Når den etterlengtede solen steker på sommerhimmelen, blekes tekstilene og gulvene rundt tepper og møbler i våre boliger. For å kunne skjerme for sola, handler det om å velge lystette gardiner.
– Mange tenker ikke på at solen står og bleker ryggen til sofaen. Det er lettere å skifte gardiner enn sofatrekk, sier Åse Jerrhag, prosjektansvarlig i Green Apple.
Alt stoff som blir utsatt for sol, blekes til en viss grad.
– Gardiner hjelper til å beskytte inventaret, og man bør velge gardiner som tåler en del lys, sier hun.
Silke tåler ikke sol
Du beskytter gardinene ved å fôre dem godt.
Er det noe man ikke skal velge så er det silkegardiner, for silke tåler lite!
– De forvitrer rett og slett i sollys. Silke er veldig ømfintlig, men der igjen er det viktig å fôre godt. Fôre, fôre, fôre, gjentar hun.
Graden av lysekthet i fôrstoffet måles i en skala fra 1 til 8, der 8 står for høyest motstand.
En fôret gardin henger også penere. Det kommer av at foldene blir mykere og rundere, så gardinen får mer volum.
Se på fargen
Mørkleggingsstoff
Heng opp riktig
Svart som natten
Vil du i stedet ha det helt mørkt i rommet, bør du velge «blackout-tekstiler», som i utgangspunktet skal være 100 prosent lystette. Blackout-tekstil har som oftest en laminert bakside. Den kan brukes både som lift og rullgardin, eller som dekorative gardiner.
– Baksiden av tekstilet kan ha et lystett belegg som gjør gardinene noe stive. Når du syr, vil derfor ikke tekstilen slutte seg om nålen, så det dannes små hull som slipper lys igjennom. Men har en dette området utenfor vindusrammen, og over på veggen bak, vil den dekke vinduet helt likevel, sier Bolme.