Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Harmonisk stilmiks

Rent oppussingsmessig var denne leiligheten gått ut på dato, med gamle vegg-til-vegg-tepper og senket tak. Men Sylvi Stenseng og Eivind Skorstad så potensialet og ønsket å finne tilbake til husets opprinnelig stil fra 1920. Når det gjaldt råloftet som hørte med, sto de adskillig friere.

cloud_download
fullscreen
 • Fondveggen i denne stuen har fått rød tapet. Det myker opp i det ellers lyse interiøret og gir varme i rommet. Rødt er på forskjellig måte brukt som kontrastfarge gjennom hele leiligheten og er med på å binde rommene sammen. Det buede, originale taket er tatt frem igjen og gir god romfølelse og fin lyseffekt. Takene ble malt matte.

  Foto:

 • Hallen har trapp opp til loftsetasjen. Flere løsninger, blant annet en vindeltrapp, ble tegnet før eierne bestemte seg. Rekkverket er i stål og tre, og under trappen er garderoben skjult bak en skyvedør. Gulvet er malt i store, hvite og grå sjakkruter. Stripene i liftgardinen spiller opp til stålspilene i rekkverket.

  Foto:

 • Inngangspartiet er så pass smalt at det ikke var plass til møbler. I stedet ble det valgt å lage veggdekor. Denne pilen ønsker

  Foto:

 • Det var en del diskusjon underveis om liftgardinen skulle monteres på geriktet eller inni vinduet. Den siste løsningen ble valgt slik at det vakre listverket og den brede vinduskarmen kom til sin rett.

  Foto:

 • Interiørkonsulent og eiere ble enige om en stram peis med stålinnramming. Den harmonerer med den moderne stilen i loftsetasjen.

  Foto:

 • Etter å ha revet av gamle vegg-til-vegg-tepper, fant man frem til det originale tregulvet. Det ble slipt ned og behandlet med UV-filter og lakket med vannbasert gulvmaling, tre strøk . Det passer godt til de lyse veggene. Listverket med fotkloss er gedigent og stilriktig.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

    

Sylvi og Eivind visste de hadde måneder med oppussing foran seg da de kjøpte leiligheten, og de ønsket så langt det var mulig å pusse opp selv. Men de var opptatt av å gjøre det grundig og riktig. Derfor kontaktet de alle tenkelige fagmiljøer for å få kvalifiserte råd. Hvordan få glatte vegger etter å ha revet fem-seks lag med gammel tapet?  Skal takene males halvblanke eller matte? Hva gjør vi for å få lyse gulv der treverket synes?

Tilbake til opprinnelsen

Leiligheten ligger i en bygård på Torshov i Oslo og ble bygget på 1920-tallet. Sylvi og Eivind hadde to kriterier da de var på jakt etter bolig: Den måtte ligge på Torshov, og den skulle ha balkong. Denne leiligheten hadde rett beliggenhet, med mulighet for balkong.

- Det var det uinnredete råloftet på 40 kvadratmeter som gjorde at vi slo til. Med en eksisterende leilighet på over 80 kvadrat fikk vi da 125 til sammen.

Leiligheten var pusset opp i ulike tidsepoker, med senket tak, stormønstrede tapeter og vegg-til-vegg-tepper. Det var som å få taket i hodet, i følge Eivind. Romfordelingen var lite hensiktsmessig, og det var ikke ordentlig bad i leiligheten. De ønsket å innrede loftet, og måtte ta et av soverommene for å lage hall med trappeløp. Paret engasjerte Enerhaugen Arkitektkontor for å få hjelp til å se en optimal totalløsning. Resultatet ble to stuer, to soverom, bad og hall på nederste plan, og kjøkken med spiseavdeling samt balkong i loftsetasjen. Men først måtte et betydelig rivningsarbeid til. Vegger ble tatt ned, flere lag tapeter ble fjernet, vegger ble helsparklet, taket ble hevet til opprinnelig høyde, og tregulv i furu og gran ble hentet frem under flere lag linoleum, gamle tepper og laminater. Nå som grovarbeidet var gjort og hovedrammene lagt, var Sylvi og Eivind kommet et godt stykke på vei. Men å skape et interiør som bandt etasjene sammen, ble neste utfordring.  

Paret tok kontakt med interiørkonsulent Ellen Skifjeld Lønnestad etter å ha sett en reportasje i "Inspirasjon", og ble via henne koblet sammen med ifi. Hun rådet dem til å la en lys veggfarge gå igjen i begge etasjene, med unntak av én vegg i stuen. Siden veggene i hovedetasjen var glatte og loftet delvis teglstein, ville dette gi forskjellig uttrykk likevel. I lyse rom er det viktig å ha islett av en kontrastfarge for å skape liv i interiøret. I denne leiligheten ble det valgt rødt, og noe grønt. Ved å få frem igjen de flotte, buede takene ble rommene lysere og luftigere. Likedan ble gamle profiler på dører og listverk hentet frem og er med på å skape et riktig helhetsinntrykk. Eierne har vært tro mot det opprinnelige stilen og dermed gitt rommene sjel.

Luftig loft

Dette var et råloft som krevde omfattende konstruksjonsendringer før det kunne tas i bruk til boligformål. Sylvi og Eivind forteller at det er egne retningslinjer for utbygging av loft for Torshovkvartalene fra Plan- og Bygningsetaten som går på konstruksjoner, fasade osv. Jobben ble i sin helhet satt bort til entreprenør Stensrud & Stensrud. Selve byggingen tok seks måneder. Når det gjaldt innredningen av loftet sto eierne mer fritt, for det hadde ikke vært bebodd før. Panelveggene ble belagt med gipsplater og malt hvite, teglsteinsveggene ble pusset og hvitmalt, og bjelker og dragere ble beiset lyse. Et arkvindu gir flott lys i trappeløpet, og et tilsvarende er fin lyskilde på kjøkkenet. Denne etasjen har blitt ett stort rom med kjøkken og spiseplass. Kjøkkenet er innredet i moderne stil med glatt, høyglanset innredning og hvitevarer i børstet stål. På veggen over komfyren er det lagt tøffe, sorte glassfliser, mens feltet over oppvaskbenken er malt i en frisk, eplegrønn farge. Disse moderne elementene i et rustikt loft skaper en spennende atmosfære.

Prikken over i'en er den nye balkongen på 9 kvadratmeter. Den store glassflaten gir utrolig mye lys på kjøkkenet og åpner mot bebyggelse og vegetasjon. - Her ute spiser vi både frokost og middag sommerhalvåret, og varmekabler i gulvet gjør sesongen ekstra lang, forteller Sylvi og Eivind, som er strålende fornøyd med sitt nye hjem.

Behandling av veggene 

Eierne ønsket slette og lyse vegger, men først måtte 5-6 lag med tapeter av ulike slag fjernes, så godt som mulig. De rev av all tapeten som var løs. Dette resulterte i ujevnt underlag, fordi noen steder måtte de rive helt ned til muren og andre steder bare noen av tapetlagene. 

Her er oppskriften de fikk anbefalt for behandling av veggene.

 1. Veggen må grunnes hvis det sitter igjen gammel tapet 
 2. Overgangene mellom tapetlagene og veggen flekksparkles med lettsparkel, ikke husfix
 3. Overgangen, som oppsto mellom tapetlagene og veggen må jevnes. Man kan få kjøpt ferdig rullesparkel, om nødvendig. Vanlig lettsparkel kan også benyttes. Anbefaler ikke å lage en tynnflytende husfix da slagfastheten blir mye svekket med for mye vann. Det bør helsparkles 2 ganger.
 4. Ferdig sparklede flater slipes og grunnes 1 strøk 
 5. Sette opp armeringsduk
 6. Male

Gjøre om på leiligheten?

* Ta hjelp av faglig ekspertise til å vurdere boligens tekniske tilstand før du setter i gang med planlegging og oppussing.

* Bor du i et borettslag er det viktig å sjekke vedtektene. Der finner du ut hva som er lov å gjøre i leiligheten, og hvilke forandringer du søke styret om å få gjøre. Som selveier står du som oftest friere.

* Planlegger du inngrep i bærende vegger, å gjøre om på baderommet eller å vedta større fasadeendringer, må du i tillegg søke om tillatelse hos kommunens bygningsetat eller tekniske etat. I etatens arkiver kan du også finne tekniske tegninger på leiligheten og huset, men ikke stol blindt på dem. Mål opp leiligheten på ny - det er slett ikke sikkert at kartet stemmer overens med terrenget! Gårdeier og styret kan også ha tegninger. I forkant av alt arbeid som har med bæring og våtrom å gjøre, må en teknisk sakkyndig person levere inn en byggemelding til etaten. Denne personen står etterpå som ansvarlig for arbeidet og fungerer som byggeleder.

Dette ble brukt

Hall med trapp

Tak:Takmaling, refleksfri, matt, farge Hvit - DYRUP

remove_circle_outline

Vegger:Tak & Vegg, matt, farge DY 76 Light Granite - DYRUP

remove_circle_outline

Lister:Tre & Metall akryl 50, halvblank, farge 0502-Y - DYRUP

remove_circle_outline

Gulv: Lyse ruter:Granat, farge 0502-Y - DYRUP

remove_circle_outline

Mørkeruter: Granat, farge DY 76 Light Granite - DYRUP

remove_circle_outline

Trapp: NOR-TRAPP

remove_circle_outline

Tekstilliftgardin: Westport col. 01 - GREEN APPLE

remove_circle_outline

Oppheng liftgardin: TOSO

remove_circle_outline

Skyvedørsgarderobe: Norscan- BOMILJØ

remove_circle_outline

Listverk: STIL-TRE

remove_circle_outline

Listverk,maling: Tre & Metall 50, halvblank, farge 0502-Y - DYRUP

remove_circle_outline
 
Trappeoppgang

Gulv: Sarek Eik natur14 mm, 3-stav - FORBO

remove_circle_outline
 
Kjøkken

Tak: Tak ogVegg, matt, farge DY1 Springwhite - DYRUP

remove_circle_outline

Vegger:Tak og Vegg, matt, farge DY1 Springwhite - DYRUP

remove_circle_outline

Listverk: STIL-TRE

remove_circle_outline

Listverk,maling: Tre og Metall 50, halvblank, farge 0502-Y - DYRUP

remove_circle_outline

Bindingsverk:Gori Trepleie dekkende, farge Hvit - DYRUP

remove_circle_outline

Grøntfelt på veggen: Tak og Vegg, matt, farge S1050-G60Y -DYRUP

remove_circle_outline

Fliser:Glassfliser 10x10 cm, farge 14 Sort blank - HÖGANÄS

remove_circle_outline

Kjøkkeninnredning: IKEA

remove_circle_outline

Benkeplate:Hvitoljet eik - BENKEPESIALISTEN

remove_circle_outline

Kjøleskap: Siemens -LEFDAL ELEKTROMARKED

remove_circle_outline

Komfyr: Gorenje - LEFDALELEKTROMARKED

remove_circle_outline

Avtrekksvifte:Rørøshetta - LEFDAL ELEKTROMARKED

remove_circle_outline

Spisebord og stoler:HJELLEGJERDE

remove_circle_outline

Stoltrekk: NOMA LTD.

remove_circle_outline
 
Stue med sofa

Tak:Takmaling, refleksfri, matt, farge Hvit - DYRUP

remove_circle_outline

Vegger:Tak og Vegg, matt, farge DY 19 Buttermilk - DYRUP

remove_circle_outline

Vegglist: Brannlist -STIL-TRE

remove_circle_outline

Gulvlister og dørkarmer:STIL-TRE

remove_circle_outline

Listverk,maling: Tre og Metall 50, halvblank, farge 0502-Y - DYRUP

remove_circle_outline

Gulv: GoriGulvlakk 50, halvblank, klar - DYRUP

remove_circle_outline

Peis: Vision Line 36 -PEISSELSKABET

remove_circle_outline

Peisomramming: Laget avblikkenslager

remove_circle_outline

Teppe: GULVEX

remove_circle_outline
 
Stue med peis

Tak:Takmaling, refleksfri, matt, farge Hvit - DYRUP

remove_circle_outline

Vegg, tapet: BORGE

remove_circle_outline

Vegger:Tak og Vegg, matt, farge DY 19 Buttermilk - DYRUP

remove_circle_outline

Lister: STIL-TRE

remove_circle_outline

Listverk,maling: Tre og Metall 50, halvblank, farge 0502-Y - DYRUP

remove_circle_outline

Gulv: GoriGulvlakk 50, halvblank, klar - DYRUP

remove_circle_outline

Tekstilliftgardin: Savannah col. 09 - GREEN APPLE

remove_circle_outline

Oppheng liftgardin: TOSO

remove_circle_outline
 
Gang

Vegg:Tak og Vegg, matt, farge DY 76 Light Granite - DYRUP

remove_circle_outline

Rød stripe på veggen: Tak og Vegg matt, farge DY 159 Revolution - DYRUP

remove_circle_outline

Gråttfelt på veggen: Tak og Vegg matt, farge Dy 44 Soft Grey - DYRUP

remove_circle_outline

Gulv: Lyse ruter: Granat, farge 0502-Y, Mørke ruter: Granat, farge DY 76 LightGranite - DYRUP

remove_circle_outline
 
Annet løsøre: PRIVAT
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
close

Les mer

[Some text some message]