IFI logo
Guide: Legg gulv selv / Velg riktig gulvtype

Velg riktig gulvtype

Når du skal velge gulv til ditt rom er det flere kriterier å velge etter enn det estetiske og prisen. Ulike gulvmaterialer har forskjellige egenskaper, og møter ulike krav til bruk, vedlikehold og ikke minst utseende. Innenfor de ulike gulvkategoriene finnes hav av design, og du kan garantert finne gulv som passer perfekt i alle henseenden.

11 minutters lesetid
Innhold
laminatgulv
1

Laminatgulv

Laminatgulv er tøffe, slitesterke gulv med enestående egenskaper for dem som ønsker et praktisk og enkelt gulv. Med et laminatgulv kan du skape en innbydende innredning allerede fra gangen, videre inn i stuen eller til et soverom.    

Laminatgulv er et sammensatt gulv som ivaretar utseende og har høy slitestyrke. Det brukes både i private hjem og næringslokaler.  Bestanddelene kan variere, men laminat består gjerne av en HDF-kjerne, et slagpapir, et dekorpapir og et slitesjikt som er presset sammen under høyt trykk. Dagens laminat er naturtro med preging i overflaten, og man skal ha et godt trent øye for å se forskjell på laminat og ekte tregulv. Mesteparten av et laminatgulv består av organiske materialer, som vil krympe og svelle noe i takt med endringer av relativ fuktighet og temperatur, i likhet med andre trebaserte produkter.

Laminatgulv har utseendet til parkett, fliser eller stein.

Overflaten er slitesterk og meget motstandsdyktig overfor riper. Gulvet er lett å rengjøre og krever ingen overflatebehandling.

Laminatgulv har mange bruksområder, og finnes i flere bruksklasser der egenskaper som slitestyrke er tilpasset den påkjenningen som gulvet blir utsatt for. 

Laminatgulv rengjøres fortrinnsvis med tørre metoder; tørrmopping eller støvsuging. Hvis det brukes vann til flekkfjerning etc. må pH-nøytrale kjemikalier og lite vann brukes.    

Laminatgulv er et miljøvennlig produkt som ikke krever vedlikehold annet enn normalt renhold.    

stue med parkettgulv
2

Parkett

Parkett blir omtalt som lamellparkett fordi det består av flere lameller og sjikt. Lamellparkett er laget av tre tvers gjennom.

Parkett er et rent naturprodukt, ekte treverk tvers gjennom. Det er et miljøvennlig og bærekraftig materialvalg. Parkettgulv er varme og behagelige å gå på, og treverket skaper et sunt inneklima. Akkurat som hvert tre er unikt, blir hvert gulv unikt. Med parkett er det et stort spenn av farger man kan velge mellom, fra helt mørkt til veldig lyst. 

Det skilles gjerne mellom lakkerte og oljede eller hardvoksoljede gulv, hvorav lakkert er det mest slitesterke, mens olje og hardvoksolje lar deg føle mer av den naturlige trestrukturen. For oljet anbefales det et enkelt vedlikehold jevnlig, gjerne en-to ganger i året eller etter behov.

Du kan også velge mellom ulike bredder og formater på parkettbordene.

Med naturlige materialer har man muligheten til å vedlikeholde, reparere eller gjenopprette overflaten. Parkett er ekte, tidløst og vil eldes med verdighet. Tar du vare på gulvet ditt, vil det være fint i mange år, til og med generasjoner, sier hun.

Lamellparkett er bygget opp av flere sjikt: Først et slitesjikt, så et sperresjikt og deretter et bunnsjikt.  

Som slitelag i parkettgulv anvendes en rekke forskjellige treslag. Mest brukt er løvtreslag med stor hardhet, som eik, ask, bøk, bjørk og lønn, men nåletre som furu og gran benyttes også.    

Kvaliteten er avhengig av tykkelsen på slitesjiktet. En vanlig parkett har 3-4 millimeter slitesjikt med et total tykkelse på 14 mm. Herdet eller hardgjort parkett og tynnparkett/finergulv har et tynnere slitesjikt og en hard kjerne av trefiberplate. 

Det finnes lamellparketter med bare 7-8 millimeters tykkelse totalt, beregnet på gulv hvor marginene (byggehøyden) er små. Så tynn lamellparkett kan ikke slipes, bare mattpusses og lakkeres.

I den andre enden av skalaen finnes tykke kvaliteter av lamellparkett, 22-24 millimeter, beregnet for legging direkte på bjelkelag.

Utseende

Trestavs eikeparkett foretrekkes fortsett av mange, men det finnes et vell av andre varianter å velge mellom. Du får brede enstavs-løsninger i lys, mørk eller grå farge. Du kan velge rustikke overflater, med dype furer, eller mer klassiske overflater som er lakkert eller oljet. Mulighetene er mange og det gjelder å orientere seg godt før en tar et endelig valg.

Når du skal ha tregulv som for eksempel parkett, har dimensjonene på bordene mye å si både for utrykket og følelsen gulvet gir. Jo større dimensjoner du har på gulvbordene, jo mer av det originale tre mønsteret ser du. 

Parkettgulv leveres overflatebehandlet med lakk, olje eller hardvoksoljer fra fabrikk eller ubehandlet. De ubehandlete gulvene slipes og behandles etter legging. Fabrikkbehandlete gulv skal i utgangpunktet ikke etterbehandles etter legging.

Overflatebehandling av tregulv velges ut fra utseende og belastning samt vedlikeholdsintervall.

Formål med overflatebehandling

  • Beskytte treet mot slitasje
  • Hindre eller begrense at smuss eller fuktighet trenger ned i treverket
  • Gi tregulvet ønsket utseende
  • De vanligste overflatebehandlingene er olje, lakk, hardvoksolje og maling.

De vanligste overflatebehandlingene er:

  • lakk
  • olje
  • hardvoksolje
  • maling

De ulike overflatebehandlingene gir gulvet forskjellig utseende, glans, egenskaper, slitestyrke og vedlikeholdsintervall. Lakk gir den mest slitesterke overflaten med lengst vedlikeholdsintervall. Alle overflater må vedlikeholdes fra tid til annen for å fjerne smuss og skitt, fornye beskyttelsen, og for å opprettholde ønsket utseende.


grått heltregulv furu
3

Heltregulv

Heltregulv er myke og lune å gå på. Materialene som brukes er ofte gran, furu eller eik, og gulvene kjøpes gjerne ubehandlet, men finnes også i ferdigbehandlede varianter.  Et heltregulv er et godt valg for deg som vil ha et unikt gulv – du står fritt til å selv velge hvordan det skal se ut.

Heltregulv i furu kan lutes, såpeskures, beises, lakkes, vokses, oljes, males og hardvoksoljes.

Tre er et fornybart og levende materiale, og påvirker det fysiske innemiljøet positivt; det påvirker innetemperaturen, luftfuktigheten og akustikken. I tillegg er det også godt for oss som mennesker å omgi oss med tre.    

stol ved stort vindu
4

Klikkvinyl

Vinylgulv er slitesterke, lyddempende og enkle å legge. De kommer i ulike formater og kan imitere utseende til utallige overflater. 

Det er flere grunner til å velge klikkvinyl, men den aller beste grunnen er at det er utrolig enkelt å legge, og du trenger verken mye verktøy eller utstyr. Låsesystemet 5G gjør at du kan presse bordene i lås med bare hendene. Gulvet kan du legge på så og si alt av underlag, fra betong til gulvbelegg.

Klikkvinyl tåler fukt, og er laget av PVC med en hard kjerne som gjør gulvet lett å legge, formstabilt og godt å gå på.

Gulvet er også lunt, lett å rengjøre og påvirkes ikke av endringer i luftfuktighet.

Klikkvinyl er laget av PVC. Oversiden består av fotografert film med gjennomsiktig slitesjikt og PUR-overflatebeskyttelse. Man kan hovedsakelig velge mellom to typer: mykgjort klikk-vinyl som følger undergulvet, eller såkalt rigid klikk-vinyl, som er stivere og kamuflerer ujevnheter i underlaget. Utover dette er valgmulighetene mange.

Klikkvinyl kan se ut som terrazzo, stein, furu, keramisk flis. Etterligningene er gode, med preginger som gir tekstur til illusjonen. Formatet er også tilpasset materiale som etterlignes, noe som betyr for eksempel at «tregulv» leveres som planker. 

hall med mønstret gulv
5

Vinylgulv

Vinylgulv har vært brukt i norske boliger helt siden 50-tallet. Men datidens plastgulv har lite til felles med de moderne, høykvalitetsprodukter vi ser i dag. Dagens vinylbelegg er holdbare, kan gjenvinnes, inneholder ingen giftige eller reproduksjonsskadelige mykgjørere og de kan varieres i det uendelige. Skjøtefri legging sikrer også et helt fuktsikkert valg. Hovedargumentene mot vinylgulv står dermed for fall, og vinylgulvenes mange gode egenskaper gjør det til et yndet valg i dag.

Ni gode grunner til å velge vinyl:

1. Prisgunstig: Du får mye gulv for pengene hvis du velger et banebelegg av vinyl. Klart er dog at kvaliteten på belegget gjenspeiles i prisen. Forskjellen mellom god og mindre bra kvalitet kan være tykkelse og hardhet i overflatebehandlingen, som kan gi utslag i form av vaskbarhet, slitestyrke, ripemotstand og evne til å stå imot inntrykksmerker. 

2. Lune gulv uten gulvvarme: Vinylgulv kan brukes sammen med gulvvarme, men mange ganger vil det ikke være nødvendig. Boligvinyl er bygget opp av flere sjikt, blant annet med en skumdel som isolerer og gjør gulvet mykt og behagelig å gå på.

3. Alle rom: Banebelegg av vinyl egner seg for alle rom i boligen – også for våtrom, der spesielle, tykke kvaliteter med fordel kan brukes. Mengden forskjellige design, med alt fra svært naturtro etterligninger etter fliser og parkett, til spreke fargevalg og fantasifulle mønstre, gjør at det finnes et vinylbelegg til enhver bruk!

4. Stille og komfortabelt: Mens lyden av tråkk på harde gulv forplanter seg i hele boligen, vil de myke vinylbeleggene sørge for en tilnærmet lydløs bevegelse fra rom til rom. Til tross for at belegget bare er noen millimeter tykt, klarer det å sørge for gangkomfort, varmeisolasjon og lyddemping, og sammen med den dekorative overflaten gjør det rommet behagelig.

5. Tidløst og trendy: Uansett om du ønsker et tidløst parkettmønster, et gulv som ser ut som skiferstein eller et ensfarget belegg finnes et vell av alternativer å velge i. Etterligninger etter andre gulvmaterialer har lenge vært blant de mest populære vinyldesignene, sammen med klassiske sjakkruter i sort og hvitt.

6. Godt for miljø og helse: Vi står midt oppe i en liten revolusjon innenfor plastgulvfremstilling, med fokus på økt andel naturlige og fornybare stoffer og miljøvennlig produksjonsteknikk. Så langt det er mulig resirkuleres fabrikkspill, og gamle vinylbelegg som skal erstattes kan gjenvinnes og bli til nye gulv.

7. Uutslitelig: Overflaten i et vinylbelegg er behandlet med et toppsjikt som gjør gulvet lett å holde rent, og slitesterkt og motstandsdyktig overfor riper. Dette gjør at du ikke skader gulvet hvis vinterens strøsand følger med skoene inn, og at du lett kan vaske vekk flekker, søl og slaps. Et forsterkende mellomsjikt gjør gulvet formstabilt og robust. Derved varer gulvet meget lenge – også i husets tøffeste gulvmiljø.

8. Lett å legge: Uansett hvordan rommet er utformet vil du kunne legge vinylbelegg med få eller ingen skjøter. Beleggene finnes i 2, 3, 4 og opp til 5 meters bredde, noe som gjør det enkelt å kjøpe riktig mengde uten å måtte skjøte gulvet. I rom som er mindre enn 20 kvadratmeter, kan vinylbelegg legges løst, uten lim. Fest det kun ved hjelp av gulvlisten, eller eventuelt litt tosidig tape langs kantene.

9. Variert: Du skal lete lenge for å finne en gulvtype som gir så stor valgfrihet som vinyl. Kolleksjonene fra de store leverandørene inneholder opp til 100 ulike farger, design og mønstre. Uansett om du foretrekker et klassisk og tidløst gulv, vil ha en fargeinjeksjon eller ønsker et moderne mønstre finnes det å få. Pregede imitasjoner av betong, tre og keramiske fliser er populære, men også ensfargede og rutete vinylgulv velges av mange. Her finner du metalliske strukturer, klassiske ruter og ensfargede design.

rutete gulv sort hvitt og gult
6

Linoleum

Linoleum er et organisk materiale, som i hovedsak er laget av fornybar råvare. Linoleum er Svanen-merket, og er et godt miljøvalg.

Linoleum leveres som banevare, fliser eller staver. Banevarene har en tykkelse fra 2,0 mm til 4,5 mm, og som sportsgulv i 4 mm tykkelse. Flis- og stavformatene er 2,5 mm tykke.

I boliger er linoleum i form av klikkbare fliser vanligst. Dette er en HDF-kjerne med korkbakside som legges som et flytende gulv, og en linoleum på toppen. Disse har en tykkelse på 9,8 mm og kan legges i ulike mønstre i ulike farger eller som et enfarget gulv.

Linoleum er et slitesterkt og et enkelt vedlikeholdt gulv. Marmoleum Click er en enkel måte å få et nytt og moderne gulv i nesten alle rom, og designmulighetene er mange.

gulv av kork
7

Kork og korkvinyl

Kork er et naturlig materiale som kommer fra barken til korkeiktreet. Korkeiken tar ikke skade av at barken høstes, og etter cirka ni år har ny bark grodd frem som kan høstes og bli til korkprodukter. Cellestrukturen i kork ligner en bikube, noe som gir korkgulvene naturlig lydisolerende egenskaper og absorberer støt.

I gulv brukes materialet på flere måter: som dekorativ overflatesjikt, og/eller som støtdemper og lyddemper på gulvets bakside. Korksjiktet er da med på å gjøre at gulvet oppleves lunt og godt mot bare føtter. 

Korkgulv kan bestå av ren kork, noen millimeter tykk, i flisformat som limes til gulvet. Korken kan også være dekorativt toppsjikt og lyddempende bakside på en hard trefiberkjerne. Disse gulvene legges flytende med limfrie klikk-skjøtesystemer. 

I såkalte hybridgulv, gulv av korkvinyl eller hardgjort tre, kombineres korkens gode isolerende egenskaper med vinylbeleggets dekorative og slitesterke overflate,  eller med et slitesjikt av hardgjort tre, på en HDF-kjerne. 

Fordeler med kork:

1. Stille: Bidrar med å dempe støy i og mellom rom.

2. Varme: De naturlige termiske egenskapene i kork gjør at gulvene kjennes varme og gå på, og dermed er energieffektive.

3. Gangkomfort: Kork har en naturlig fleksibilitet, noe som gir en god komfort når man beveger seg på gulvet.

4. Velvære for kroppen: Korkgulv er stabilt nok til å unngå ubehag man kan få i ben eller rygg ved å gå og stå på for hardt eller for mykt underlag over tid.

5. Slagfasthet: På grunn av materialets naturlige elastisitet, har gulvbordene evne til å takle harde støt. 

8

Gummigulv

Gummigulv har en rekke gode egenskaper som gjør det godt egnet  i boliger. Det er lett å holde rent, tåler mye slitasje og søl, og både gangkomfort og trinnlydsdemping er meget god.

Belegget leveres både som banevarer og fliser i tykkelser mellom 2 og 12 mm. Tykkelse velges avhengig av gulvets bruksområde og trafikk. Gummi kan leveres med preget og slett overflate.  Gummifliser med knotter kommer i mange ulike farger. Det er også et gulv mange vil legge selv. Det leveres også diverse komplette trappeneser samt komplette trappetrinn i samme materiale.        

Gummigulv består av syntetisk gummi, naturlig gummi eller en blanding av disse. Det er tilsatt bindemiddel, stabilisator, fyllstoff og pigmenter. Produktet gjennomgår en vulkaniseringsprosess for å oppnå ønskede egenskaper. Gummigulv fremstilles ved støpning eller kalandrering.



rosa teppegulv
9

Teppefliser

Med teppe på gulvet kan du være sikker på å alltid ha et lunt underlag å sette føttene på, også når det er -20 grader ute. Teppegulvet er også med å på å dempe støy.

Teppefliser er en brukervennlig variant som er enkel å legge selv. Her er garnet festet til en stabil bakside, og teppeflisen er normalt 50 x 50 centimeter stor. Denne festes til gulvet med tape i hjørnene eller kan i noen tilfeller ligge helt løst uten at de løftes av støvsugeren eller sklir unne hvis barna tar rennafart i gangen.  

Tepper fås i forskjellige varianter, som hver i sær finnes i mange farger og mønstre. Teppefliser  kan brukes for å lage soner i større rom eller for å dekke hele rom som et vegg-til-veggteppe. De er spesielt godt egnet i soverom, barnerom, stue og kjellerstue.  

En av fordelene med teppefliser er at det er enkelt å bytte ut én og én flis dersom den får skader eller flekker som ikke lar seg fjerne. Med tekstil på gulvet får ungene også leke behagelig.  Dessuten finne det mange artige motiv. Husk at teppefliser og tepper bør legges rett på gulvet med tape og kan enkelt byttes ut etter behov.

En annen fordel med tepper og teppefliser er at de er lette å holde rene med støvsugeren. De forhindrer også at støv virvler rundt i rommet mellom slagene med støvsugeren, isteden holder teppefibrene på støvet til du fjerner det. Dette gir et godt inneklima. 

Teppefliser skal alltid legges etter leverandørens anvisning av retning og det skal benyttes fliser fra samme produksjon. Det finnes forskjellige metoder for teppeflislegging: retningsfri, monolittisk, kvartsving, blokk, forbandt og duolittisk. Med plankeformat er fiskebensmønster ytterligere en mulighet.
Ved alle leggemetoder vil retningen på pilene på baksiden av flisen hjelpe til med å skape riktig mønster for produktet.    

brunt heldekkende teppe
10

Vegg-til-vegg-teppe

Det er noe med det å tasse inn i stuen, barbent med morgenavisen og en deilig varm kaffe – og kjenne at føttene synker ned i et deilig lunt og elegant vegg-til-vegg teppe. Men et teppe som går fra vegg til vegg gir ikke bare et hyggelig og luksuriøst preg, heldekkende tepper er også effektive når det gjelder energisparing. Tepper isolerer godt og gir en god varmefølelse – noe som gjør at du sannsynligvis vil kunne redusere litt på romtemperaturen.

En annen fordel med heldekkende tepper er at lyder blir dempet og romklangen reduseres. Mindre romklang gir et mye mer behagelig rom å være i.

I moderne hus med store vindusflater og mange åpne løsninger kan et heldekkende teppe være løsningen for å få en stue som virkelig er god å oppholde seg i.

  • Heldekkende tepper er også et viktig designelement i stuen. Det finnes et stort utvalg - fra eksklusive to centimeter dype ulltepper som man ”synker” ned i - til hardere varianter av ull og sisal, som er strammere i uttrykket.
  • Tepper har en rekke utmerkede egenskaper blant annet i forbindelse med lyd og akustikk. For å oppnå de ønskede egenskapene, kan tepper framstilles på forskjellig måte og være med eller uten bakside. Det kan dessuten tilsettes ulike komponenter under produksjonen, f.eks. stoffer som forbedrer teppets branntekniske og elektrostatiske egenskaper. Overflatestrukturen gjør at de kan fange opp og holde på støvpartikler inntil flaten blir rengjort, f.eks. ved støvsuging.
  • Tepper framstilles i dag hovedsakelig ved tufting, men kan også være vevd. De kan framstilles av forskjellige materialer, f.eks. ull eller nylon av ulike slag. I daglig tale omtales tepper gjerne som tepper, teppefliser eller nålefilt.
  • Det produseres enten løkker eller oppskåret luv.
FLISLAGT GULV
11

Keramiske fliser

Keramiske fliser har vært brukt i tusenvis av år, og er like aktuelle i dag som under faraoenes tid. I boligmiljøer finner vi ofte fliser bad, kjøkken og i inngangspartier, men flisenes bruksområder er større enn som så. Både stuer, soverom og terrasser kan få gulv av keramiske fliser.

Gulv av fliser holder lenge, krever nest inntil ikke noe vedlikehold, er enkle å holde rene.

Valgmulighetene i formater og design er enormt, og fliser kommer i alle prisklasser. Med fliser av høy kvalitet sikres at flisene ikke er skjeve, slik at de kan legges med smale fuger. Ulike fliser har ulik slitestyrke, gradert i en skala fra 1 til 5, der 1 tåler minst og 5 mest riping. Slitestyrken avgjøres av hardheten i overflaten, at glasuren eller brenningen er hard nok til bruken. De sterkeste flisene kan benyttes til alle formål, men det skal aldri legges en flis med lavere enn anbefalt slitestyrke.

På glaserte fliser skal glasuren heller ikke være for tynn slik at man ser keramikken under når flisen kommer opp på veggen, siden det fører til stygge fargevariasjoner. En billig glasur kan også ha luftbobler, nålestikk i overflaten eller det kan ha kommet smuss under. En kvalitetsglasur er tykk og helt glatt.

Ved fliskjøp er det viktig å sjekke at alle flisesker har samme produksjonsnummer. I dag lages de aller fleste fliser ved tørrpressing. Det innebærer at flismassen legges i stålformer og presses sammen under høyt trykk. Fliser av typen rettificato er kantskjært en gang etter pressing og har eksakte mål.


sort gulv i butikk
12

Designgulv, LVT

LVT står for Luxury Vinyl Tiles og er et halvhardt gulv. Materialet blir også kalt designgulv eller vinylfliser. Det brukes i boliger, kontorer, sterkt trafikkerte miljøer, restauranter, hoteller og butikker.

Designgulv-LVT er en slitesterk og fuktresistent gulvløsning. Materialet finnes i hovedsak i tre typer:

  • click/lock/dovetail: for løstlegging som et flytende gulv (se over ved Klikkvinyl)
  • dry-back: for helliming
  • loose-lay: ved bruk av fikseringslim/tape

Fordeler med Designgulv-LVT:

  • Naturtro design
  • Designmuligheter/mønsterlegging
  • God slitasjemotstand
  • God motstand mot inntrykksmerker
  • Tåler overflatefukt
  • Enkelt vedlikehold
  • Staver/fliser kan skiftes ut
  • Lite spill ved legging
  • Rask og enkel installasjon

Designgulv-LVT er velegnet i sterkt trafikkerte miljøer i både offentlige bygg, næringsbygg og private boliger.

LVT er slitesterkt, får sjelden inntrykksmerker av tunge møbler og tar ikke skade av litt vannsøl.

Populariteten til denne gulvtypen stiger takket være egenskaper som enkel og rimelig transport, legging og vedlikehold, god slitestyrke og komfort, og et eksklusivt og variert utseende.

Designgulv for limlegging brukes i stor grad i næringslokaler. Gulvflaten blir slitesterk og robust, tåler tusen tråkk, og er enkel å vedlikeholde og rengjøre. Det er bygget opp som heterogen vare i flere sjikt; bakside, mellomsjikt/bærer, mønsterfilm, slitesjikt, PUR-overflate, og har en tykkelse på 2-3 millimeter.

LVT for løstlegging er et tykkere materiale, som gjerne brukes der det skal legges et nytt gulv uten at det gamle skades. Gulvet føles mykt og behagelig å gå på. LVT for løstlegging er et segment i vekst, og produktutvikling og bruksområder utvikles stadig. Oppbyggene er som heterogen vare med bærer, slitesjikt, mønsterfilm og overflate av PUR. Har en ekstra bærer som gjør gulvet tungt, stabilt og robust. Baksiden kan ha spesiell utforming som gjør at den ikke sklir. Tykkelsen er 5-6 millimeter. 

garasjegulv med striper
13

Fugefrie gulv

Fugefrie gulv består ofte av en herdeplast som støpes til underlaget. Denne gulvtypen er allsidig og kan tilpasses en rekke bruksområder. Fugefrie gulv brukes gjerne i lokaler der det kreves et hardt og slitesterkt gulv som tåler kjemikalier, hard trafikk, varierende temperaturer med mer. 

Noen typer fugefrie gulv kan designes med mange ulike farger og overflatetekstur. I boliger kan fugefrie gulv brukes i de fleste rom, samt i garasjen. 

Flere ressurser
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.