Kategorier

Meny

Konto

Riktig verktøy gir effektiv båtpuss

Det er irriterende. Naboen startet naturligvis båtpussen i påsken, men du er blitt hengende etter i år igjen. Nå er det om å gjøre å få unnagjort båtpussen i en fei, og få båten på vannet før sesongen starter for alvor.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Riktig verktøy gir effektiv båtpuss

Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det beste tipset for å spare både tid og kropp er å bruke rull og forlengerskaft når du legger på bunnstoff. Men også på andre områder kan riktig verktøy spare deg for tid og slit, sier produktsjef i Jordan, Vibeke Stensrud.

Vårpussen starter om høsten

Et viktig råd er å gjøre skikkelig jobb om høsten. Når båten tas opp bør den spyles og vaskes grundig. Smør gjerne hele skroget med voks. Da blir også vårpussen lettere.

- Om våren går man over med en fin stålbørste og spyler rent. Pass på at alt løst smuss fjernes før du skal ha på bunnstoff. Bunnstoffet bør legges på med en rull, det går raskest. Har man i tillegg et forlengerskaft kan man spare rygg og skuldre, sier Stensrud. Til myke bunnstoff bør man bruke grønn minirull. Myke bunnstoff skal legges på i tykke lag, så man har noe å tære på utover sesongen. Det gjøres best med en kraftig rull. Med hardt bunnstoff er det annerledes. Her skal man ha et tynt lag, som ikke hemmer farten på båten. Derfor må man bruke et annet verktøy. Filtrull egner seg godt for denne type bunnstoff.

Les bruksanvisningen

- Husk også at ulike bunnstoff har ulike egenskaper. Les derfor nøye på boksen. Overholder man ikke anbefalingene om temperaturer, tørking og sjøsetting, kan resultatet bli deretter, sier Stensrud. Hun forstår seg ikke på båteiere som kjøper bunnstoff til 200 kroner literen, men bruker billigpensler til å legge på stoffet.

- En dårlig pensel gir et ujevnt lag og mister gjerne bust. Da blir det bortkastet å bruke mye penger på bunnstoff og lakk, mener produktsjefen.

Treverk

Når det gjelder treverk og lakk, blir forskjellen mellom godt og dårlig verktøy enda tydeligere. Her bør man bruke en bred lakkpensel med fyldig bustblanding. Og på treverk er forarbeidet spesielt viktig. Trebåtentusiaster pusser gjerne skroget helt ned hvert tiende år. Da brukes en god tohåndsskrape, sparkel, varmepistol og pussemaskin. (De største entusiastene sverger fremdeles til håndpussing.) Til den årlige pussen holder det å pusse lett over hele og fjerne løs lakk. Bordganger, dekk og listverk lakkes med en lakkpensel. Deretter sliper man over med et fint slipepapir, før det siste strøket med lakk legges på. Og så er man klar for bøljan blå!

1. Vask båt og kalesje grundig når den tas opp om høsten

2. Sørg for at kalesje og puter lagres tørt og at det er lufting i båten.

3. Om våren fjernes alt gammelt og løst bunnstoff, og skader i gelcoat og treverk repareres.

4. Treverk skrapes ned med varmepistol, tohåndsskrape, sparkel og pussepapir.

5. Bunnstoff og lakk inneholder giftstoffer. Bruk derfor beskyttelsesbriller, støvmaske og gjerne hansker.

6. Bruk bunnstoff av god kvalitet. Groing øker drivstofforbruket og gir deg en tung høstjobb.

7. Les nøye anvisningen på lakk- og bunnstoffboksene.

8. Bruk rull og forlengerskaft når du legger på bunnstoff, så sparer du tid og kropp.

9. Bruk en kvalitetspensel når du lakkerer. Det gir jevn påføring uten løse penselhår.

10. Klargjør plastbåten med rubbing, polering og voksing.

©ifi 2002

Dette trenger du:

Grønn minirull

Forlengerskaft

Bred lakkpensel

Varmepistol

Tohåndsskrape

Beskyttelsesbriller

Fint slipepapir

Bunnstoff

Sparkel

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

SISTE ARTIKLER
[Some text some message]