Sylvi og Eivind visste de hadde måneder med oppussing foran seg da de kjøpte leiligheten, og de ønsket så langt det var mulig å pusse opp selv. Men de var opptatt av å gjøre det grundig og riktig. Derfor kontaktet de alle tenkelige fagmiljøer for å få kvalifiserte råd. Hvordan få glatte vegger etter å ha revet fem-seks lag med gammel tapet? Skal takene males halvblanke eller matte? Hva gjør vi for å få lyse gulv der treverket synes?
Tilbake til opprinnelsen
Leiligheten ligger i en bygård på Torshov i Oslo og ble bygget på 1920-tallet. Sylvi og Eivind hadde to kriterier da de var på jakt etter bolig: Den måtte ligge på Torshov, og den skulle ha balkong. Denne leiligheten hadde rett beliggenhet, med mulighet for balkong.
- Det var det uinnredete råloftet på 40 kvadratmeter som gjorde at vi slo til. Med en eksisterende leilighet på over 80 kvadrat fikk vi da 125 til sammen.
Leiligheten var pusset opp i ulike tidsepoker, med senket tak, stormønstrede tapeter og vegg-til-vegg-tepper. Det var som å få taket i hodet, i følge Eivind. Romfordelingen var lite hensiktsmessig, og det var ikke ordentlig bad i leiligheten. De ønsket å innrede loftet, og måtte ta et av soverommene for å lage hall med trappeløp. Paret engasjerte Enerhaugen Arkitektkontor for å få hjelp til å se en optimal totalløsning. Resultatet ble to stuer, to soverom, bad og hall på nederste plan, og kjøkken med spiseavdeling samt balkong i loftsetasjen. Men først måtte et betydelig rivningsarbeid til. Vegger ble tatt ned, flere lag tapeter ble fjernet, vegger ble helsparklet, taket ble hevet til opprinnelig høyde, og tregulv i furu og gran ble hentet frem under flere lag linoleum, gamle tepper og laminater. Nå som grovarbeidet var gjort og hovedrammene lagt, var Sylvi og Eivind kommet et godt stykke på vei. Men å skape et interiør som bandt etasjene sammen, ble neste utfordring.
Paret tok kontakt med interiørkonsulent Ellen Skifjeld Lønnestad etter å ha sett en reportasje i "Inspirasjon", og ble via henne koblet sammen med ifi. Hun rådet dem til å la en lys veggfarge gå igjen i begge etasjene, med unntak av én vegg i stuen. Siden veggene i hovedetasjen var glatte og loftet delvis teglstein, ville dette gi forskjellig uttrykk likevel. I lyse rom er det viktig å ha islett av en kontrastfarge for å skape liv i interiøret. I denne leiligheten ble det valgt rødt, og noe grønt. Ved å få frem igjen de flotte, buede takene ble rommene lysere og luftigere. Likedan ble gamle profiler på dører og listverk hentet frem og er med på å skape et riktig helhetsinntrykk. Eierne har vært tro mot det opprinnelige stilen og dermed gitt rommene sjel.
Luftig loft
Dette var et råloft som krevde omfattende konstruksjonsendringer før det kunne tas i bruk til boligformål. Sylvi og Eivind forteller at det er egne retningslinjer for utbygging av loft for Torshovkvartalene fra Plan- og Bygningsetaten som går på konstruksjoner, fasade osv. Jobben ble i sin helhet satt bort til entreprenør Stensrud & Stensrud. Selve byggingen tok seks måneder. Når det gjaldt innredningen av loftet sto eierne mer fritt, for det hadde ikke vært bebodd før. Panelveggene ble belagt med gipsplater og malt hvite, teglsteinsveggene ble pusset og hvitmalt, og bjelker og dragere ble beiset lyse. Et arkvindu gir flott lys i trappeløpet, og et tilsvarende er fin lyskilde på kjøkkenet. Denne etasjen har blitt ett stort rom med kjøkken og spiseplass. Kjøkkenet er innredet i moderne stil med glatt, høyglanset innredning og hvitevarer i børstet stål. På veggen over komfyren er det lagt tøffe, sorte glassfliser, mens feltet over oppvaskbenken er malt i en frisk, eplegrønn farge. Disse moderne elementene i et rustikt loft skaper en spennende atmosfære.
Prikken over i'en er den nye balkongen på 9 kvadratmeter. Den store glassflaten gir utrolig mye lys på kjøkkenet og åpner mot bebyggelse og vegetasjon. - Her ute spiser vi både frokost og middag sommerhalvåret, og varmekabler i gulvet gjør sesongen ekstra lang, forteller Sylvi og Eivind, som er strålende fornøyd med sitt nye hjem.
Behandling av veggene
Eierne ønsket slette og lyse vegger, men først måtte 5-6 lag med tapeter av ulike slag fjernes, så godt som mulig. De rev av all tapeten som var løs. Dette resulterte i ujevnt underlag, fordi noen steder måtte de rive helt ned til muren og andre steder bare noen av tapetlagene.
Her er oppskriften de fikk anbefalt for behandling av veggene.
- Veggen må grunnes hvis det sitter igjen gammel tapet
- Overgangene mellom tapetlagene og veggen flekksparkles med lettsparkel, ikke husfix
- Overgangen, som oppsto mellom tapetlagene og veggen må jevnes. Man kan få kjøpt ferdig rullesparkel, om nødvendig. Vanlig lettsparkel kan også benyttes. Anbefaler ikke å lage en tynnflytende husfix da slagfastheten blir mye svekket med for mye vann. Det bør helsparkles 2 ganger.
- Ferdig sparklede flater slipes og grunnes 1 strøk
- Sette opp armeringsduk
- Male