IFI logo
Se flere bilder
Slutt på stuing i stua

Foto: Møbelrådet

Slutt på stuing i stua

Norske stuer er i endring. Skap, benker og andre oppbevaringsmøbler blir nå stuet inn i våre nye, romslige kjøkken. I stua vil nordmenn nå bare ha håndplukket luksus.

Tale Jordbakke

Tale Jordbakke
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ikke fullt så pene arveporselenet fra tante Olga er på full fart ut av norske stuer. Også oppbevaringsmøblene er på vei over i andre rom, mens lekre, ikke fullt så nyttige møbler er på vei inn. - Estetikken er i ferd med å ta over for funksjonaliteten, forteller Thor Harald Sæther, markedssjef i Aannø møbelfabrikk.

- Nordmenn har lenge satt funksjonalitet i høysetet når det gjelder valg av møbler, men dette er i stor grad i ferd med å forandre seg. Nå er vi stadig mer opptatt av hvordan ting ser ut. Vi unner oss rett og slett litt mer luksus, sier Sæther, som anser den nye trendutviklingen som svært lystbetont. Han forteller at stua er blitt rommet nordmenn først og fremst ønsker å vise fram til hverandre.

Sosialt kjøkken

Spisestua er blitt en saga blott. Kjøkkenet er blitt et sosialt rom som ikke bare har vokst i størrelse, men også i bruksområder. Det er på det stadig utvidede kjøkkenet at vi nå ikke bare kokkelerer, men også deler våre måltider.

- Vi ser en tydelig endring i folks behov, både gjennom nyoppussing av kjøkken i gamle hus og leiligheter, og på de kjøkkenene som reises i nybygg. Folk vil ha større plass til kjøkkenøyer, spisebord og skap, sier informasjonssjef i Møbelrådet, Knut Skoe. Han mener at denne utviklingen har lettet stua for mye oppbevaringsplass, som igjen har gitt folk større anledning til å velge sine møbler der med omhu.

Trendy befolkning

Norge er det landet i verden hvor befolkningen bruk mest penger på sine egne hjem. Markedsdirektør i Møbelringen, Jens Christoffersen bekrefter at nordmenn i langt større grad enn tidligere følger trender i stua.

- Tidligere kjøpte man kanskje en sofa som varte i 20 år. I dag kjøper folk heller møbler som mer jevnlig byttes ut, sier Christoffersen. Han forteller at det for tiden selges svært mange møbler i typiske trendfarger, men at dette er noe folk igjen bytter når trendene skifter.

- Stua blir mer og mer lik et opplevelsessenter, ettersom kjøkkenet vokser som et mer og mer fremtredene sosialt rom. Dette skaper nye produktbehov i de norske stuer, sier Christoffersen.

Rom for laptop

Nye, lave skjenker med håndplukket pyntekunst, grunnere og avlange tv-bord til laptop og flatskjermfjernsyn, er noe av det vi kan finne i de nymoderne stuene, forteller Sæther fra Aannø. Han understreker at det ligger stor en utfordring for nordmenn i å bytte ut de gamle furumøblene fra 90-tallet.

- Furumøblene er på vei ut, men fordi de er så slitesterke tar det sin tid. Vi bytter gjerne ut møbler når de slites ut, men skal du bytte furumøblene må du virkelig ønske å legge vekt på estetikken, sier Sæther. Han trekker fram den gammeldagse skjenken som eksempel på et møbel stadig flere nå ønsker å utsmykke stuene sine med.

- En lavere variant av den gamle skjenken, der det er plass til det pyntet vi ønsker å vise fram, er et nytt møbel som blir stadig mer populært, sier Sæther. Han forteller også at siden vi har langt færre møbler i stua, blir det mer luft og rom i de nye stuene, noe som igjen fremhever det lille vi velger å ha igjen.

Norske møbeltrender de siste tiårene:

70-tallet: 3-delte seksjonsvegger i mørkt treverk

- Mye oppbevaringsplass på begrenset veggplass. Multifunksjonell bokhylle, vitrinskap, dekketøyskap, sølvtøyskuff og ofte plass til tv.

80-tallet: Store byggesystemer i eik-, bøk-, hvit- og pastellfarger

- Mer moderne design og åpning for individuelle løsninger.

- Til dels svært sprekt fargevalg og kombinasjoner av farge.

Fortsatt mye oppbevaringsplass på liten flate.

90-tallet: Mange enkeltmøbler i furu

- Gjør innredningen mer fleksibel ved å dele opp de store seksjonene.

- Oppdager kjøpmannsdisken.

- Etter hvert gunstig pris.

- Fortsatt mange møbler for å dekke samme oppbevaringsbehov som tidligere.

- Nye funksjonsområder, ikke minst med datamaskinens inntog i de norske stuer.

År 2000 -: Rommene får ny betydning

- Kjøkken i nybygde hus blir større, med mer skapplass og plass til spisebord.

- Oppussing av kjøkken i gamle hus/leiligheter, nedriving av vegger for å skape storkjøkken/allrom.

- Mindre oppbevaring og færre møbler gjør stuene til husets stolthet.

- Dataskrivebord ut, stereoskap ut, tv-benker i stua skifter utseende.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.