Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Sikrer elendig mot innbrudd

Sikrer elendig mot innbrudd
Cato Gjertsen

Cato Gjertsen
Publisert

Kun en av fem norske hjem er tilstrekkelig sikret mot tyver. Vaktselskapene frykter at vi kan stå overfor en bølge av innbrudd over hele landet i sommer.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Sommeren er høysesong for innbruddstyver. Folk reiser på ferie og hjemmene deres blir stående tomme i flere uker på rad. Markedssjef Reiulf Johansen i Falck Norge AS tror det er få som er klar over hvor utsatte de er for et mulig innbrudd.

Mobile tyver

- I dag har mellom 18 og 20 prosent av norske hjem en boligalarm som er tilknyttet en vaktsentral. I tillegg finnes det en del husstander med alarmer uten tilkobling til en sentral. Disse boligene har en viss sikring, men mangler garantien om rask oppfølging fra vaktmannskaper dersom det kommer ubudne gjester på besøk, sier Johansen.

De aller fleste trådløse alarmer er tilknyttet husstandens fasttelefonlinje. Johansen ber folk med den type alarm om å være ekstra oppmerksomme på at den fungerer slik den skal.

- Mange nye alarmer er tilknyttet GSM-nettet. Fordelen med disse er at boligeier slipper å ta hensyn til endringer som gjøres på telefonsystemet, sier han.

Mer profesjonelle

Johansen merker at innbruddstyvene blir stadig mer profesjonelle og mobile. Mens tyver tidligere i hovedsak konsentrerte seg om villastrøk, synes Johansen det ikke lenger finnes et klart mønster for hvor tyvene opererer.

- Villaer, rekkehus eller leiligheter er alle like attraktive for personer som skal begå innbrudd. Det viktigste for tyven er om beboerne er ute eller bortreist, og hvordan boligen er sikret. Mitt råd er derfor at folk bør alliere seg med en nabo eller venn før ferien begynner. Gjør en avtale om plenklipping, tømming av postkasse og andre enkle, forebyggende tiltak, sier Johansen.

Deponer verdisaker

Politiet råder i tillegg folk til å deponere lett omsettelige verdisaker som sølvtøy og verdidokumenter i banken eller hos familie og venner. Runar Kvernen, avdelingsdirektør for informasjon og samfunnskontakt i Politidirektoratet, mener man også gjør lurt i å dokumentere verdisakene som er igjen i boligen.

- Da øker du sjansen for å få igjen verdiene hos forsikringsselskapet ditt.  Dersom boliger er sikret og hvis den ikke inneholder lett omsettelige verdisaker, virker det dessuten forebyggende, sier Kvernen. 

Han ber publikum vise aktsomhet overfor fremmede personer i bomiljøet. Hvis man observerer ukjente som viser påfallende interesse for oppganger og hus, kan det være grunn til å kontakte politiet.

- Folk flest har sunn fornuft og vi ønsker ikke å skape en mistenksom atmosfære. Men ring heller inn din eventuelle bekymring to ganger for mye enn én gang for lite. Har innbruddet først funnet sted er det viktig at dette anmeldes. Også fordi at dette gir politiet muligheter for senere målstyrt innsats mot områder som har vært utsatt, sier Kvernen.

Enkle råd for å unngå innbrudd:

- Innbruddsalarm tilknyttet alarmsentral.

- Ekstra sikkerhetslås på alle utgangsdører.

- Enveisskruer på vinduslister.

- Skikkelig utvendig belysning. Tyvene vil alltid først prøve seg på vinduer eller dører som ikke er belyst.

- Nabohjelp. Inngå avtale med naboen når du reiser på ferie. Enkle virkemidler, som for eksempel å tømme postkassa, klippe plenen og legge søppel i søppelkassa, bidrar til å holde ubudne gjester unna.

- Meld fra til politiet hvis du ser mistenksomme personer i nabolaget.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.