Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Ta et stoff og la det skjerme

Like sikkert som solen dukker opp om sommeren, melder behovet seg for å stenge den ute. Solreflekterende tekstiler, gardiner fôret med lystett fôr og selvklebende solskjerming er noen av alternativene.

 • Ferdigsydde blendingsgardiner i lyse stoffer mørklegger rommet når de trekkes for. (Borge)

  Foto:

 • Til barnerommet er det spesielt viktig med lystette gardiner. Avbildet blendingstekstil som føres som metervare hos Borge.

  Foto:

 • Ulike tekniske tekstiler som har varmereflekterende sølv- og aluminiumsbelagt bakside/Intag.

  Foto:

 • Fargerike tekstiler med opptil 95 prosents lystetthet fra Green Apple.

  Foto:

 • Vindusfilm reflekterer opptil 95 prosent av solvarmen. Den kan enkelt monteres på glasset og egner seg like godt i private hjem som i offentlige miljøer hvor man ønsker å se hele vindusflaten (Inspirasjon Interiør).

  Foto:

 • Fargevalget er stort selv om man velger lystette tekstiler (Intag).

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

I jungelen av solskjerming kan det være vanskelig å orientere forbrukeren om hva som finnes av produkter på markedet. Her er en liten oversikt over mulighetene.

Gardiner og liftgardiner

For å kunne skjerme for sola handler det om å gjøre fornuftige valg. Sterkt lys vil kunne bleke gardiner på noen få uker. Blant annet vil silkegardiner nærmest bli "spist opp" av sola. Det er derfor viktig å velge tekstiler som er behandlet for å tåle sola, er testet for solbleking - eller å fôre gardinene med tekstiler som skjermer øvrige gardiner og møbler mot solbleking. Kvalitetsforskjellene er store. Salgsargumentet for at et tekstil skjermer for sola, er nødvendigvis ikke ensbetydende med at det er lystett eller solreflekterende. Sjekk derfor hvilke egenskaper det enkelte materiale har. På markedet finnes et stort og variert utvalg av tekstiler som kan skryte av egenskaper som: halvblendende, gjennomskinnelige, flammehemmende, mørkleggende og varmereflekterende. Flammehemmende er selvfølgelig spesielt godt egnet i barnerom, mens mørkleggende tekstiler er en stor fordel i alle soverom.

Før man går til innkjøp av tekstiler, bør man tenke igjennom hvilken funksjon tekstilet skal ha. Et vakkert ytre bør ikke gå på bekostning av praktiske egenskaper.

80-95 prosent lystette gardiner (fagutrykk: dimout)

Dimouts i mikrofiber er dobbeltvevde tekstiler der en sort tråd er vevet inn mellom lagene og hindrer sollys å trenge gjennom. Tekstilet er ikke 100 prosent lystett, men det blir mørkt. Velger man et stoff som er ganske mørkt, vil rommet bli helt mørklagt når gardinene trekkes for. Utvalget av tekstiler med denne graden av lystetthet er stor, spesielt dersom man velger ensfarget. Men man har også et bredt spekter av mønstergardiner å velge i. Lystette tekstiler leveres både ferdigsydde og i metervare. Ved første øyekast ser man ingen forskjell fra vanlige gardiner, da det lystette fôret kun synes på baksiden.

100 prosent lystette gardiner (faguttrykk: blackout)

Den som vil være helt sikker på at ikke en stripe med sol slipper igjennom, kan investere i tekstiler som garanterer 100 prosent tetthet. Selv med 100 prosent tetthet har man flere farger og mønster å velge i, men utvalget er en del mindre enn ved 80-95 prosent lystetthet.

Lystett fôr gir ubegrensede muligheter

Selv om det er mye å velge i av lystette tekstiler, er utvalget begrenset i forhold til hva markedet har å tilby av tekstiler. Løsningen for den som ønsker solskjerming uten at det skal gå på bekostning av mønster og struktur, er å fôre gardinene med ett lystett stoff. Det finnes flere typer lystette fôr å velge i. En type er belagt med lateks. Disse er nesten hvite eller lys grå, og slipper ikke igjennom lys. De kan virke litt stive, men det kompenseres ved at de er lette å jobbe med. Stoffet rakner ikke, så det er ikke behov for at det kantes. Det finnes også mykere varianter for den som foretrekker det. Lystett stoff kan like gjerne henge løst på en skinne bak gardinen som å sys rett på gardinen. På den måten kan solskjermingen trekkes for kun ved behov. 

Varmreflekterende fôr

I sørvendte vinduer hvor temperaturen inne kan bli ubehagelig høy eller i rom hvor det er begrensede muligheter for å lufte, er varmereflekterende fôr en god løsning. Dette er tekstiler som har varmereflekterende sølv- og aluminiumsbelagt bakside. Disse egner seg godt i offentlige miljøer, men kan like gjerne benyttes i private hjem. De kan henge løst på en skinne bak andre gardiner og kun brukes som supplerende gardin når det er behov for solskjerming, eller de kan henge alene i interiør hvor man ønsker en stram stil.

Oppdatert: 08.01.2014  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]