IFI logo
Se flere bilder
Hva gjør jeg hvis...

Foto: ifi.no

Hva gjør jeg hvis...

Her er svar på vanlige spørsmål som folk har om tapetsering.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva gjør jeg med luftbobler?

Stikk hull med en nål. Sprøyt litt lim inn i hullet med en engangssprøyte. Press ut lufta og fordel limet lett med fingertuppen.

Hva gjør jeg hvis det blir skader i tapetet?

Ta alltid vare på rester av tapetet. Riv vekk løs eller skadet tapet. Grovklipp en tapetbit litt større en hullet, og fest rett over med en bit maskeringsbånd. Skjær gjennom begge tapetene ved hjelp av stållinjal og kniv. Fjern restene av den gamle biten og lim på nytt. Tekstiltapeter er de vanskeligste å reparere, fordi reparasjonssnitt synes bedre på disse. Har du en hel lengde til overs, bør du vurdere å skifte ut den som har skade.

Hvordan tapetserer jeg på glassfiberstrie?

Glassfiberstrie er i de fleste tilfeller vanskelig å fjerne. Er det nye tapetet ditt grovmønstret, unngår du at striemønsteret slår gjennom. Men du forskyver egentlig problemet. Bedre er det å helsparkle veggen, gjerne med sparkel beregnet for påføring med rulle, etterfulgt av utjevning og sliping. Er strukturen veldig liten kan du bruke et armeringstapet som gir en noenlunde slett vegg, men det blir aldri så bra som en sparklet og pusset vegg.

Hva gjør jeg med flekker på tapetet?

Er du i tvil om hvorvidt et tapet er vaskbart, bør du teste med en våt klut på et godt skjult sted, for eksempel bak et skap, kommode eller liknende.

Vanlige flekkfjerningsregler gjelder for tapet, inkludert bruk av rent såpevann. Vær klar over at de fleste tapeter (ikke tekstiltapet) tåler en del vann, mens nesten ingen har godt av gnikking. Før du vasker tapetet bør du støvsuge det godt, så unngår du å gni støvet inn i tapetet. Ved vanlige skittflekker på alle typer, unntatt tekstiltapet: Bruk vann, helst på en svamp, og la skitten løse seg opp. Husk at du skal vaske nedenfra og opp, så renner ikke sølevann nedover tapetet. Skyll godt med en klut vridd opp i rent vann.

På papir- og vinyltapeter kan vanskelige flekker tas med rødsprit eller white spirit. Prøv først på en lite synlig del av tapetet for å sjekke om det eventuelt tar skade av disse midlene.

Flekker på tekstiltapet

På tekstiltapet gjør du den vanlige rengjøringen med støvsuger, med munnstykket i trådretningen. Flekker fjernes med flekkfjerningsmidler på sprayboks, som tørker opp til pulver og børstes vekk i trådenes lengderetning. Fettflekker kan fjernes med potetmel eller talkum. Ved vanskelige flekker bør du spørre om råd i faghandelen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.