IFI logo
Se flere bilder
Flytting fremmer fornyelse

Foto: Glen Widing

Flytting fremmer fornyelse

Etter flyttesjauen kjøper de unge seng, de etablerte spisestue og de eldste oppbevaringsplass til alt de eier. - Flytting gir fornyelse av møbler og interiør, sier Knut Skoe i Møbelrådet.

Øyunn Syrstad Høydal

Øyunn Syrstad Høydal
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om det stadig går kortere tid mellom hver gang vi pusser opp hjemme, så er det flyttingene som fører med seg de største forandringene innenfor hjemmets fire vegger.

I løpet av fjoråret flyttet i underkant av 600 000 nordmenn på seg, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Flyttemønsteret kan deles i tre hovedfaser: Første gang flytter vi ut fra barndomshjemmet og inn på hybel. Andre gang etablerer vi oss for alvor med familie, og tredje gang vil vi ha noe lettvint i alderdommen.

- Mønsteret er det samme over hele landet og forskjellen mellom by og land blir stadig mindre, mener Skoe i Møbelrådet, møbelbransjens informasjonskontor.

Familien rundt bordet

Produktsjef Terje Gulbrandsen hos møbelkjeden Skeidar konstaterer tallenes klare tale: - Når vi flytter hjemmefra for første gang, brukes møbelbudsjettet på seng og sofa - eller en kombiløsning. Så flytter vi litt på oss i løpet av studentliv og tidlig voksenfase uten at det skjer de store forandringene, men når vi nærmer oss førti åpnes lommeboka igjen.

- I denne alderen er mange etablert med ektefelle og barn, og hjemmet blir svært viktig. Flere skal få plass rundt bordet, og kveldene på byen blir erstattet med hjemmekvelder. Dermed blir spisestua det nye investeringsobjektet, mener han.

 

Fra trend til funksjon

Hos Bohus ser markedssjef Per Ivar Ekeberg også tydelig hvordan livsfase og flytting påvirker innkjøpene. - Førstegangsetablererne er veldig opptatt av trender og motebildet innen møbler og interiør. Når hund og barn dukker opp, får det praktiske og funksjonelle større betydning. Da skal møblene være slitesterke og lette å holde rene.

I denne gruppa finner en også de største tilhengerne av de nye, fleksible modulmøblene. - Disse forbrukerne er opptatt av at møblene skal fungere praktisk i en helhet, samtidig som de ønsker å skape sitt eget særpreg. Modulmøbler gir store variasjonsmuligheter både i forhold til form og materialvalg, sier Ekeberg.

Praktisk før pensjon

Så går årene uten store endringer, men når vi nærmer oss seksti vil vi ha det praktisk. Møblene skal være enkle å flytte og buksere, og vi behøver oppbevaringsplass for alt jordisk gods vi har rukket å samle i løpet av livet. 60-åringene handler med andre ord seksjoner, skjenker og reoler, der de kan stable nips, fiskeutsyr og alskens andre ting. - Fortsatt finner vi enkelte mer ekstreme designentusiaster i byene, spesielt i de yngre aldersgruppene, men ellers er innkjøpsmønsteret temmelig likt, sier Guldbrandsen.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.