finner både tapet og gardiner, møbelstoffer og sengetøy i sort!

Gardinstoffer

Fortsatt blir det store mønster å se, men også klassisk payslei-mønster i myke kvaliteter.

Blomster og blad er svært aktuelt, her finner vi alt fra romantiske rosemønster til helt stiliserte store bladformer. Ornamenter går igjen i vakre, vevede brokader, barokke mønster i flokktrykk på silkeaktige kunstfiberstoffer, og på trykkete tekstiler.

Broderier kommer både i tradisjonelle mønster og en del retroinspirert. Striper i spennende og gjerne uregelmessige kombinasjoner, spesielt i transparente gardiner ser vi dette.

Mye lin, tynt lett og det tyngre med tydelig struktur, sammen med andre naturmaterialer, som silke, ull og mohair. Men også mye kunstfiber i spennende kvaliteter.

Møbelstoffer

   

På møblene er det fortsatt mest av ensfargede eller mer diskrete mønster. Farger i hele skalaen, de dype jordfarger inkludert. Men også klare, rene kulører, men mindre av de skarpe. Vi ser mye myke tekstiler, som velurer i bomull, lin gjerne blandet med syntet. Ofte med mønster som enkle linjer, hvor noe gir assosiasjoner til kordfløyel. Ull i forskjellige blandinger er som alltid en stor del av markedet.

"Mye gode kvaliteter, og lekre naturstoffer, delikat, rent og upretensiøst, - nå er det gøy!" meldes fra Green Apple, et firma som har årelang erfaring med markedet for de klassiske, gode kvalitetsvarene.

Lintøy

   

I høst og vinter vil se mye i sort hvitt. Det er både delikat og dristig, og ofte ser vi klassiske mønstre som ornamenter og payslei-mønster. Sort som ensfarget og med andre fargeinnslag vil vi også finne.

Broderier - både på putevar og dynetrekk setter en ekstra spiss på blad og blomstermønster.

Ellers meldes det om jordfarger her som på andre tekstiler, i tillegg til blått som det ikke har vært så mye av på en stund. Dyp blått. En farge som fint kan kombineres både med burgunder og dempet lilla. Lekre mohairpledd, sengetepper, pynteputer og tekstiler til badet, i farger som passer til sengetøyet kommer også fra den store norske produsenten Nordisk Fjer.

Tapeter

   

Sjelden har vi sett så mye tapet med kraftige farger og dristige mønster. Tapeter som mange ønsker å bruke på en fondvegg. Men det er også godt utvalg av tapeter som egner seg til hele rommet. Her er mye metallic, gull og sølv i klassiske og moderne mønster, retromønster i farger fra tiden og nye varianter. Overraskende ofte er det dype, ganske mørke farger.

Damasktapeter er aktuelt. Kanskje "Flock on foil"- hvor damaskmønsteret kjennes ut som velur, kan være noe? Høstens kolleksjoner har mange barokke mønster men også natur og bladmotiv som vi finner i tekstiler. Det blir mye spennende strukturer å se på mange av de nye tapetene.

Gulvtepper

Vår største importør av gulvtepper, Gulvex, melder om tepper i hele skalaen av brunt. Klare kontraster som brunt og hvitt, eller hvitt i kombinasjon med sort eller rødt. Vi finner petroleumsblått, plomme, klassiske grønntoner, oransje og rust.  

Klassiske ornamenter er nytt av mønstre. Andre har et rikelig utvalg av tepper med grafiske, stramme mønstre, både i de rimelige og de mer kostbare prisklasser. Svenske Kasthall kommer med boucletepper, noen av dem inspirert av 50 og 60-tallets tekstiler. Her er det brukt både lin, ull og effektgarn som gir litt glitter og glamour. Andre er inspirert av klassiske tweedstoffer. Tepper med lang floss er populært, de knyttes i lin eller en blanding av lin og ull. Skinn og lær brukes på nye måter i gulvtepper.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.