Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Flytter hytta til utlandet

Flytter hytta til utlandet
Dag Øyvind Olsen

Dag Øyvind Olsen
Publisert

Den tradisjonelle norske hyttedrømmen er i endring. 36 prosent av befolkningen sier de gjerne vil kjøpe hus i utlandet.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Det kommer frem i Storebrandundersøkelsen der MMI har intervjuet 3500 nordmenn.

På Norges største reiselivsmesse, Reiseliv 04, som arrangeres på Lillestrøm 9.-11. januar utgjør bolig i utlandet et stort område. En rekke utstillere som selger boliger i flere land er representert. Det holdes dessuten seminarer om juridiske forhold ved å kjøpe og eie bolig i europeiske land.

For utferdssøkende hyttekjøpere er det mye å passe på.

- Folk må søke kompetanse der den finnes og gjøre så grundige undersøkelser som mulig, sier statsautorisert eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling A/S til nyhetsbyrået Newswire.

Det er viktig å bruke god tid og gjøre en grundig jobb før man setter navnetrekket på en kjøpskontrakt.

- Internett er en god kilde til informasjon, og man bør sjekke referanser grundig. Mange er heller ikke klar over at norsk lov gjelder for norske firmaer som bistår ved eiendomssalg i utlandet, sier Carlsen.

Mange feller

- Skrekkhistoriene om nordmenn som er blitt hjernevasket av utenlandske selgere er mange. På visning en varm sommerdag etter et par glass vin tenker man ikke på hvordan det er der om vinteren, sier Carlsen.

De skjulte fellene kan være at boligen ikke er tilknyttet kloakknettet, eller at området er regulert slik at det plutselig kan komme en motorvei eller et høyhus like ved. Norske meglere har opplysningsplikt om slikt.

Etter hvert som nordmenn søker feriebolig i hele Sør-Europa og i andre verdensdeler betyr lokalkunnskap stadig mer. I Egeerhavet finnes det for eksempel tusen øyer, men bare drøyt 70 av dem har fastboende. Da er det ikke enkelt å komme dit om vinteren.

Profesjonell hjelp av erfarne meglere eller advokater som kan dokumentere at de har lokalkunnskap, solid erfaring og fornøyde kunder kan være et godt utgangspunkt.

Penger under bordet

I flere land som Spania, Hellas, Portugal, Kypros og Tyrkia er det også vanlig med et toprissystem med penger under bordet.

- Dette er forhold som Kredittilsynet ikke kan gjøre noe med, sier Carlsen.

Han sier dette er noe man skal passe seg for, men at det ikke alltid kan unngås.

- Det er viktig å ta godt vare på bankkvitteringer når det sendes over penger for eiendomskjøp i utlandet. Dessuten bør man alltid benytte velrennomerte advokater og notarer. Det vanlige er et advokathonorar på 1,3 prosent av kjøpesummen, sier Carlsen.

Selv om nesten 4 av 10 nordmenn kan tenke seg å kjøpe bolig i utlandet, er det bare 90 000 av oss som har gjort det til nå. Det viser en undersøkelse Sentio har utført for Norges Eiendomsmeglerforbund.

De to mest populære landene er Spania og Sverige. På de neste plassene følger Frankrike, Italia, Hellas, Portugal og Kypros. Blant de rimeligste ferieboligene i Europa markedsføres nå Tyrkia sterkt overfor nordmenn.

Blant de fjernere boligmålene er Sør-Afrika, Thailand og Brasil mest populært.

Kilde: Newswire.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.