Andelen av folk som har boliglån på mer enn 1 million kroner har økt med 4 prosent i år sammenlignet med i fjor.I dag har 25 prosent slike boliglån. For to år siden var det bare 16 prosent av oss som hadde så høye lån. Dette viser Storebrand - undersøkelsen som MMI har utført blant et representativt utvalg på 3500 personer.
- Trusselen om økt arbeidsledighet er tonet ned, renten er lav og det er lav prisvekst på de fleste varer. Da er det ikke rart at folk blir mer optimistiske, sier spesialrådgiver Knut Dyre Haug i Storebrand til nyhetsbyrået Newswire.
Hele 32 prosent forventer bedre privatøkonomi i løpet av det neste året, og 27 prosent tror at norsk økonomi vil forbedre seg de neste 12 månedene.
Flere vil kjøpe bolig
Undersøkelsen viser at 41 prosent av de som i dag leier har planer om å kjøpe egen bolig. Dette er en økning på 5 prosent sammenlignet med i fjor. Det er særlig folk med høy utdannelse i 30-årene som planlegger å investere i bolig.
- Selv med de lave rentene nå så anbefaler ikke vi unge mennesker å gå utover 3 ganger inntekten sin, sier Dyre Haug. Vi legger vekt på at våre kunder skal beholde en økonomisk handlefrihet.
Til tross for optimisme og gode økonomiske tider, må man ikke la rentefestrusen gå til hodet på seg.
- Vær sikker på at du kan klare lånet også når renten går opp. Legg til 3 prosent på dagens rente når du vurderer hva du har råd til, sier Dyre Haug, som også anbefaler en stresstest. Regn ut om du kan betjene lånet en kortere periode dersom renten skulle sprette helt opp i 8 prosent.
Lån er ferskvare
- Lån er ferskvare. Velg banken med den beste varen, det vil si den som gir deg de beste lånebetingelsene. Etter noe år bør lånet vurderes på nytt, og da må man enten bytte bank eller forhandle om lånet på nytt, sier Dyre Haug, som påpeker at det er to grunner til at man bør reforhandle lånet etter noen år.
- For det første har trolig boligen steget i verdi og du får bedre pant. Da kan det være grunn til å forhandle om lavere rente. For det andre har du vist at du er i stand til å betale for deg og betalingsevnen din har trolig blitt bedre siden du tok opp lånet, sier Dyre Haug.