Kategorier

Meny

Konto

Grønn strøm mot priskriser

Regjeringen vil innføre såkalte grønne sertifikater på strømregningen din. Kraftbransjen spår økt kraftproduksjon og mindre risiko for priskriser.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Grønn strøm mot priskriser

Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag denne uken la den nye olje- og energiministeren Thorhild Widvey fram planene for virkemiddelet som skal stimulere til mer produksjon av fornybar, miljøvennlig energi - grønne sertifikater.

- Jeg er opptatt av at ordningen skal være med på å sikre en god utnyttelse av de fornybare energiressursene og fremme verdiskaping i Norge, heter det i pressemeldingen fra Widvey.

Billigere strøm

Ordningen er utformet slik at strømbrukeren blir pålagt å kjøpe en del av strømmen sin fra nye kraftverk som drives av fornybar energi, for eksempel fra vindkraft, vannkraft og kraft fra biomasse. I praksis vil folk kjøpe strømmen sin som før, men en ekstra linje på strømregningen forteller hvor mye som kommer fra fornybar energi.

- Dette betyr et påslag på strømregningen. Men grønne sertifikater vil stimulere til økt kraftproduksjon, som i sin tur vil dra kraftprisen ned, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Energibedriftenes landsforening (EBL).

EBL har gjort studier som viser at et system som utstyrer kraftprodusentene med grønne sertifikater vil gjøre det mer attraktivt å bygge ut vindkraft. Det vil også fremme opprustning og utviding av eksisterende vannkraftverk og mindre kraftverk.

- Dette er et viktig bidrag for å øke produksjonskapasiteten her i landet. Ikke minst minker risikoen for kortsiktige priskriser som vi opplevde i fjor vinter, sier Pladsen til nyhetsbyrået Newswire.

Fra 1996 har Norge brukt mer strøm enn vi produserer selv. Ifølge Statnett er underskuddet i et normalår nå oppe i 9 milliarder kilowattimer (9 TWh). I et tørrår kommer underskuddet opp i tre ganger så mye.

Union med Sverige

Innføringen av grønne sertifikater er i tråd med europeisk miljøpolitikk. EU har som mål å doble kraftproduksjon fra fornybar energi fra 1997 til 2010, til 22 prosent.

EU-medlemmet Sverige innførte derfor sine 'el-certifikat' allerede i mai i fjor. At Norge nå også kommer på banen gir et svensk-norsk fellesmarked av grønne sertifikater, som skal erstatte det svenskene har i dag.

- Nå kan vi lettere dra fordeler av hverandres naturressurser. Svenskene er allerede langt fremme på utvikling av energi fra biomasse. Her i landet har vi vannkraften. Vi har dessuten en kyst som er skapt for vindmøller, sier Pladsen.

Et lovforslag om et pliktig el-sertifikatmarked kommer trolig først til våren. Ifølge Olje- og energidepartementet er målet å starte opp fellesmarkedet sammen med Sverige fra 1. januar 2006.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

SISTE ARTIKLER
[Some text some message]