IFI logo
Se flere bilder
Stjeler mer i påsken

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Stjeler mer i påsken

I påsken stjeles det mer fra norske hjem enn noen annen tid på året. I 2004 kostet påskeinnbruddene forsikringsselskapene over tre ganger så mye som alle andre tidagersperioder.

Cato Gjertsen

Cato Gjertsen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor betalte forsikringsselskapet If ut 2,6 millioner kroner til kunder som hadde innbrudd i boligene sine i påskeuka. Det er tre ganger mer enn selskapets ukegjennomsnitt. For Gjensidige har erstatningsutbetalingene for påskuka de ti siste årene ligget 70 prosent over årsgjennomsnittet.

- Vår erfaring tilsier at antallet boliginnbrudd ikke øker dramatisk i påskeuka. Men innbruddene er til gjengjeld mye grovere, sier markedssjef Reiulf Johansen i sikkerhetsselskapet Falck Norge.

Mer profesjonelle

Johansen sier mange tyver ikke nøyer seg med sølvtøy eller smykker når de vet de har god tid. Han tror tyver som er på tokt i påsken føler seg trygge hvis spaningsarbeidet i forkant tyder på at beboerne er bortreist.

- Da er risikoen større for at de tømmer hele boligen for lettomsettelige verdier, sier Johansen.

Han merker at innbruddstyvene blir stadig frekkere og mer profesjonelle. Mens tyver tidligere opererte alene, ser han også en ny trend i retning av bander med flere medlemmer.

- Det hender oftere at flere tyver går sammen om et innbrudd. Det er heller ikke sånn at innbrudd i like stor grad skjer på dagtid når folk er borte. Innbruddsalarmer og god nabohjelp hjelper til med å holde tyvene borte. Bestemmer man seg for å sikre boligen med alarm, kan det også være lurt å velge en trådløs variant. Det gjør det vanskelig for tyven å sabotere alarmen, sier Johansen.

Lavere premie

Han får støtte av informasjonssjef Jack Frostad i forsikringsselskapet If.

- Innbruddsalarm er et svært godt hjelpemiddel. Så lenge det er såpass mange nordmenn som ikke har alarm, viser erfaringene våre at tyvene heller prøver seg på en bolig uten alarm. Det er svært sjeldent vi opplever at tyver tar seg inn i hus hvor alarm er i drift. Ved å installere en innbruddsalarm, betaler man også mindre i premie for boligforsikring, sier Frostad.

Frostad råder boligeiere til å investere i alarmer som er såkalt godkjent av forsikringsselskapet, og som er installert av en autorisert installatør.

- Alarm hjelper godt når det gjelder å sikre seg mot innbrudd, men ingenting er 100 prosent sikkert. Får man likevel et innbrudd i en bolig med alarm i funksjon, bortfaller egenandelen. I tillegg til alarmen viser all erfaring at hjelp fra naboen til ettersyn med boligen er prikken over i-en for å holde innbruddstyvene unna, sier Frostad.

Kilde: Falck Norge)

(Pressekontoret)

Enkle råd for å unngå innbrudd:

Trådløs innbruddsalarm.

Ekstra sikkerhetslås på alle utgangsdører.

Enveisskruer på vinduslister

Skikkelig utvendig belysning. Tyvene vil alltid først prøve seg på vinduer eller dører som ikke er belyst.

Nabohjelp. Inngå samarbeidsavtale med naboen når du reiser på ferie. Enkle virkemidler, som for eksempel å tømme postkassa, klippe plenen og legge søppel i søppelkassa, bidrar til å holde ubudne gjester unna.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.