IFI logo
Se flere bilder
Prisbelønnet trebygg

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Prisbelønnet trebygg

Søreide skole i Bergen hadde i årevis vært fullstendig sprengt. Til slutt innså politikere og byråkrater i byen at et nytt bygg måtte til.

Harald Sola Berentsen

Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Den nye skolen sto ferdig like før jul i fjor og den er blitt et fremtidsrettet og funksjonelt skolebygg. 

Nye Søreide skole er en fleksibel arealskole som skal huse 600 elever fra 1. til 7. trinn fordelt på tre hoveddeler, med felles område mellom hver del. I tillegg til en flerbrukshall og definerte baser til de ulike klassetrinnene, inneholder bygget blant annet kjøkken, bibliotek, verksted, musikk- og formingsrom.

Over alt finner en åpne, luftige interiører, med et betydelig innslag av dagslys. Overflatene er valgt med tanke på at de skal fungere i et utsatt miljø med mange aktive barn som beveger seg inn og ut hele dagen. Det er benyttet både vinyl og linoleum, i hovedsak på gulv, men også på vegg i våtrom.

Både skole og flerbrukshall er bygget med passivhus-standard og er et kompakt bygg over tre plan med flerbrukshallen delvis under bakkenivå. Varmebehovet dekkes hovedsakelig med varmepumpe og solvarme fra solfangeranlegg.

Se flere bilder
Skolen er bygget i passivhus-standard.

Foto:

Skolen er bygget i passivhus-standard.

Se flere bilder
Allerede ved hovedinngangen blir vi møtt av et gedigent auditorium som fremstår som et naturlig knutepunkt for skolen og kan benyttes til store møter, filmfremvisning og liknende.

Foto:

Allerede ved hovedinngangen blir vi møtt av et gedigent auditorium som fremstår som et naturlig knutepunkt for skolen og kan benyttes til store møter, filmfremvisning og liknende.

Se flere bilder
Strategisk bruk av farger gir skolen ulike seksjoner sin egen identitet.

Foto:

Strategisk bruk av farger gir skolen ulike seksjoner sin egen identitet.

Se flere bilder
De ulike fargene går igjen på ulike elementer i rommet.

Foto:

De ulike fargene går igjen på ulike elementer i rommet.

Se flere bilder
Selv radiatorene har fått riktig farge.

Foto:

Selv radiatorene har fått riktig farge.

Se flere bilder
Arkitektene har vært opptatt av å skape lyse, trivelig og åpne lokaler.

Foto:

Arkitektene har vært opptatt av å skape lyse, trivelig og åpne lokaler.

Se flere bilder
Kriker og kroker og små nisjer er er med på å gi interiøret et trivelig preg - ikke helt hva vi forbinder med skolepreg.

Foto:

Kriker og kroker og små nisjer er er med på å gi interiøret et trivelig preg - ikke helt hva vi forbinder med skolepreg.

Se flere bilder
Klasserommene er lyse, luftige og praktisk innredet.

Foto:

Klasserommene er lyse, luftige og praktisk innredet.

Se flere bilder
Byggeforskriftenes krav til universell utforming er nøye etterlevd.

Foto:

Byggeforskriftenes krav til universell utforming er nøye etterlevd.

Se flere bilder
Man finner taktile innslag overalt i det nye skolebygget.

Foto:

Man finner taktile innslag overalt i det nye skolebygget.

Se flere bilder
En kan lett bli imponert over hvor praktisk og oversiktlig interiøret på Søreide skole fremstår: ideelle løsninger både for lærere, elever og renholdspersonell.

Foto:

En kan lett bli imponert over hvor praktisk og oversiktlig interiøret på Søreide skole fremstår: ideelle løsninger både for lærere, elever og renholdspersonell.

Se flere bilder
Gjennomtenkt plassering av vinduer, som blant annet omfatter overlys fra takvinduer, sammen med strategisk plasserte kunstlyskilder, skaper en fin effekt.

Foto:

Gjennomtenkt plassering av vinduer, som blant annet omfatter overlys fra takvinduer, sammen med strategisk plasserte kunstlyskilder, skaper en fin effekt.

Se flere bilder
Trappetrinnene i auditoriet er kledd med små lameller i tre, gjerne kalt industriparkett.

Foto:

Trappetrinnene i auditoriet er kledd med små lameller i tre, gjerne kalt industriparkett.

Se flere bilder
På toalettene er gulvbelegget strukket videre opp på bakveggen, slik at den fremstår nærmest som en fondvegg.

Foto:

På toalettene er gulvbelegget strukket videre opp på bakveggen, slik at den fremstår nærmest som en fondvegg.

Se flere bilder
Tre er et levende materiale, og det er tatt høyde for at skolen kan kunne leve - i bokstavelig forstand.

Foto:

Tre er et levende materiale, og det er tatt høyde for at skolen kan kunne leve - i bokstavelig forstand.

SØREIDE SKOLE

Skoletrinn: grunnskole – 600 elever

Byggherre: Bergen kommune/Skanska

Entreprenør: Skanska

Totale byggekostnader: Ca 200 millioner kroner
Prosjektet har søkt og mottatt støtte fra Enova for å oppfylle kriteriene for passivhus.

Gulvlbelegg: Armstrong

Maling: Beckers

OPS-prosjekt

Prosjektet Søreide skole, er organisert som såkalt Offentlig-Privat-samarbeid, OPS. Dette betyr at Skanska i tillegg til å bygge bygget, skal eie og drifte det i 25 år, mens Bergen kommune er leietaker og overtar bygget etter denne perioden.

Tid for Tre

Prosjektet er med i "Tid for Tre", et delprogram under Framtidens byer som stiller krav til 50 % reduksjon av samlet klimagassutslipp fra energibruk, materialbruk og transport i drift sammenlignet med dagens praksis. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Gjør gulvet tryggere
Offentlig bygg

Gjør gulvet tryggere

De fleste skader i befolkningen skyldes fall, både hjemme og på institusjoner. Forebygges glatte gulv, blir også risikoen for alvorlige skader redusert.

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.