IFI logo
Se flere bilder
Hva gjør vi med stubbeloftsleire?

Foto: Heidi Wexels Riser/ifi.no

Hva gjør vi med stubbeloftsleire?

Leire er et av de gamle isolasjonsmaterialene som ble brukt i stubbeloft. Oppsmuldret leire støver, i tillegg til at det på ingen måte tilfredsstiller dagens krav til lyddemping og k-verdi. Hva gjør vi når huset skal pusses opp?

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I gamle dager var leire mye brukt som isolasjonsmateriale i bjelkelag og etasjeskiller. På samme måte ble veggenes hulrom fylt opp med trespon og sagflis. Først på 1930-tallet kom mineralull på markedet, men vi skal helt frem til gjenoppbyggingen etter andre verdenskrig før steinull og glassvatt ble dominerende som isolasjonsmateriale.

Når vi vet at mer enn 30 % av bygningsmassen her i landet stammer fra før krigen sier det seg selv at det er mange hus som fortsatt har mangelfull isolasjon, selv om etterisolering med innblåsing av mineralull har vært mye brukt de senere årene.

Da et staselig sveitserhus fra 1921 skiftet eier og skulle pusses opp, ble en del gammel parkett revet ut. Planene var å slipe det opprinnelige undergulvet og deretter male. Men det viste seg snart at gulvbordene var i dårlig forfatning. Da de ble fjernet kom lassevis med oppsmuldret leire til syne. Dette måtte selvfølgelig fjernes til fordel for ny isolasjon mot kjeller.

Selvgjort er velgjort, heter det, men munnhellet sto raskt til stryk etter et par timers jobb.

- Det var helt dødfødt, sier Heidi Wexels Riser. - Etter å ha spadd et par støvete timer og fått ut noen få plastsekker med masse fant vi ut at vi aldri ville bli ferdig. Dessuten måtte vi vel ha brukt opp noen støvsugere for å få ut gjenværende smårask og leirestøv. Å leie proffe folk til jobben var vel anvendte penger. De fjernet 4 tonn masse på 1 ½ time - uten å etterlate støv!

- Vi brukte en tørrsuger med slage til sugebil, forteller Vegar Tømta i Isoteks Miljø AS på Gjøvik. - Den suger 8000 kubikkmeter luft i timen under høyt vakuum med en motor på 250 kW. Det er noe kraftigere enn den 1-1 ½ kW de fleste har i sin husstøvsuger.

- Er det hjelp å få til denne type jobb over hele landet?

- På Østlandet er det noen få firmaer som driver med fjerning av stubbeloftsleire, flis og andre tørre og/eller forurensede masser. Ellers er det heller sparsomt. I alle kommuner finnes det firmaer som driver med slamsuging, og som kanskje kan hjelpe. Men tørrsuging er i utgangspunktet en noe mer spesialisert jobb, sier Tømta.    

Stubbeloft

Stubbeloft er bordlaget under gulvbjelkene. Dette var sperresjiktet mot uoppvarmet kjeller eller kryperommet mellom huskonstruksjonen og bakken under. I dag brukes uttrykket ofte om hele bjelkelaget med gulv på oversiden og himling (stubbeloft) på undersiden. Bordbiter og vrakved er for lengst erstattet av diffusjonstette subbeloftsplater, mens leiras avtager er mineralull i plater og rull eller prefabrikkert stubbeloftsisolasjon.   

Mer informasjon

Isoteks Miljø AS

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.