IFI logo
Se flere bilder
Myke verdier...

Foto: Produsentene og Prognosesenteret

Myke verdier...

Hvem trenger ikke litt kos og fornyelse når media flommer over av børsnedgang og lommeboken ikke akkurat buler av kontanter? Har du lyst til å gjøre noe hjemme, kan det være nok å bytte ut noen gardiner, puter eller et teppe.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fornyelse og oppussing handler slett ikke bare om å skifte kjøkken, legge nytt gulv eller kjøpe større flatskjerm. Det kan gjøres både enklere og rimeligere.

Mindre forandringer - mer kos

- De fleste nordmenn har fortsatt jobb, og dermed kan vi fortsatt bruke penger - også på hjemmet. I våre analyser ser vi at vi bytter ting ut noe oftere enn nødvendig.  Det som nå skjer er at takten på å gjøre større innkjøp har gått ned. Dette betyr at de store forandringene blir færre blant nordmenn. Tolker vi dette, virker det som om nordmenn kjøper rimeligere elementer til hjemmet for å fornye, sier trendanalytiker Gunn-Helen Øye ved Prognosesenteret.  

Stoff- og tapetgrossisten Green Apple AS i Oslo er en av dem som merker at nordmenn fremdeles vil fornye seg og skape en god atmosfære i hjemmet. Salget av gardinstoff, tapeter og tilbehør har økt med godt og vel 20 prosent den siste tiden. 

- Litt fornyelse kan for eksempel handle om å skifte gardiner eller bruke loose cover på den gamle sofaen, sier Ellen Lind, daglig leder i Green Apple.

Nye gardiner kan gi en helt annen stil og ny trivsel i et ellers ordinært interiør. Med noen ekstra puter og et par duftlys skaper man raskt et nytt inntrykk og en god stemning, og akkurat det vi trenger i disse mørketider. 

Stemning og stil

- Mange vil ha kvalitet og heller ha færre ting - eller de kjøper et dyrt tapet og rimeligere gardiner - eller omvendt, forteller Lind. Altså er det fullt mulig å fornye hjemmet i nedgangstider, men man trenger ikke velge det dyreste av alt eller skifte ut alt på en gang. Vakre gardiner i et enkelt linstoff med matchende puter er en lettvint måte å fornye stuen på. Ønsker man et mer spenstig utrykk, kan det å blande kvaliteter som lin, bomull, velur eller pelsimitasjoner være tingen.

Utvalget av trendy og vakre stoffer er enormt og mulighetene mange.

Fargerike tepper

Både store tepper og heldekkende tepper er på vei inn i interiøret igjen til glede for mange frosne føtter.

- Det har lenge vært minimalisme, glatte flater og nøytrale farger som har dominert interiøret. I nedgangstider trenger vi mer farger og noe som pigger oss litt opp. Ved å kjøpe et nytt teppe i sterkere farge får man en fin effekt, sier Lovisa Grundberg, markedssjef i Kasthall.

Et nytt teppe i en stue eller på soverommet gjør også at man oppfatter rommet annerledes.

- Det skaper en ny romslighet og demper støynivået, forklarer Grundberg. Hun understreker også at heldekkende tepper gjør rommet lunere og varmere, noe som igjen gjør at strømforbruket går ned.  

Det finnes altså mange muligheter for å gjøre mørketiden litt lysere og mer fargerik, og er man rask, rekker man det før jul også!

Mer informasjon

www.greenapple.no

www.kasthall.se

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.