Høyt under taket
Bygget er utformet som en H for å gi store nok fasadeflater og tilstrekkelig med dagslys inn i lokalene. Gjennom de to hovedinngangene – én mot sentrum og én mot Ringveien – kommer man inn i skolens hjerte, et romslig vrimleareale med kantine.
Siden skolen ligger på en skråningstomt, er bygget kun to etasjer høyt mot sentrum av Jessheim, mens den mot Ringveien er fire etasjer høy. En bred trapp i det åpne vrimlearealet binder etasjene sammen. Kantineområdet er åpent i fire etasjer, med glassvegger mot tilstøtende lokaler og korridorer.
Fra kjernen strekker de fire fløyene seg ut i ulike retninger. Byggets H-form er brukt for å dele opp skolen i mindre seksjoner, der hver del har sin egen utforming og fargeskala.
Fargesettingen gjør det lettere å orientere seg inne i den store skolen.
SKOLENS HJERTE: Kantinen er med sine sterke farger i magenta og oransje med på å definere mindre soner og tilføre spenning i et stort og åpent område.
Fargepaletter
Fargesetting og materialvalg har vært et samarbeid mellom arkitekten og interiørarkitektene i Kapsel Design, som blant annet har hatt ansvar for utforming av interiøret, konsept for materialer og farger for løst inventar og deler av de spesialdesignede innredningselementene.
– Det er utarbeidet egne fargepaletter for alle hovedområdene på skolen, som kantine, bibliotek, personalrom, lærerarbeidsrom, kontorer og undervisningsrom, forteller Marit Engdal Borgersen, interiørarkitekt MNIL og daglig leder i Kapsel Design.
– Kantinen er hjertet i bygget, noe også fargene gjenspeiler. Inventaret i kantinen gjentar noen av fargene fra områdene rundt. Knallfarger som magenta og oransje på noen elementer er med på å definere mindre soner og tilføre spenning til en kantine som i utgangspunktet er et stort og åpent område, sier hun.
Sivilarkitekt Geir Dahlsveen hos Vis-à-vis har vært ansvarlig arkitekt for prosjektet.
– Det trengs mye fasade for å få tilstrekkelig dagslys til alle rom som trenger det. Derfor har vi etablert to lysgårder i bygget, en lukket mot nord og en som åpner seg mot syd, sier han.
FARGERIKE DETALJER: Fargeklatter i magenta binder rommet sammen med fargeinnslagene i kantinen.
Atrium med trær
Bygningens H-form og de to lysgårdene gir korte avstander, mindre korridor og bedre kontakt mellom funksjoner og sentrale fellesarealer. Den lukkede lysgården er utformet som et glassoverbygget atrium.
– Atriet er en oase der overlyset, gulvbelegg, innredningselementer og fargerike trær danner et grønt landskap med muligheter for studier, sosialt samvær og en avslappende atmosfære med en utendørsfølelse inne, sier Marit Engdal Borgesen.
Det ellers betonggrå linoleumbelegget er her bredstripete i ulike grå, blå og grønne farger, og kunstige trær strekker seg et par etasjer opp. Rommet har kubeformede benker i farger som harmonerer med feltene i gulvet.
– Noen kontorer, arbeidsrom og undervisningsrom har også utsikt inn i dette landskapet, sier Engdal Borgersen.
GLASSOVERBYGGET ATRIUM: Skolen har sin egen oase der overlyset, gulvbelegg og fargerike trær danner et grønt landskap og en avslappende atmosfære.
Jessheim vgs:

Areal: 25 000 kvadratmeter
Undervisningslokaler: Skolen rommer flere studieretninger, og inneholder både verkstedhaller for undervisning i teknikk og industriell produksjon, dansestudio, musikkrom og to black box-teatre i tillegg til tradisjonelle undervisningslokaler, auditorium, bibliotek og administrasjonslokaler.
Byggherre: Skulebygg AS
Arkitekt: Arkitektene Vis-a-Vis
Interiørarkitekt: Kapsel Design
Landskapsarkitekt: Asplan Viak
Gulvlegger: Ragnar Andersson tapetsermester
Beleggleverandør: Forbo Flooring (linoleum Marmoleum Concrete Beton, fargenr. 3706, 2,5 mm og akustikkbelegg i linoleum i samme farge), Tarkett (iQ Granit, farge 496 farge og Eclipse, farge 964), samt DLW (Favorite R10, sklihemmende vinylbelegg, farge 086).
Leverandør lim til belegg: Uzin
Skolen er bygget som et offentlig, privat samarbeidsprosjekt (OPS), der Veidekke eier bygget etter å ha bygget det, og leier det ut til Akershus fylkeskommune. ¡ Veidekke-sekskapet Skulebygg AS forvalter eiendommen frem til fylkeskommunen overtar bygget om 25 år.
Skolen bygges som et lavenergibygg med passiv husstandard. I prosjektet er det benyttet lavkarbonbetong, tresorter som binder karbondioksid og sedumtak.