IFI logo
Se flere bilder
Oppskriften på en god fargepalett

Foto: Sturla Bakken

Oppskriften på en god fargepalett

Synes du det er vanskelig å fargesette hjemmet på en harmonisk måte? Her er Dagny Thurmann-Hoelseths oppskrift til hvordan du kan lage en god fargepalett til rommene dine.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å fargesette med flere farger kan være litt forvirrende. Hva passer sammen? Hvilke farger bør jeg ha mye av? Hvordan får jeg harmoni i rommet fremfor kaos av farger?

Der ekspertene tar fargesettingen på intuisjon, kan det være greit for resten av oss å ha en plan og litt veiledning. Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ rådgiver og damen bak TheDailyD.no, tipser derfor om sin oppskrift for hvordan man kan lage en god palett til rommet. Klipp og lim fra fargekart, tapetprøver, magasiner osv, så vil du sitte igjen med et godt verktøy til fargesettingen.  Har man først laget en palett, er det lettere å finne elementer i de rette fargene til rommet.

Oppskriften til paletten er ikke komplisert.

- En fargepalett har alltid 3 komponenter: hovedfarge, aksentfarger og kontrastfarger, forklarer hun.

Se flere bilder
Dagny Thurmann-Hoelseth deler gjerne fargesettingstips.

Foto:

Dagny Thurmann-Hoelseth deler gjerne fargesettingstips.

Hovedfarge

Med hovedfarge mener hun fargen/fargene på de store flatene, slik som vegger og gulv.

- Man har gjerne 1-2 hovedfarger i rommet, forklarer Thurmann-Hoelseth.

Hovedfargene er gjerne de mest nøytrale fargene i paletten, men trenger ikke være hvit eller grå, slik mange i dag har fargesatt hjemmene sine.

- Dempede grønne, blågrønne eller blå nyanser er eksempler på gode farger som gir rommet en behagelig stemning uten å gjøre for mye av seg, samtidig som de passer til de aller fleste andre farger, tipser hun videre.

Aksenfarger

Aksenfarger er farger som brukes til å fremheve hovedfargen, og brukes gjerne på møbler, gardiner og de fleste andre elementene man plasserer i rommet.

- Ideelt sett bør man ha 3-5 aksentfarger, som enten er andre nyanser som er nyanselike hovedfargen, eller andre ton-i-ton-varianter av hovedfargen, sier Thurmann-Hoelseth.

Med en nyanselik farge menes en farge som inneholder omtrent samme mengde sort og kulør, men inneholder andre farger. For eksempel er 1010-B30G nyanselik med 1010-Y60R.

Med en ton-i-ton-nyanse menes en nyanse som stammer fra samme kulørtone, men som inneholder ulike grader av sort og kulør, altså eksempelvis en mørk og en lys turkisfarge. For eksempel er 1020-B30G og 4010-B30G ton-i-ton-nyanser. 

Kontrastfarge

- Paletten bør alltid inneholde én kontrastfarge. Det er den ene fargen som skyver det andre ut av balanse, og gjerne brukes på kun ett element, som for eksempel på en stol eller vase, sier Thurmann-Hoelseth.

Kontrastfargen bør være i nokså sterk kontrast til hovedfargen for virkelig å stå ut. En knallrød eller oransje stol kan for eksempel bli prikken over i-en i et blågrønt rom.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.