IFI logo
Se flere bilder
Forsvarlig antikvarisk på Akershus

Foto: Nils Petter Dale og Tor Henning Støldal

Forsvarlig antikvarisk på Akershus

Det er som en reise i norgeshistorien - fra 1300-tallet og fram til idag. I området som betegnes som Akershus festning ble Slottet bygget først. På den andre siden av den gamle broen ble Festningsplassen oppført, i tillegg til bygninger langs nåværende Skippergaten ned mot sjøen. De har hele tiden tilhørt Forsvaret. Nå er det bygget nytt og rehabilitert til en spesiell enhet.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det som har skjedd er at 7.000 kvadratmeter gammel bygningsmasse er kombinert med 10.000 kvadratmeter nybygg og sammenført ved hjelp av gangbroer og glassfasader. Nå er det en arbeidsplass for 560 forsvarsansatte. Da Stortinget bevilget 580 millioner kroner til Forsvarets ledelsesbygg var det en forutsetning at de gamle bygningene ble en del av prosjektet. De historiske og arkitektoniske trekk skulle videreutvikles. Den eldre byggmasse skulle så langt det var mulig behandles slik det var gjort originalt.

I nybygget er gamle forsvarsvoller fra 1600-tallet beholdt ved at de er synlige gjennom glassgulv. Kaserner fra 1700-tallet står også inntakt på området, men ellers er det tre større bygninger som er bevart og rehabilitert: Krigsskolebygningen (1858), Verkstedbygningen (1865) og Artilleriets kontorbyning (1891). Nettopp fordi de er en del av Akershus festning var det en lang prosess før byggestart i desember 2004.

-I rehabiliteringen av de gamle bygningene, både utvendig og innvendig, har vi forsøkt å tilbakeføre dem til opprinnelig stand fordi bygningene er delvis verneverdige. De grundige forundersøkelser er utført etter antikvariske prinsipper, forteller byggeleder Kjell-Egil Kamperud i Forsvarsbygg.

Tegl, puss og spektakulære tak

Av de tre bygningene har Verkstedbygningen og Artilleriets kontorbygg rene teglfasader, som er tilbakeført og etterspekket. Skolebygningens fasader er en blanding av kalkpuss og moderne puss hvor alle skavanker og sår er rettet opp før de etter tradisjonen er malt med kalkmaling.

Innvendig er Verkstedbygningen den mest iøyenfallende - på grunn av takhøyden. I hele prosjektet er det skiftet ut råttent treverk, men taket i det gamle verksted består med sine karakteristiske bjelker og jernsøyler. De høye vinduer er selvsagt også beholdt. Bygningen inneholder nå auditorium, kantine og kontorer. Av de 560 arbeidsplasser er ca. halvparten cellekontorer med glassvegg ut mot en korridor, altså en blanding av eldre bygningsmasse og ny arkitektur.

I Skolebygningen er stort sett alt tatt vare på: Dører, brystpanel, høye buete vinduer og rosetter i taket. Det er funnet farger som gammelrosa og lys lilla, brystpanel i brunt, beige og krem, dører i burgunder - farger fra 1800-tallet som er brukt igjen.

Disse stod for arbeidet

Byggherre: Forsvarsbygg Utvikling

Prosjektleder: Veidekke Entreprenør

Arkitekter: ØKAW AS og Jarmund/Vigsnæas AS

Malermester: Malerservice Norge AS

Malingleverandør: Beckers ved Tikkurila Norge

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.