Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Norsk funkis

Blant høstens boklanseringer finner vi Norsk Funkis. Stilarten funksjonalisme er like aktuell i dag som da den oppsto på 1920-tallet.

 • Norsk Funkis forside på boka

  Foto:

 • Fargerike Villa Damman i Oslo fra 1932

  Foto:

 • Som i dag. Borettslag i Kristiansand fra 1938-39

  Foto:

 • Villa i Kristiansand

  Foto:

 • Typisk funkis med lys fra begge sider

  Foto:

 • Stilige detaljer i trapp

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Forfatteren av boka Norsk Funkis, Lars Aarønæs har i hovedsak tatt for seg gullalderen fra 1927 til 1940. Begrepet funkis for funksjonalisme, var i utgangspunket negativt ladet da det dukket opp på 1930-tallet. Funkisstilen er nå kanskje mer populær enn noen gang, og en stor inspirasjonskilde for arkitekter og designere. Funkisarkitektene Le Corbusier, Mies van der Rohe, Alvar Alto og Arne Jacobsen er kjente navn som lever videre i dag, men for mange mest kjent for sine designmøbler.

Norsk Funkis fra nord til sør

I boka blir mange myter og bilder folk kan ha om funkisstilen avkreftet. Det er buer og karnapp i tillegg til de klare, rette linjene. Detaljene er gjennomtenkt og fantasifulle. Vi får se eksempler på arkitekter som Sverre Aasland, Arne Korsmo og Leif Grung som brukte friske farger. Fargerik silikatmaling på utvendig murverk som i Villa Damman har for øvrig også blitt brukt i en bok om fargesetting. Enkelte, nyere byggverk fra tiden etter 1940, av blant annet Sverre Fehn og Geir Grung er også tatt med. Lars Aarønæs har funnet frem prakteksempler på funkis, fra Kristiansand i sør til Bodø i nord.

Leseren av boka får grunnleggende informasjon om funkis, byggverk og arkitekten bak dem -  ofte krydret med morsomme historier.  Boka Norsk Funkis er mesterlig ført til pennen av Lars Aarønæs og illustrert med flotte bilder av Jiri Havran. Anbefales til alle med sans for design og arkitektur - og som en inspirasjon for håndverkere.

Norsk funkis

Av Lars Aarønæs

240 sider

Bilder av Jiri Havran

J.M. Stenersens forlag

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]