IFI logo
Se flere bilder
Grønn strøm mot priskriser

Foto:

Grønn strøm mot priskriser

Regjeringen vil innføre såkalte grønne sertifikater på strømregningen din. Kraftbransjen spår økt kraftproduksjon og mindre risiko for priskriser.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag denne uken la den nye olje- og energiministeren Thorhild Widvey fram planene for virkemiddelet som skal stimulere til mer produksjon av fornybar, miljøvennlig energi - grønne sertifikater.

- Jeg er opptatt av at ordningen skal være med på å sikre en god utnyttelse av de fornybare energiressursene og fremme verdiskaping i Norge, heter det i pressemeldingen fra Widvey.

Billigere strøm

Ordningen er utformet slik at strømbrukeren blir pålagt å kjøpe en del av strømmen sin fra nye kraftverk som drives av fornybar energi, for eksempel fra vindkraft, vannkraft og kraft fra biomasse. I praksis vil folk kjøpe strømmen sin som før, men en ekstra linje på strømregningen forteller hvor mye som kommer fra fornybar energi.

- Dette betyr et påslag på strømregningen. Men grønne sertifikater vil stimulere til økt kraftproduksjon, som i sin tur vil dra kraftprisen ned, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Energibedriftenes landsforening (EBL).

EBL har gjort studier som viser at et system som utstyrer kraftprodusentene med grønne sertifikater vil gjøre det mer attraktivt å bygge ut vindkraft. Det vil også fremme opprustning og utviding av eksisterende vannkraftverk og mindre kraftverk.

- Dette er et viktig bidrag for å øke produksjonskapasiteten her i landet. Ikke minst minker risikoen for kortsiktige priskriser som vi opplevde i fjor vinter, sier Pladsen til nyhetsbyrået Newswire.

Fra 1996 har Norge brukt mer strøm enn vi produserer selv. Ifølge Statnett er underskuddet i et normalår nå oppe i 9 milliarder kilowattimer (9 TWh). I et tørrår kommer underskuddet opp i tre ganger så mye.

Union med Sverige

Innføringen av grønne sertifikater er i tråd med europeisk miljøpolitikk. EU har som mål å doble kraftproduksjon fra fornybar energi fra 1997 til 2010, til 22 prosent.

EU-medlemmet Sverige innførte derfor sine 'el-certifikat' allerede i mai i fjor. At Norge nå også kommer på banen gir et svensk-norsk fellesmarked av grønne sertifikater, som skal erstatte det svenskene har i dag.

- Nå kan vi lettere dra fordeler av hverandres naturressurser. Svenskene er allerede langt fremme på utvikling av energi fra biomasse. Her i landet har vi vannkraften. Vi har dessuten en kyst som er skapt for vindmøller, sier Pladsen.

Et lovforslag om et pliktig el-sertifikatmarked kommer trolig først til våren. Ifølge Olje- og energidepartementet er målet å starte opp fellesmarkedet sammen med Sverige fra 1. januar 2006.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.