IFI logo
Se flere bilder
Hjelp, jeg har så mye som ikke passer sammen..

Foto: Frode Larsen/ifi.no og Jon Halvorsen/ifi.no

Hjelp, jeg har så mye som ikke passer sammen..

Stilig mix eller hummer og kanari? Her er sofa fra 80-tallet, spisebord fra 90-tallet og et par tepper innkjøpt i fjor. Er det mulig å få dette til å se bra ut sammen???

Tove Gartland

Tove Gartland
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan være behovene som har endret seg, smaken som ikke lenger er den samme eller rett og slett lysten på nye omgvelser. Nordmenn er verdensmestre i oppussing, og når boligen skal fornyes melder spørsmålet seg; hva skal jeg kvitte meg med, hva kan jeg fornye og hva må jeg ta med meg videre, akkurat slik det er.

Ny funksjon?

Før du starter må du finne ut om rommene skal brukes på samme måte som før. Oppussing er en super anledningn til å få bedre samsvar mellom familiens behov og boligens muligheter, understreker Tove Zeberg i Zett Interiør.

Lag en perm

Det er smart å lage en prosjektperm med tegning av rommene, materialprøver, brosjyrer, og ideer du har. Hvert rom som skal pusses bør få egne ark. Der bør det være beskrivelse av hvordan rommet skal bli, hva som trengs av farger, møbler, tekstiler og lys, og ikke minst hva som skal gjøres og hvilke produkter som skal brukes.  Likedan kan det lønne seg å sette opp et budsjett, slik at du vet omtrent hvor mye du kan bruke på materialer, eventuelle håndtverkere, og nyinnkjøp.

Hva skal beholdes?

Vær gavmild ovenfor lokale loppemarked, oppfordrer interiørkonsulent Ellen Skifjeld Lønnestad. Gå igjennom alt som har samlet seg opp igjenom årene, og spør deg selv; hvorfor må jeg absolutt ta vare på dette?

1) Ta vare på ting som betyr noe spesielt for deg. De vil være med å gi det ferdigoppussede rommet karakter.

2) Vurdere tingens form. Har de runde myke former eller er de stramme og firkantede i formen? Forsøk å beholde de møblene som har samme type form, og hvor formene passer med husets stil. Hold deg hovedsakelig til denne formen ved nyinnkjøp. Dette gjelder først og fremst større møblementer, en enkel stol eller et lite bord kan gjerne bryte med hovedformene for å skape variasjon.

3) Vurder farge og materialer. Stoppede møbler kan trekkes opp i nye farger, men møbelstoffer er ganske dyre, så kvaliteten på møblet bør være god, om det skal lønne seg. Andre møbler kan som oftest få nye farger med maling, beis eller lakk.

4) Vil man beholde større ting hvor man ikke kan endre på fargen/materialet, må disse tingene ikke gjemmes bort underveis. Da glemmer man lett at de skal passe inn i det nyoppussede rommet.    

Nye farger  

Hvilke farger man bør velge vil være avhengig av fargene på ting man beholder, hvilke materialer som er i boligen, stilen, lysforholdene og hvordan man er som person, ifølge Lønnestad. I tillegg bør man huske på følgende:

1) Fargene på større ting som vegger tak og gulv bør stemme overens fra rom til rom. Rommene skal visuelt henge sammen. Det kan gjøres på flere måter. Vanligvis holder man seg til én takfarge. Likedan vil det gi en helhet om det er samme type gulv, i alle fall i oppholdsrommene og tilstøtende rom. Veggene kan varieres noe, men fargene bør ha noen likheter. Enten kan man holde seg til en bestemt farge, men endre den med ulike mengder fargepigment, sort eller hvitt, såkalte ton-i-ton farger. Et annet alternativ, som er litt vanskeligere å få til like bra, er å bruke nabofarger (farger som står i nærheten av hverandre på fargesirkelen). Da gjelder det å bruke samme mengde fargepigment, sort eller hvitt. Selv om fargene er forskjellige vil de da fremstå som like sterke, like lyse eller mørke.

2) Lag en collage over rommene som skal pusses opp. Lim inn bilder av møbler som skal beholdes, fargeprøver, eventuelle tapetprøver og tekstiler. Da vil du få en oversikt over fargesammensetningene og lettere se om noe ikke passer inn.  

3) Malingsforhandlere kan finne ut nøyaktig hvilken farge en ting har. Har du mulighet til å ta med en sofapute, gardinprøve e.l. kan det gi god hjelp for å få fargene til å passe sammen.

4) Sterke kontraster understreker fargene. For eksempel vil en lys vegg virke lysere med en mørk rød sofa foran, enn med en gul sofa foran.

5) Har man vakre møbler og ting vil de ofte komme best til rette i fargenøytrale og luftige rom.

6) Mye lys, både naturlig lys og fra lamper, gjør at fargene virker lysere.

7) Lyse farger reflekterer lyset best og egner seg ofte bedre i oppholdsrom, enn mørke farger.

8) Ikke automatisk velg en farge som du har sett hos en venn og som er kjempestilig, ulike materialer, møbler og belysning kan lett bidra til at den blir helt feil hos deg.

9) Er man usikker, er det lettest å få til et bra resultat med lyse, rene farger på veggene og sterkere farger på mindre tekstiler.

10) Varier med glansgraden på malingen. Hvis man ønsker samme farge på vegger og lister kan veggene males silkematte og listene halv, eller helblanke. Da vil listene markere seg, selv om fargen er den samme som på veggene.  

11) Test malingsfarger i hjørner, der slår fargene mot hverandre og gir dermed et riktigere inntrykk enn midt på veggen. Test den også et sted hvor den har mye lys rett inn på seg, f.eks vis-à-vis et vindu. Er ikke fargen helt riktig kan du bruke den til grunning.

12) Frisk opp rommene og gi dem særpreg ved hjelp av andre farger på mindre ting som puter og tekstiler.

Belysning

Dårlig belysning er veldig ofte årsaken til at man ikke trives i et rom. Belysningen har stor innvirkning på hvordan fargene i rommet virker og feil type lys kan gjøre rommet ubehagelig å være i, forteller interiørarkitekt Kirsti Skulberg. Lysguru Ulf Morgestad anbefaler tre trinn for å gi rom god belysning:

1) Rommet bør ha en lyskilde som gir et jevnt og behagelig lys. Den bør lyse opp slik at hele rommet kan sees. Dette lyset må likevel ikke være for sterkt, alternativt bør det monteres dimmer slik at styrken kan justeres etter behov. Dette kan gjerne være et taklys

2) Rommet bør ha flere punktlys der man ønsker å lyse opp litt ekstra. Det kan være en hengende lampe over et salongbord eller over en plante, en vegglampe ved en lesekrok, eller lamper som lyser opp områder i rommet som føles mørke.

3) Spesielle gjenstander og malerier man ønsker å belyse kan få et sterkere lys, for eksempel en downlights, direkte på seg. Downlights egner seg bare for slik effektbelysning.

Har man lamper man ønsker å beholde kan effekten og type lys de gir fra seg endres noe ved å montere dimmere. Likedan kan man forandre på hvor sterkt, varmt eller kaldt lyset virker ved å skifte ut lampeskjermen eller bruke en annen type lyspære.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.