IFI logo
Se flere bilder
Slik tapetserer du med forlimte tapeter

Foto: Lars Aarønæs/ifi.no

Slik tapetserer du med forlimte tapeter

Når underlaget er tørt, rent og plant, og alt verktøy og utstyr er for hånden, er det bare å gå i gang.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Start ved vindu eller dør i den lyseste delen av rommet. og arbeid deg innover. Da unngår du også at skjøtene lager skygger - noe som ellers kan skje selv om de settes kant i kant og ikke overlapper hverandre. Lag en loddelinje som du følger når du setter opp den første - og derfor viktigste - lengden.

Lag en loddelinje som du følger når du setter opp den første lengden.

Påfør rikelig med lim eller klister og la det trekke noen minutter. Der du skal påføre klister bak på tapetet, legger du tapetlengden på tapetbordet og stryker klister midt på tapetet i lengderetningen. Legg alle tapetlengder på bordet på forhånd. La mønstersiden være ned og forskyv dem slik at eventuelt søl kommer på tapetlengden som ligger under.

Forlimte tapeter trekke gjennom et vannbad eller fuktes på baksiden med våt svamp.

Å fukte tapetbaksiden med våt svamp er et alternativ til å trekke tapetlengden gjennom et vannbad. Hus at disse metodene kun gjelder for tapeter som er FORLIMTE (altså har lim som virker når det får vann på seg).

Stryk klisteret ut mot kantene og brett tapetlengden slik at tapetet får trekke lim. Når tapetlengden er lagt sammen på denne måten er den lett å håndtere for oppsetting og limsølet er minimalt.

Sett tapetlengden fast mot taket kant i kant med loddesnora eller vatermerkingen, stryk fast med tapetbørste eller svamp hvis det er papirtapet, og med tapetglatter hvis det er andre typer tapet.

Stryk fra midten ut mot sidene. Hvis tapetet har vært brettet, bretter du først ut øverste del og fester den fra taket og nedover veggen. Så bretter du ut nederste del og fester den på samme måte. Pass på at det er ca 5 centimeter ekstra tapet, eller overmål, oppe og nede.

Neste lengde settes kant i kant. Fjern limsøl med en svamp eller klut fuktet i rent vann. Fjern alt limsøl før det tørker. Husk at hjørnene i rommet kan få tynn tapet til å sprekke. Når det klistres i vinkel, er tapetet mye mer sårbart. Ofte er hjørnene skjeve i tillegg. Skal du unngå problemer, skjærer du til et smalt "hjørnestykke" som overlapper hjørnet med om lag en centimeter, og setter det opp først. Kleb resten av den samme lengden på den andre siden av hjørnet. Mønsteret passer nok ikke helt perfekt, men ingen vil merke det når tapetseringen er over. En rift i hjørnet er til sammenligning mye mer synlig - og mye vanskeligere å gjøre noe med.

Skjær rent mot tak- og fotlist med en skarp tapetkniv mens tapetet er vått. Bruk en stålsparkel eller en stållinjal som støtte når du skjærer.

Dette trenger du til tapetseringen.

Dette trenger du:
 • Stålsparkel
 • Meterstokk
 • Tapetglatter
 • Tapetbørste
 • Vater
 • Saks
 • Pensel
 • Tapetkniv
 • Vannbad
 • Bøtte
 • Gardintrapp
 • Svamp
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.