IFI logo
Se flere bilder
Granitt er ikke vedlikeholdsfritt

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Granitt er ikke vedlikeholdsfritt

Normalt er granittbenkeplater på kjøkkenet nærmest vedlikeholdsfrie. Men stein er ikke bare stein! Granitt fra forskjellige steder kan ha svært ulikt innhold og kvalitet. Med feil kvalitet risikerer du stygge merker som er vanskelige å få vekk.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En porøs granitt eller mangelfull impregnering gjør benkeplaten mottakelig for flekker som er svært vanskelige å få vekk. Om flekken lar seg fjerne er avhengig av hvilken type flekk det er, hvor dypt den sitter, hvor lenge den har sittet der, og hvilken type granitt vi har med å gjøre.

Egnede flekkfjernere

Granitt tåler sterke kjemikalier, og på markedet finnes en rekke egnede produkter, som er beregnet spesielt for granitt. Norsk og svensk steinindustri har utviklet en serie effektive og miljøvennlige kjemiske produkter for bruk på naturstein. og er egnet til bruk på de fleste steinmaterialene som blir brukt i Norden. I denne serien, kalt Steinfix, finnes tre forskjellige produkter som kan ta flekker på granitt. Et middel fjerner olje, tjære og asfalt, et annet vegetabilsk søl som matfett eller grilloljer, og et tredje fjerner kalk, rust, og irr blant annet. Det finnes også et såkalt "Flekkapotek" med de tre flekkfjerningsmidlene samlet i én forpakning.

Det er også mulig å prøve litt forsiktig med en oppløsning av kaustisk soda, grovrent eller murvask. Produktene fåes kjøpt hos steinforhandlere, i flisbutikker og i enkelte farge- og byggevarebutikker. Det er viktig å forvanne godt, skylle godt etterpå og å nøytralisere eventuelt syreholdige produkter med alkaliske vaskemidler straks du har fjernet flekken.

Før montering

Selv om granitt av god kvalitet så å si er vedlikeholdsfri, kan du sikre deg mot flekker ved å mette steinen med naturlige fettstoffer ved montering og senere ved regelmessig pleie. Det finnes en spesiell natursåpe, et kombinert vaskemiddel og pleiemiddel, som både rengjører og beskytter steinen. Dette er Svanemerket og ikke skadelig for miljøet. Dersom du ikke finner en slik steinsåpe, bør du bruke et vaskemiddel som innholder minimum 20 prosent naturlige fettstoffer og en har nøytral pH-verdi. (6,5-8 regnes som nøytralt pH.)

Porene i steinplaten kan også forsegles med et petrokjemisk (oljebasert) impregneringsmiddel for steinmaterialer. Dette hindrer smuss og annen forurensning å trekke inn i steinen. En slik impregnering kan holde i opptil ti år, ulempen er at den kan være forholdsvis dyr og ikke er særlig miljøvennlig. Men straks den er påført, trekker den inn i steinen og er ikke farlig for matvarene. I faghandelen finnes flere forskjellige impregneringsmidler, både nordiske og utenlandske.

Store kvalitetsforskjeller

I Norden er bergartene harde og granitten svært poretett. Men det kommer også granitt fra andre deler av verden, mange ganger med uforutsigbar kvalitet. Selvfølgelig finnes hard stein av god kvalitet mange steder - ikke kun her i Norden - men den som kjøper norsk eller svensk granitt vet med sikkerhet hva han får. Vanligvis skal det følge med platen et datablad som forteller hvor steinen kommer fra og hvordan den vedlikeholdes. På denne måten er det mulig å sjekke kvaliteten og sikre et godt kjøp.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.