Espen Engmann er teknisk fagansvarlig for rørleggerkjeden Rørkjøp, og han forklarer det enkelt.
– Man kan si at det er to vanlige typer lekkasjer. Du har akutte vannlekkasjer som du kan være heldig å oppdage veldig raskt og få stoppet. Du kan også få drypplekkasjer. Disse sprer seg i veggen, og kan lage dyre råteskader og soppskader før vannet endelig popper ut og blir synlig. Disse skjulte skadene kan være betydelige, og du ser dem ikke før gipsen på veggen blir bløt, eller gulvet svuller. Jeg syns dette er de verste skadene.
Akutte vannlekkasjer kan være sprukne rør, eller for eksempel oppvaskmaskiner som ryker under bruk. Årsaken til drypplekkasjene kan være mange, og er ofte relatert til gjenstander som har nådd enden av levetiden, eller dårlig utført arbeid. Det er ikke uvanlig å finne vannlekkasjer rundt sluk på bad, på grunn av manglende fagmessig utført arbeid med membraner.
– Det kan være avløpsrør i veggene med dårlige sammenføyninger som ikke fungerer som tiltenkt, der ekspansjon og vandring i metall og plast kan gjøre at avløpskoblinger sklir fra hverandre og fører til drypplekkasjer. Det kan også være noe så enkelt som en skrue på feil sted, har du skrudd en skrue inn i et moderne rør så holder det tett helt til metallet på skruen forringer.