I følge Louise Byg Kongsholm og Cathrine Gro Fredriksen, forfatterne av boken Trendsociologi v.2.0, finnes det trendsettere i alle bransjer, i alle byer, blant alle aldersgrupper, innad i alle familier og på alle arbeidsplasser, fordi det i alle forandringer er ulike grader av aksept. Om man er trendsetter i én sammenheng, kan man godt henge litt lenger etter i et annet forhold.
Vi settes i bås
Selgere setter oss i bås. Før de slår til med sine strategiske markedsføringsaktiviteter, har de plassert både deg, vennene dine og naboen i ulike kategorier. Vi sorteres etter hvor endringsorienterte vi er og hvor raskt vi fanger opp nye trender, og vi kalles trendsettere eller trendfølgere. Vi tilhører kanskje «hopen», eller majoriteten, eller vi defineres som etternølere og befinner oss i gruppen sen majoritet, eller endatil blant de konservative. Ta en titt nedenfor, og finn ut hvilken bås du tilhører. Kanskje er du en helt annen på jobben, enn du er i vennekretsen.
Trendsetteren:
Du er åpen og nysgjerrig, du oppsøker aktivt forandringer, og ser endringer som noe positivt. Du er entusiastisk til alt som er nytt, og vil være av de første som tar det til seg det nye. Ofte reagerer du motsatt av majoriteten – når de har fanget trenden, er du allerede i gang med noe nytt og annerledes.
Dele på Pinterest
Leter du etter noe nytt og annerledes, når trenden har nådd «alle»?
Trendfølgeren:
Du minner litt om trendsetteren, men er ikke av de aller første, fordi du trenger en inspirasjonskilde. Du er åpen for forandring, men liker å være sikker på at du er «innenfor». Du henter som oftest inspirasjon fra trendsettere, men til gjengjeld fungerer du selv som en inspirasjonskilde for den neste gruppen som fanger trenden. De omtales gjerne som tidlig majoritet.
Tidlig majoritet:
Tilhører du denne gruppen, aksepterer du det nye før det blir tilgjengelig for alle. Du er mer åpen for det nye enn den gjennomsnittlige forbruker, og du behøver ikke å påvirkes mye for å følge med.
Majoritet:
Du er blant «folk flest» og velger det nye når «alle» andre ser ut til å gjøre, eller kjøpe det. Du synes det er tryggest å vente til den tidlige majoriteten har testet og funnet ut at det nye er greit. Du har ikke noen trang til å være trendy, men du ønsker heller ikke å være blant de konservative.
Sen majoritet:
Du er tilbakeholden, og det må en god del overtalelse til før du oppsøker noe nytt. Du aksepterer at forandringer må skje – bare ikke hos deg først.
Konservativ forbruker:
Du er tilbakeholden og konservativ når det kommer til nye produkter og forandring. Du liker det bra «som det er» og foretrekker det som har fungert i årevis. Du trives i det gamle og har ingen planer om endring i overskuelig framtid.