IFI logo
Se flere bilder
Reflekser i lys og farger

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Reflekser i lys og farger

Mye har vært sagt og skrevet om BIs nye praktbygg i Nydalen i Oslo det siste halve året. Kanskje ikke så rart, for høyskolens nye senter blir av kjennere karakterisert som et av Europas flotteste campus.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nydalen er blitt et nytt næringslivssenter i Oslo. Mange bedrifter har flyttet hit i takt med utbyggingen av de store industritomtene som dels tilhørte det nedlagte Christiania Spigerverk. Arbeidsplassene i området ble nær fordoblet da Handelshøyskolen BI i sommer flyttet all sin virksomhet i Oslo og Bærum til Nydalen Campus.

  

Campus er betegnelse på et universitets- eller høyskolesenter, og Nydalen Campus ble et naturlig navnevalg da Avantor ASA startet planleggingen av et av Norges største næringsbygg i samarbeid med BI. Bygget har et bruttoareal på 95.000 kvm, hvorav BI legger beslag på 52.000 kvm. Bygget er dimensjonert for 8-9.000 mennesker, en hel liten by i folketall. Det eies av Nydalen Campus AS frem til 1. januar 2006, hvoretter bygget overtas av Handelshøyskolen BI.

En liten by

Niels Torp Arkitekter MNAL har tegnet bygget og er også delvis interiøransvarlig, selv om Beate Ellingsen AS og Dark Design AS har vært interiørarkitekter for henholdsvis BI-delen og øvrige kontorer.

 

Arkitekt Niels Torp antyder selv at bygget nærmest er en miniby bestående av fire kvartaler, hver med sin fargeholdning for å lette orienteringen for brukerne. Mellom kvartalene er det et glassoverbygget atrium, et fellesareal og myldrerom utformet som et veikryss med hektisk trafikk av folk til og fra. Ellers finner vi trapper, rulletrapper, gater, torv, smug, terrasser, kaffebarer og spisesteder. Bygget er et sted, mer enn et hus. Til tross for bygningskroppens enorme volum er interiøret lett, luftig og transparent - noe som ikke minst skyldes at innfall av dagslys og en bevisst fargeholdning har vært viktige elementer.

 

Utvendig sprenger auditorier og klasserom seg ut gjennom glassfasadene. Disse består dels av sibirsk lerk med en pigmentert oljebehandling som gir varme kontraster til glass og galvaniserte stålprofiler. To luftige toppetasjer svever nærmest over bygningskroppen. Østfasaden mot Sandakerveien har en helt annen karakter. Hovedelementet her er forpatinerte kobberplater.

Farger som lysreflekser

- Opprinnelig var alle vegger innvendig tenkt hvite, men den fargesettingen vi nå ser har vært helt avgjørende for hvor flott det er blitt her, sier Liz-Heidi Leonhardsen i Nydalen Campus. - Det startet med at vi ønsket å gi BI en gave i form av kunstnerisk utsmykning. I dialogen som fulgte ga også BI et bidrag. Etter forslag fra arkitekten ble det besluttet å dekorere en del av veggene fremfor å kjøpe inn kunst.

Oppgaven ble gitt til sivilarkitekten og billedkunstneren Mette L'Orange. Og hvilke tanker og ideer ligger bak utsmykningen?

 

- Bygget er komplekst. Her er det mye som skjer. Men sentralt er dagslyset som kommer inn gjennom taket og de store veggflatene og gir masse spennende reflekser. Jeg tenkte derfor at det beste ville være å spille på lag med ting som allerede var der. Da ville vi få en naturlig utsmykning istedenfor noe som kunne virke påtrengende over tid. Resultatet ble felter som følger den fargeplanen som allerede var lagt i rødt, oransje, blått og grønt - men i lyse og mørke valører av én farge, som en fargesatt lysrefleks. Vinklene er harmonisert med de øvrige i bygget, men likevel endret noen grader for at formspråket skulle ha sitt eget uttrykk. Utsmykningen blir som et musikkstykke - det er den samme komposisjonen som løper gjennom hele bygget, sier Mette L'Orange.

Gulv med spesialdesign

Gulvene i bygget er et kapittel for seg - fra slipt betong til myke tepper, ofte i overraskende og spennende kombinasjoner. Intep AS har stått for legging av 60.000 kvm gulvbelegg, hvorav halvparten er vinyl. Hovedfarger/mønstre er en hvit vinyl med sorte innslag, og sort med hvite innslag. Begge gir en terrazzo-effekt og er et spesialdesign. Med Intep som koordinator er mønsteret utarbeidet gjennom løpende dialog mellom arkitekt og produsent.

- Det var 3-4 runder med prøveproduksjon hos Armstrong DLW før man valgte farger og mønstre, forteller salgsansvarlig Tor Erik Ekeberg hos Intep. - Belegget som er valgt er Contract Acoustic, en lyddempet vinyl som på utsatte områder har fått et underlag for ekstra demping. På de fargesterke gangveiene er det valgt vinylbelegg fra Gerflor.

Eplehagen

Det sentrale rom er biblioteket, et areal på ca. 6.500 kvm med et moderne farge- og formspråk - og utsikt over halve byen. Mest berømt her opp er Eplehagen, en grønn avdeling som innbyr til stille filosofering over økonomi og næringsliv mens man skuer ut over det nye liv som reiser seg på restene av fordums industrieventyr. "Fargeholdningen skal inspirere til refleksjon og nytenkning - og gi grobunn for en god bedriftskultur", heter det - ikke bare om eplehagen, men om fargesettingen generelt. Det er morsomt at fargene etter hvert har blitt en så sentral del av et bygg der hvitt var utgangspunktet.

- I biblioteket og en del andre lese-områder er det valgt Flotex-tepper fra Intag AS. Teppet har slitestyrke og rengjøringsegenskaper som ikke så mange andre tekstile belegg kan vise til, fortsetter Ekeberg. - Grønnfargen er en spesialfarge etter arkitektens ønsker. Ellers ligger det høykant- og mosaikkparkett i en del områder. Disse er slipt, sparklet med woodfiller, slipt på nytt med stadig finere papir og til slutt oljet.

Fasiliteter for studier og fritid

Biblioteket har 1200 studieplasser. Ellers har bygget mer enn 300 samtale-/dialogplasser, stille rom for fordypning, klasserom med nærmere 1300 plasser og 20 auditorier med 3.800 sitteplasser. For øvrig kan studentene jobbe fra nær sagt et hvilken som helst spisested eller kaffebar, for over alt er det trådløs nettilgang.

 

I tillegg til et gedigent treningsstudio på 2.500 kvm, har "byen" dagligvareforretning og apotek, frisør, parfymeforretning, skobutikk, sportsutstyr osv. foruten BI Academica - den akademiske bokhandelen. Kort sagt det meste av det nødvendige for studenter som bor i hybelbyggene i nærområdet.

  

Fasiliteter og aktiviteter gjør bygget til et godt sted å være, både faglig og sosialt. Et hus som lever utover fastsatt studietid. Glemte vi å fortelle at bygget også har et champagnerom for festlige anledninger?

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.