Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Forsvarlig antikvarisk på Akershus

Det er som en reise i norgeshistorien - fra 1300-tallet og fram til idag. I området som betegnes som Akershus festning ble Slottet bygget først. På den andre siden av den gamle broen ble Festningsplassen oppført, i tillegg til bygninger langs nåværende Skippergaten ned mot sjøen. De har hele tiden tilhørt Forsvaret. Nå er det bygget nytt og rehabilitert til en spesiell enhet.

 • Inngangshallen i den gamle Verkstedbygningen. I taket til venstre var noen av partiene malt i forskjellige farger fra rom til rom fordi inndelingen av salene var annerledes før rehabiliteringen. Taket ble nå malt i en spesiell bunnfarge og deretter ådret over det hele for å få en enhet i taket. På den hvite veggen er det påført kalk på puss. Kalk kom delvis ferdig utrørt, dvs. som pasta, deretter blandet med riktig dose vann og påført tre-fire strøk for å gjøre det på riktig antikvarisk vis.

  Foto:

 • Takdetaljer: Bjelkene er renset, slipt og oljet, dvs. en annen behandling enn taket ellers. Jernsøylene er påført brannhemmende maling og deretter malt to strøk med oljemaling.

  Foto:

 • Ny og gammel arkitektur med gangbroer i glass over til den gamle Skolebygningen. Etter først å ha rehabilitert fasaden er den påført en blanding av kalkpuss og moderne puss. Den antikvariske verdien er ivaretatt ved å bruke kalkmaling, i tillegg til linoljemaling på vinduene. Slik var det før og slik ville Riksantikvaren det skulle være nå.

  Foto:

 • Den gamle hovedinngangen i Skolebygningen. I alle tak er det brukt limfarge. Veggene er malt med linoljemaling; det samme er dører og vinduer. Fremgangsmåten var først å grunne med linolje, flekksparkle og to strøk med linoljemaling på topp.

  Foto:

 • I Skolebygningen er alt tatt vare på: Brystninger og vinduer er malt i oljemaling. På vegg og tak ble det i gamle dager bruk eggoljetempera, et pigment man blandet - egg som emulgator og bindemiddel for å blande olje og vann. Nå ble metoden kopiert med en latextempra-maling fra Beckers for å oppnå eggoljetempera-effekt. Den blir rullet på, for så å bruke en stor kost for virkelig å se penselstripene.

  Foto:

 • Latextempera-maling er også brukt her i Verkstedbygningen.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Det som har skjedd er at 7.000 kvadratmeter gammel bygningsmasse er kombinert med 10.000 kvadratmeter nybygg og sammenført ved hjelp av gangbroer og glassfasader. Nå er det en arbeidsplass for 560 forsvarsansatte. Da Stortinget bevilget 580 millioner kroner til Forsvarets ledelsesbygg var det en forutsetning at de gamle bygningene ble en del av prosjektet. De historiske og arkitektoniske trekk skulle videreutvikles. Den eldre byggmasse skulle så langt det var mulig behandles slik det var gjort originalt.

I nybygget er gamle forsvarsvoller fra 1600-tallet beholdt ved at de er synlige gjennom glassgulv. Kaserner fra 1700-tallet står også inntakt på området, men ellers er det tre større bygninger som er bevart og rehabilitert: Krigsskolebygningen (1858), Verkstedbygningen (1865) og Artilleriets kontorbyning (1891). Nettopp fordi de er en del av Akershus festning var det en lang prosess før byggestart i desember 2004.

-I rehabiliteringen av de gamle bygningene, både utvendig og innvendig, har vi forsøkt å tilbakeføre dem til opprinnelig stand fordi bygningene er delvis verneverdige. De grundige forundersøkelser er utført etter antikvariske prinsipper, forteller byggeleder Kjell-Egil Kamperud i Forsvarsbygg.

Tegl, puss og spektakulære tak

Av de tre bygningene har Verkstedbygningen og Artilleriets kontorbygg rene teglfasader, som er tilbakeført og etterspekket. Skolebygningens fasader er en blanding av kalkpuss og moderne puss hvor alle skavanker og sår er rettet opp før de etter tradisjonen er malt med kalkmaling.

Innvendig er Verkstedbygningen den mest iøyenfallende - på grunn av takhøyden. I hele prosjektet er det skiftet ut råttent treverk, men taket i det gamle verksted består med sine karakteristiske bjelker og jernsøyler. De høye vinduer er selvsagt også beholdt. Bygningen inneholder nå auditorium, kantine og kontorer. Av de 560 arbeidsplasser er ca. halvparten cellekontorer med glassvegg ut mot en korridor, altså en blanding av eldre bygningsmasse og ny arkitektur.

I Skolebygningen er stort sett alt tatt vare på: Dører, brystpanel, høye buete vinduer og rosetter i taket. Det er funnet farger som gammelrosa og lys lilla, brystpanel i brunt, beige og krem, dører i burgunder - farger fra 1800-tallet som er brukt igjen.

Oppdatert: 14.02.2014  

Disse stod for arbeidet

Byggherre: Forsvarsbygg Utvikling

Prosjektleder: Veidekke Entreprenør

Arkitekter: ØKAW AS og Jarmund/Vigsnæas AS

Malermester: Malerservice Norge AS

Malingleverandør: Beckers ved Tikkurila Norge

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Les mer

[Some text some message]