IFI logo
Se flere bilder
Teppeproduksjon i Kina

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Teppeproduksjon i Kina

Kina er blitt en storprodusent til verdensmarkedet. De er blitt toneangivende på tekstiler og nå er de også på det norske marked med tepper. Å lage tepper er ikke nytt for kineserne - det har de gjort i flere tusen år.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kulturen er eldgammel og kinesiske tepper kan være svært dyre samleobjekter. Vi kjenner for eksempel eksklusive silketepper. Nå er tepper fra Kina satt i produksjon som gjør at de er å finne i norske farge- og interiørforretninger og møbelkjeder.

Teppesortimentet fra Kina er todelt. På den ene side flosstepper, håndtuft og håndknyttede tepper. På den andre side de maskintuftede, en miks av fabrikkproduksjon og håndproduksjon der kineserne karver ut mønsteret for hånd. Det betyr at de gjør skjæringer i teppet som fremhever mønstrene (se billedserien). I Europa karver de ikke lenger; teppene blir da for kostbare som volumvare.

- Det har vært en lang prosess å lære kineserne å forstå våre behov, forteller Erik Brennmoen hos den norske teppeleverandøren Gulvex. - Skandinavia er et kritisk marked. Vi har måttet få aksept på kvalitet og renhet og selvsagt farger og design. Vi har arbeidet med etiketter, strekkoder, rulling av tepper, containere, skipshandlere og ikke minst den tekniske delen: hvilke fibere, hvordan lage kantene - alt i teppeverdens hverdag.

Vevstol og computer

Kineserne tegner fortsatt mønster for hånd, men nå overføres det gjerne til datamaskinen. Den gamle håndknytingen av tepper kommer de derimot ikke utenom, for eksempel på tepper fra Tibet. Fortsatt sitter veverne på sine vevstoler og gjør det på den gamle måten.

Når importøren Gulvex arbeider med produsenter i Kina både forandrer og regulerer de design til det norske marked. Teppene fra Kina har gjerne en velkomponert dekor og en harmonisk fargeskala. Gulvex forenkler gjerne teppene og fargesetter etter sin egen skandinaviske fargeskala. Kolleksjonene jobbes fram i nært samarbeid med de kinesiske designere.

Alt kan være en ganske langdryg prosess - fra de reiser til Kina og gjør sine første utvelgelser, arbeidet med design og teppeprøver, til de endelig kommer på det norske marked, kan det gå nesten ett år.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.