Vinterens heteste interiørtrend - maksimalismen - fortsetter, men i vår vil det i tillegg komme en ny og litt annerledes minimalisme, som vi nordmenn vil like bedre enn den forrige som var litt avkledd og stram.
- Den er litt rundere i formene og litt rausere. Vi liker å ha det lunt og vil ha hyggen inn, forteller Bjørg Owren, administrerende direktør i IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør.
Heng et pledd over godstolen, sett frem telys og kubbelys i mengder, ha blomstervaser og store fat på bordene.
Matt og blankt sammen
Det sort/hvite i interiøret begynte å komme for noen år siden og nå bugner det med produkter i disse fargene: tapeter, tekstil og tepper med mer.
- Vi ser mye av store ornamentale mønstre og blandinger mellom blanke og matte overflater, sier Bjørg og viser frem et hvitt silkestoff med sorte barokkinspirerte blomster i flokktrykk.
I tillegg til de store barokkinspirerte mønstrene er stiliserte naturmotiver som blader, grener og blomster vanlige på tekstil, glass, vaser og hele serviser.
- Lignende mønstre finner du også på tapeter og tykke tepper, sier hun.
Lag på lag
Bruk med fordel stoff lag på lag og heng opp blondegardiner sammen med enkle gardiner i bomull eller lin. Men prøv gjerne å tenke litt nytt:
- Når du får de gode gamle blondene i sort, gir det et annerledes og mer dramatisk uttrykk en i hvitt, sier Bjørg.
Gull, sølv og bronse
Side om side med sort/hvitt er Metallic-looken en annen viktig trend i vårens interiørbilde. Fargeskalaen inneholder mye grått som går mot sølv, brunt som går mot bronse, og store porsjoner gull.
- Metallic ser vi massevis av i tapeter, tekstiler og annet. Og alle malingprodusentene har gull- og sølvmalinger som ser svært ekte ut, slik at du kan male din egen gullstol, sier Bjørg.
I butikkene finnes en mengde tekstiler i denne stilretningen; silke med gullbroderier, bomull med et perlemoraktig trykk, sort stoff med sølvtrådsbroderier, tynn netting i gull og bronsefargede blanke stoffer for eksempel.
- Disse stoffene kommer i alle prisklasser, fra billig til dyrt, sier Bjørg Owren.