IFI logo
Se flere bilder
Kjøp billett til hjemmekinoen!

Foto: Ketil Jacobsen og Bose

Kjøp billett til hjemmekinoen!

Hva bør du egentlig tenke på før du kjøper billett til din første hjemmekinoforestilling? Her er svaret på alle spørsmålene dine!

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

        

Norge er det landet i verden med mest inneareal per innbygger. Ingen andre har større boliger enn oss. Dermed burde det også være plass til en hjemmekino. Men sannheten er at mye av plassen allerede er godt utnyttet. Hvordan unngår du at dvd-anleggets mange komponenter stjeler for mye av den plassen som er igjen?

       

Hvordan får vi plass?

Stereofriker er forbausende ofte menn. De har i mange år opererert med begrepet WAF: Wife Acceptance Factor. Med andre ord: Hvor store høyttalere og hvor mange enheter vil mor godta før hun skriker? Heldiggrisene med enebolig kan alltid søke seg ned i kjellerstua eller opp på loftet. Men hjemmkinoene er basert på langt mindre duppeditter: Selv i vanlige leiligheter er det nå mulig å få inn gode anlegg som nesten ikke tar plass. Høyttalerne er små, de kan lett plasseres rundt i rommet. Den ene store høyttaleren, bassen (subwooferen) sprer lyden så jevnt at den godt plasseres skjult, under en stol, en hylle eller et bord. Selve anleggene tar heller ikke veldig mye plass. En eller flere fjernkontroller gjør det lett å styre anlegget, også slik at du kan spille radio på kjøkkenet fra den samme sentralenheten som spiller film i stua. 

       

Det bokstavelig talt store problemet er fjernsynsapparatet. En 32-tommer med bilderør stikker 60 centimeter dypt. Den veier fort 60-70 kilo. Bildet er veldig bra, men samtidig kan skjermen oppleves som for liten i forhold til den store filmlyden! Alternativene er flatskjermer, som blir stadig billigere, og projektorer. Flatskjermene gir minst like god gjengivelse som bilderør, men er ennå minst dobbelt så dyre. Projektorer er også forholdsvis kostbare. De egner seg best i litt mørke rom. Men de gir så store bilder som du har veggplass til. Derfor får du utvilsomt mest kinofølelse med en projektor.

       

Løse ledninger er et problem: Skal du bygge nytt eller renovere, sørger du for å legge inn egne ledningskanaler i gulv og vegger. De kanalene vil du ha stor nytte av også når det er klart for neste generasjon anlegg.

Kan vi spille musikk?

Husk: Du kan spille cd-platene dine i dvd-spilleren. En aha-opplevelse for mange gamle stereoelskere er det mektige lydbildet i hjemmekinoen. Bass, diskant og mellomtoner er ofte klarere og bedre definert enn i stereoanlegget. De rene mellomtonene forundrer mange, spesielt de som er vant til gamle "pumpeanlegg" for rock, med masse bass og diskant og lite annet. En god hjemmekinoløsning gir deg alt sammen, pluss mer i midten. Du kan svitsje mellom "filmlyd" og "musikklyd". Mange blir overrasket over hvor mye bedre lyden også er fra radioen, fra fjernsynets nyhetssendinger, sport og selvfølgelig alle filmene. Med andre ord: Spar enda mer plass, sett det gamle stereoanlegget i garasjen!

      

Hva skal det koste?

Kjøp ikke det billigste anlegget, der har produsenten spart for mye på effekten. Men du trenger heller ikke bevege seg mot sekssifrede beløp for å få en veldig bra hjemmekino. Et komplett anlegg med spiller, forsterker og høyttalersett er ditt for 15 000 - 20 000 kroner. Fjernsynet kommer i tillegg.

               

Hvordan er det med garantien?

Vanlige garantivilkår gjelder. Generelt bør du velge kjente merker fra fagforhandlere. Det er fullt mulig å gjøre kupp på internettet. Der finner du bra, men litt obskure merker. Vanskene oppstår den dagen noe går galt. Det kan det godt gjøre, med så mange enheter som skal virke sammen. Da er kjent merke og forhandler i nærheten to faktorer du kommer til å sette pris på.

     

Skal jeg vente med å kjøpe?

Utviklingen av lyd- og bildeutstyr for hjemmet er rivende. Det kommer hele tida nye formater og løsninger. Utviklingen går mot mer og mer avanserte anlegg, som blir stadig enklere å betjene. Om noen år vil ingen forstå problemet med store og klumpete fjernsynsapparater. Bruksanvisningen vil være interaktiv og anleggene stiller inn seg selv for optimal kvalitet (noen gjør det allerede). Det finnes altså grunner til å vente med hjemmekino-investeringen. Men det er nå du lever -- og kinoopplevelsen er allerede storslagen.

       

Hva med naboen?

Hvis naboen din ikke liker lyden fra det gamle stereoanlegget ditt, vil han antakelig få apoplektisk anfall av den nye hjemmekinoen. Et nytt og stort problem er den dype, dype bassen. Hjemmekinoen gir utrolig mye mer lyd enn gamle stereoanlegg. I nye dvd-filmer går bassen så langt ned i frekvens at du ikke lenger hører den, du bare kjenner at det rister. Problemet med bassmoduler som står på gulv er at denne lyden stråler overalt, i 360 grader. Den går like mye oppover og nedover som rundt i rommet. Du bør sette basshøyttaleren på små pigger for å få den litt opp fra gulvet. Da forplanter det seg ikke så mye lyd i bygningens struktur, for eksempel i en betongblokk. Men energien i rommet, luftlyden, er fortsatt så sterk at du er nødt til å ta hensyn. Her er det bare ett råd som duger: Ta hensyn! Har du fått klage, så sørg for at du ikke får én til: Spill høyt bare når det er akseptabelt. Det er det for eksempel IKKE etter at nabobarna er lagt. 

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.