Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Fjern gammel maling effektivt

Male innendørs
Fjern gammel maling effektivt
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Gammel maling kan skjule mye potensial. Med riktig malingfjerner kan du enkelt få frem overflatens opprinnelige sjarm. Vi besøkte Historisk Maling for å se hvordan det gjøres.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Det finnes mange typer malingfjernere. Historisk Maling har en testpakke for deg som er usikker på hvilken du skal vege. Testpakken lar deg prøve tre forskjellige varianter for å finne den som fungerer best for ditt spesifikke prosjekt. I denne artikkelen viser Roger Studsrud hvordan de brukes.

Alle malinger oppfører seg forskjellig. Det avhenger av underlagets egenskaper, antall tidligere behandlinger og hvor mye maling som har blitt påført med hvert strøk. Det er derfor ikke gitt at ett produkt skal fungere likt på alle typer maling. Det er her testpakken kommer inn i bildet.

Testpakken

Med testpakken får du med tre forskjellige typer malingfjernere. I pakken er det også hansker, en slipekloss, en pensel og litt laminert papir som gjør at produktet ikke tørker ut.

– Det jeg anbefaler er å teste ut alle tre malingfjernerne for å finne ut hva som funker best på den behandlingen du skal fjerne. Pensle på en liten firkant med alle tre variantene, og legg over litt av papiret som kommer i pakken og la det stå å virke.

testpakke malingfjerner

TESTPAKKE: Denne testpakken inneholder tre forskjellige malingfjernere slik du kan teste hvilken som fungerer best på overflaten du skal bearbeide.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Husk å merke

Et godt tips når du tester ulike typer malingfjernere, er å merke papiret eller overflaten der produktene påføres med en tusj eller blyant. Slik kan du enkelt holde oversikt over hvilken malingfjerner du har brukt på de ulike områdene.

– Dette er spesielt nyttig hvis du bruker en testpakke med flere varianter. Da kan du se hvilken som fungerer best etter at de har fått virke en stund. På den måten unngår du forvirring og kan lettere evaluere resultatene for å velge det mest effektive produktet til overflaten som skal bearbeides, sier Studsrud.

varianter av malingfjernere markert

MERKE: Det er en fordel å merke papiret eller overflaten der produktene påføres med en tusj eller blyant. På den måten unngår du forvirring og kan lettere evaluere resultatene for å velge det mest effektive produk...

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

La det virke

Virketiden til produktet kan variere avhengig av overflate og malingslag, så derfor bør den tilpasses til prosjektet. Husk at produktet ikke skal tørke ut, da slutter det å virke. Det laminerte papiret hjelper med det. 

laminert papir for å hindre at malingfjerner tørker.

LAMINERT PAPIR: Dette laminerte papirer hjelper å forhindre at malingfjerneren tørker. Om den tørker slutter produktet å virke

Foto: Emma Wold/ifi.no

Skrap og puss

Når du har ventet i anvist tid, er det på tide å fjerne papiret og se hvilket produkt som har fjernet mest maling. Den gamle malingen vil nå ha fått en myk konsistens, og du kan skrape den av med en sparkel. Du vil fort se hvilken av de tre malingfjernerne som fungerte best.

Etter du har funnet ut hvilken type som fungerer best for deg, så kan du gå til innkjøp av en større boks med riktig produkt. Når du har fått av så mye maling som du kan, er det på tide å gå over med et slipepapir for å få fjernet de siste restene med maling. Et alternativ til malingfjerner er å benytte en Speedheater. En Speedheater er et effektivt verktøy for å fjerne gammel maling. Den bruker infrarød varme til å løsne malingen uten å skade treverket. Når malingen varmes opp, mykner den, og du kan enkelt skrape den av.

Jo grundigere du er med grunnarbeidet, desto bedre vil sluttresultatet bli når det skal males, beises eller lakkeres på nytt.

Skrape av maling etter bruk av malingfjerner

SKRAP OG PUSS: Når malingfjerneren har gjort sitt vil malingen ha en myk konsistens slik den kan skrapes av. Gjenta prosessen om nødvendig. Finpussen gjør du med slipepapir.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Kan brukes på det meste

Malingfjernerne kan brukes på ulike overflater som tre, metall, mur og stein. De vannbaserte produktene er laget for å fjerne flere lag maling uten å skade underlaget. Dette gjør dem velegnet til både mindre gjør-det-selv-prosjekter og større profesjonelle oppgaver. Med sin fleksibilitet passer de til alt fra hobbyprosjekter til tyngre restaureringsarbeid.

Video

Under kan du se Roger Studsrud vise malingfjernerne i praksis, og i tillegg Speedheateren.

Malingfjerner 1


@fargetv Malingsfjerning! Har du en gammel dør med gammel maling, kan det være litt vanskelig å vite hvilken type malingsfjerner du trenger. Roger fra Historisk Maling demonstrerer hvordan man kan teste seg frem til riktig type! #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #historiskmaling ♬ Inspirational - neozilla

Malingfjerner 2


@fargetv Hvilken malingsfjerner funket best? 🤔 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #historiskmaling ♬ Natural Beauty - Spiritual Gardens

Speedheater


@fargetv Svarer @Furu543 sykt satisfying 🔥 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv ♬ original sound - kardashianshulu

Partner lenker

Relaterte emner

Annonse
Vi anbefaler
Mer fra Male innendørs
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.