IFI logo
Se flere bilder
Nordmenn velger dyrere og dyrere ovner

Foto:

Nordmenn velger dyrere og dyrere ovner

Norske bolig- og hytteeiere vil ha moderne, rentbren­nende vedovner - og velger dyrere ovnsmodeller enn før. Ferske tall fra Varmeprodusentens forening viser at 77.603 hjem og hytter fikk nye, rentbrennende ildsteder i 2004. Gjennomsnittsprisen pr ovn har økt betydelig det siste året.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi merker at nordmenn er både miljø-, pris- og kvalitetsbevisste. Selv i en vinter med lavere strømpriser enn i fjor, lønner det seg å fyre med ved for de fleste. Salget av vedovner i både 2003 og 2004 er betydelig høyere enn i årene før, sier Grethe Bachmann, leder av Varmeprodusentenes forening. Også hyttemarkedet har tatt sin del av kaken.

Ildstedet er blitt et møbel

En markant trend i 2004 er at en større del av ovnssalget er dyrere ildsteder, hvor god design er mer vektlagt. - Peisen er mer et møbel enn noen gang. Ovner skiftes ikke lenger når de er utslitt, men for å passe bedre inn i hjemmet for øvrig, gjerne som del av større ombygginger og ominnredninger, sier Grete Bachmann. Stadig flere velger også ovner med store glassflater og glass på flere sider, for å kunne se ilden best mulig.

    

Dyrere modeller

Ønsket om mer design får også utslag på prisen. I vanlig handel finner man rentbrennende ovner fra 4.000 til 35.000 kroner. Gjennomsnittsprisen ut til forhandler var 12% høyere i fjor enn året før, og selv om ikke alle tall er klare ennå, er det tydelig at det er for ovner over 10.000 kroner at økningen er høyest, sier Bachmann.

Ved er billig og miljøvennlig

Den rekorddyre strømvinteren 2002/03, kombinert med nye ovnstyper med høy effektivitet og svært lave partikkelutslipp, har ført til en renessanse for vedovnen som oppvarmingskilde. Også denne vinteren er vedfyring et lønnsomt alternativ til strøm som oppvarming. Mellom 600 000 og 700 000 nordmenn har vedfyring som viktigste varmekilde, og hele 1,9 millioner nordmenn har tilgang på gratis ved.

Gamle vedovner slipper ut svevestøv, som særlig forurenser i de store byene. Produsentene av ildsteder i Norden har nå utviklet rentbrennende ildsteder som både gir mer varme tilbake per vedkubbe og slipper ut vesentlig mindre partikler enn tidligere. Ved siden av å vite at varmekilden er mer miljøvennlig enn noen gang, vil forbrukeren merke at det går med færre vedkubber enn før. Avhengig av fyringsmåte, kan forbruket komme ned mot halvparten.

Norske miljøkrav til nye vedovner er strengest i verden. Det er derfor betydelige miljøgevinster å hente på å bytte ut en gammel vedovn med en ny rentbrennende. Særlig i byene vil det bety mye.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.